Iliescu, prins cu firul rosu in sac

miercuri, 29 martie 2000, 23:00
3 MIN
 Iliescu, prins cu firul rosu in sac

Consilierul prezidential Constantin Degeratu a declarat ca a prezentat la Comisia de aparare Hotarirea CSAT 103/1996 privind reteaua criptata de telefonie si telegrafie, proiectele de acord cu Federatia Rusa referitoare la modernizarea acestor linii, lista abonatilor la telefoanele guvernamentale criptate, protocoalele din septembrie 1994 si ianuarie 1995 referitoare la aceasta retea, mandatele delegatiilor participante la negocieri, inclusiv pentru negocieri in 1996, nota de convorbiri de la aceste negocieri si Raportul STS cu privire la modernizarea liniilor telefonice.
Degeratu a prezentat, in acest sens, si un memorandum aprobat de Guvernul Vacaroiu, care poarta semnaturile fostului premier si fostului ministru de Externe, Teodor Melescanu, in care se cere ca tratativele sa continue si ca delegatia partii romane sa primeasca mandat din partea CSAT.
Senatorul PD Corneliu Gavaliugov a precizat ca, intre documentele prezentate Comisiei se afla un raport in care se arata ca Teodor Melescanu, in calitate de ministru de Externe, a avut o intilnire cu delegatia rusa care venise pentru tratative la Bucuresti in privinta comunicatiilor criptate.
"Discutiile" au fost de fapt "negocieri"
Degeratu a precizat ca "in perioada 1993-1996 au existat discutii cu privire la realizarea unei legaturi directe si secrete Moscova-Bucuresti", ca "unele dintre aceste discutii au avut caracter de negocieri". In cadrul acestor negocieri, echipele de specialisti au convenit asupra unui acord, dar acesta nu s-a mai semnat, deoarece intilnirea programata in toamna anului 1996 nu a mai avut loc".
Presedintele Comisiei de aparare, senatorul PD Nicolae Alexandru, a precizat ca "negocierile au fost purtate de catre generalul Vasile Ionel, in deplina cunostinta si aprobare a lui Ion Iliescu si Teodor Melescanu". Alexandru Nicolae a adaugat ca, "desi linia telefonica nu a functionat, Romania a platit si in luna februarie 2000, 61 de milioane de lei pentru intretinerea lor". Senatorul PD a mai precizat ca in 1999 Romania a primit trei instalatii de decriptare, care in prezent se afla la STS si care nu au fost niciodata folosite.
ApR precizeaza ca nu Melescanu este cel responsabil
Vicepresedintele ApR Marian Enache a declarat ieri ca Teodor Melescanu nu trebuie facut responsabil pentru scandalul "firului rosu", desi acesta a fost ministru de Externe, deoarece "nu era nici seful statului si nici nu a instrumentat personal aceasta initiativa". Enache a spus ca problema "firului rosu" trebuie sa faca obiectul unor investigatii din partea institutiilor statului. El a mai tinut sa precizeze ca Melescanu, cit timp a fost ministru de Externe, a orientat intreaga politica MAE spre obiectivele strategice ale momentului: integrarea euro-atlantica si promovarea unei politici europene.
Pentru spionajul SUA, Romania anilor 1996 era in rind cu Coreea de Nord si China
Negocierile purtate inainte de 1996 cu Moscova pe marginea instalarii unei linii telefonice criptate n-au trecut neobservate de institutiile occidentale a caror activitate are tangenta cu spionajul. Un raport din luna mai 1996 al Interagenty Operational Security Support Staff, o firma de consultanta guvernamentala cu sediul in Meryland, argumenta faptul ca exista state care sprijina spionajul impotriva SUA, tari printre care se afla si Romania. In raportul mentionat se precizeaza ca "Exista cinci tari care, in ciuda schimbarilor politice substantiale, continua sa aloce resurse semnificative pentru a desfasura operatiuni informative impotriva Statelor Unite ale Americii". In raport se mentioneaza ca cele cinci state sint: Rusia, Republica Populara Chineza, Coreea de Nord, Cuba si Romania. Documentele unei astfel de agentii sint secrete dar, potrivit revistei Academia Catavencu, care arata ca a avut acces la acesta, se mai precizeaza si institutiile care desfasurau astfel de operatiuni in Romania. Este vorba, potrivit sursei citate, de SRI – condus la acea vreme de Virgil Magureanu, SIE – condus atunci de Ioan Talpes, si STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) – institutie al carei nume este legat de scandalul firului rosu. (A.C.)

Comentarii