Justitia moldoveana se subordoneaza Securitatii

vineri, 05 decembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Justitia moldoveana se subordoneaza Securitatii

Autoritatile de la Chisinau string surubul libertatii de exprimare, chiar sub ochii lui Gunther Verheugen, comisarul european pentru extindere, sosit ieri in capitala Republicii Moldova. Astfel, printr-o decizie de ieri a legislativului moldovean – controlat de comunisti, procurorul general al Republicii Moldova, Vasile Rusu, a fost demis din functie pentru „ineficienta masurilor de oprire a actiunilor de protest organizate de partidele de opozitie”, dupa cum i-au reprosat deputatii Partidului Comunist. De altfel, deputatii majoritari au profitat de lipsa din sala a formatiunilor de Opozitie, care parasisera lucrarile Parlamentului in semn de protest fata de intentia comunistilor de a trage la raspundere un deputat al Aliantei „Moldova Noastra”, pentru actiunile de protest de saptamina trecuta. Iurie Stoicov, presedintele Comisiei parlamentare pentru Securitate, a insistat ca deputatii sa discute comportamentul Lidiei Gutu, deputat al Aliantei Moldova Noastra, in cadrul unei intilniri pe care a avut-o cu cadre didactice. Reprezentatii puterii i-au reprosat Lidiei Gutu ca le-a cerut profesorilor sa le permita elevilor sa mearga la proteste.
Demn urmas al Securitatii moldovene
Procurorul Rusu, fost deputat comunist pina in 2001, nu a fost prezent la sedinta in plen a Parlamentului in cadrul careia a fost adoptata decizia privind demiterea sa. Inlocuitorul lui Vasile Rusu, Valeriu Balaban, este un demn urmas al Securitatii moldovene, venind din functia de adjunct al directorului Serviciului de Informatii si Securitate (SIS). In virsta de 42 de ani, Balaban a ocupat pe rind posturile de anchetator la Ungheni (1987-1990), judecator la Rezina (1990-1993), pentru ca apoi sa fie angajat al Ministerului Securtatii Nationale (MSN) in postul de agent superior la sectia Rabnita a MSN, iar din anul 1996 pina in anul 2002 a fost seful Directiei „Drept si Tratate” a Ministerului Securitatii Nationale, transformat in Serviciul de Informatii si Securitate. Din anul 2002, Balaban a ocupat functia de asistent al directorului SIS.
Protest in fata televiziunii publice
In timp ce deputatii comunisti votau transformarea Justitiei in instrument de politie politica, citeva zeci de persoane, reprezentanti ai ONG-urilor de presa si ai opozitiei de dreapta au pichetat sediul Televiziunii Nationale. Manifestatii au acuzat guvernarea comunista de nerespectare a standardelor europene, inclusiv ?n materie de libertate a expresiei. Protestatarii erau nemultumiti de faptul ca administratia Companiei „Teleradio-Moldova” a suspendat vinerea trecuta o emisiune televizata saptaminala, la care urma sa fie luata ?n dezbatere criza legata de solutionarea conflictului transnistrean. La emisiune erau invitati sa participe reprezentantii OSCE si Consiliului Europei, precum si liderii celor trei grupuri parlamentare de la Chisinau. De asemenea, participantii la actiunea de pichetare a sediului televiziunii Nationale si-au exprimat regretul ?n legatura cu „?ndepartarea de la microfon”, fara vreo explicatie, a directorului Departamentului „Actualitati” de la Radioul National. Jurnalista Valentina Ursu a calificat aceasta actiune drept „epurare de cadre”. Presedintele Companiei „Teleradio-Moldova”, Artur Efremov, nu a comentat aceste acuzatii si nici actiunile ?ntreprinse de opozitie si jurnalisti. (M. MITRICA)

Comentarii