Le Figaro: Corida interzisa in Catalonia din 2012

joi, 29 iulie 2010, 08:47
2 MIN
 Le Figaro: Corida interzisa in Catalonia din 2012

Parlamentul autonom catalan a votat, miercuri, interzicerea coridei, cu 68 de voturi pentru si 55 impotriva. Noua deputati au fost absenti. Interzicerea se va aplica de la 1 ianuarie 2012. Catalonia a devenit astfel cea de-a doua regiune spaniola care a interzis acest spectacol, dupa Insulele Canare in 1991.

La originea acestui vot, o "initiativa legislativa populara" care era impotriva finalului "barbar" al acestui spectacol si a strans 180.000 de semnaturi incepand de anul trecut.

In timpul dezbaterilor de miercuri dimineata, mai multi manifestanti s-au adunat in fata Parlamentului din Barcelona, fanii coridei cereau "libertatea", in timp ce opozantii erau impotriva sfarsitului animalelor prin tortura. Acestia din urma au fost sustinuti de organizatii internationale pentru drepturile animalelor. Societatea Mondiala pentru Protectia Animalelor transmisese, de asemenea, luni, Parlamentului catalan o scrisoare semnata de 140.000 de persoane.

In Franta, 58 de deputati apartinand tututor partidelor politice i-au sustinut pe colegii lor catalani pentru interzicerea coridei. Acestia au semnat o propunere legislativa a deputatilor Muriel Marland-Militello si Genevieve Gailard care vizeaza interzicerea coridei si in Franta. O infocata aparatoare a animalelor, Brigitte Bardot, a salutat votul catalan.

"Corida are un sadism incredibil, nu suntem la circ si trebuie sa punem punct acestei torturi a animalelor", a spus Brigitte Bardot, adaugand ca Franta ar trebui sa urmeze exemplul catalanilor. Organizatia anti-corida a subliniat, de asemenea, ca aceasta interdictie a fost "o mare victorie, un vot simbolic care prefigureaza ceea ce se va intampla in Franta peste cativa ani".

Potrivit presi spaniole, ca de exemplu ABC.es, interzicerea coridei intr-un asemenea context de revendicare a identitatii, inseamna practic uciderea unui simbol al culturii spaniole. Mai multe regiuni, printre care si Madrid, aveau in vedere introducerea in "patrimoniul cultural" a luptelor cu tauri pentru a pastra aceasta traditie. Mai mult, sustinatorii coridei il au alaturi pe regele Juan Carlos, care si-a reafirmat sustinerea acestei cauze acum cateva saptamani.

Aceasta interzicere este o lovitura grea data luptei cu tauri din Spania care genereaza aproximativ 40.000 de locuri de munca pe an, intervenind intr-un context sumbru al acestui sector, victima a scaderii interesului pentru spectatori si a crizei economice. (Mediafax)

Comentarii