MAE saluta reluarea negocierilor in format „5 plus 2” privind conflictul din Transnistria

vineri, 02 decembrie 2011, 15:05
2 MIN
 MAE saluta reluarea negocierilor in format „5 plus 2” privind conflictul din Transnistria

 

Negocierile in format "5 plus 2" au fost reluate la Vilnius, unde s-au purtat discutii in perioada 30 noiembrie – 1 decembrie.

"Reuniunea «5 plus 2» de la Vilnius marcheaza trecerea, cel putin din punct de vedere formal, intr-o faza superioara calitativ in procesul de reglementare. Substantierea acestei noi etape este esentiala pentru asigurarea unui proces durabil", apreciaza MAE.

Potrivit sursei citate, reluarea reuniunilor formale "5 plus 2" trebuie sa conduca la generarea unui proces veritabil de angajare a tuturor actorilor pentru obtinerea unor progrese in procesul
de reglementare.

Romania sustine identificarea unei solutii doar in cadrul formatului de negociere "5 plus 2" respectand principul suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova, in frontierele sale international recunoscute, reaminteste MAE.

Reluarea negocierilor dintre R.Moldova si Transnistria, suspendate in urma cu cinci ani, le-a permis partilor sa progreseze catre un acord, a apreciat, joi, la Vilnius presedintia lituaniana a OSCE, adaugand ca o noua reuniune va avea loc in februarie 2012 in Irlanda, relateaza AFP.

"Discutiile privind principiile si procedurile de desfasurare a negocierilor, care au avut loc intr-o atmosfera constructiva, constituie o trambulina pentru indeplinirea unor progrese tangibile catre o rezolvare a conflictului transnistrean", a apreciat ministrul lituanian de Externe Audronius Azubalis intr-un comunicat.

"Este esential in prezent sa mentinem aceasta dinamica si sa continuam cu intalniri oficiale pentru a avansa catre rezolvarea completa a conflictului – scopul pe care il urmarim cu totii", a adaugat el.

Negociatorii au convenit sa se intalneasca din nou in februarie 2012 in Irlanda.

Discutiile care s-au desfasurat timp de doua zile la Vilnius sub egida Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), a carei presedintie rotativa este asigurata in 2011 de Lituania, sunt in format "5 plus 2" (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, precum si UE si Statele Unite ca observatori).

Negocierile in acest format au fost suspendate in 2006 si de atunci au avut loc doar discutii informale.

"Negocierile au fost foarte tensionate si discutiile directe in aceste doua zile. As califica reuniunea drept constructiva", a declarat pentru AFP Giedrius Cekuolis, emisar al OSCE.

"Am discutat despre principiile negocierii. Este foarte important pentru ca aceste principii vor determina calea negocierilor oficiale pana la rezolvarea conflictului", a declarat el.

"Nu am avut ca obiectiv sa convenim asupra tuturor aspectelor din prima zi pentru ca nu este realist. Dar cred ca am convenit asupra a 60 la suta daca nu mai mult", a adaugat el fara alte precizari.

Transnistria, o fasie de teren unde locuiesc 555.000 de persoane in special rusofone in estul R.Moldova, a castigat un scurt razboi de independenta impotriva R.Moldova, dupa destramarea URSS in 1991, dar nu este recunoscuta de comunitatea internationala.

R.Moldova, tara cu patru milioane de locuitori situata intre Romania, membra UE, si Ucraina, fosta republica sovietica, nu a renuntat la suveranitatea sa asupra Transnistriei, facand din rezolvarea acestui conflict o miza cruciala in demersul sau de aderare la UE. (Mediafax)

Comentarii