Mai multi oameni de afaceri moldoveni apropiati comunistilor si-au scos averile din tara

vineri, 07 august 2009, 14:10
4 MIN
 Mai multi oameni de afaceri moldoveni apropiati comunistilor si-au scos averile din tara

Potrivit fostului ministru de finante, Mihai Manole, afaceristii protejati de comunisti si-au pus averile la pastrare in strainatate inca inaintea alegerilor din 5 aprilie curent. "Eu cred ca acestea nu au fost cazuri singulare, pur si simplu acum s-au constatat aceste fapte. Este vorba de mijloace valutare, iar cifra pusa recent in discutie este de 700 milioane de dolari, care au fost convertiti. Acesti bani au fost fie depozitati in conturi bancare in afara tarii, fie investiti in diferite genuri de activitate peste hotarele R. Moldova", a afirmat Manole.

El este de parerea ca agentii economici au facut acest lucru pentru ca nu pot demonstra legalitatea acestor bani. "Transferul capitalului apare atunci cand exista riscuri politice. Transferuri s-au facut atat pana la evenimentele din 5 aprilie, cat si dupa aceasta data. Multe persoane au fost eliberate din functie din unele structuri din domeniu. Putem sa ne imaginam ce se intampla in acest business", a mai spus Manole.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a lansat un apel catre Banca Nationala si Departamentul Vamal sa nu permita scoaterea ilegala din tara a capitalului sau a bunurilor. "Avem informatii precum ca institutiile statului nu-si indeplinesc angajamentele conform prevederilor legale. Mesajul nostru trebuie sa trezeasca atitudini calme, si nu panica, pentru ca sunt foarte multi functionari aflati la ora actuala intr-o stare de expectativa. Ei au ales sa astepte cum se vor desfasura procesele politice pentru a-si indeplini sau nu atributiile functionale. Nu este un secret pentru nimeni ca, in acesti opt ani de zile, procesele economice au fost monopolizate, iar cei care au facut afaceri sunt in mare parte afiliati puterii. In ultima perioada, se atesta o tendinta de a scoate aceste resurse in afara tarii pentru a fi securizate si acest lucru trebuie curmat", a spus Vlad Filat.

Expertul in economie Veaceslav Ionita a spus ca daca Banca Nationala a Moldovei (BNM) a reusit timp de cateva luni sa vanda 700 de milioane de dolari, intrebarea care apare este unde se regasesc acesti bani, pentru ca sistemul este inchis. Raspunsul este: banii s-au cumparat si au fost scosi din tara. Economistul spune ca este prea suspecta operatiunea de extragere in aceasta perioada, iar si mai suspect ar fi daca BNM a acoperit aceste operatiuni de extragere de capital. Este de mentionat faptul ca banii au fost retrasi lunile trecute, inainte de alegeri. Ionita se intreaba cine a scos acest capital si daca BNM era in cunostinta de cauza. Nu este exclus, pentru asigurarea retragerii capitalului, sa fi existat o intelegere intre BNM si persoanele care au extras mijloacele financiare din tara.

Veaceslav Ionita spune ca o adevarata problema o constituie sistemul diabolic creat de catre partidul de guvernamant, sistem care a permis monopolizarea economiei de cateva grupuri de oameni de afaceri apropiati puterii. In urma utilizarii acestui sistem, acestia obtineau supraprofituri. Banii insa nu erau investiti in economia tarii, ci erau depusi in conturi sau investiti peste hotare.

Fostul ministru de finante Mihai Manole a tinut sa mentioneze faptul ca "specificul economiei Republicii Moldova consta in politica cursului valutar, care trebuie sa fie una corecta, cauzata de remitentele de peste hotare. Valuta vine de peste hotarele tarii, si nu este creata in tara, prin exporturi. De aceea, cineva a facut averi mari in urma acestui ‘joc’. Cu privire la remitente, Veaceslav Ionita a spus ca aprecierea valutei de anul trecut a fost mai puternica decat impozitele pe venit. Conform legislatiei, veniturile din remitente nu se impoziteaza, dar au fost platite practic triplu. In Republica Moldova, cota medie ponderata a impozitului pe venit este de 7%, iar cei cu valuta au platit 18%. Beneficiarii remitentelor au simtit asta, dar au fost furati fara ca ei sa fie de acord.

In opinia fostului ministru de finante, banii scosi din tara ar putea fi recuperati doar daca autoritatile ar reusi sa demonstreze ilegalitatea acestor transferuri. "Daca totul este dovedit, confirmat si justificat legal, atunci ar putea fi desfasurate niste negocieri. Evident, aceste actiuni nu trebuie sa se transforme intr-o rafuiala politica. Daca a fost incalcata legea, trebuie luate masuri pentru a intoarce banii in tara", a spus el.

Contactata de Jurnal de Chisinau, directorul adjunct al Departamentului operatiuni valutare si relatii externe, Lucia Hadarca, a declarat ca BNM, incepand cu luna octombrie 2008, a instituit un sistem de monitorizare zilnica a fluxurilor si refluxurilor de valuta efectuate prin intermediul bancilor R.Moldova. "Pe moment, iesiri masive de valuta din tara nu se atesta si toate operatiunile externe se fac numai cu autorizatia BNM", a spus ea. (NewsIn)

Comentarii