Marturisirile criminalilor lui Sahleanu

marți, 12 septembrie 2000, 23:00
8 MIN
 Marturisirile criminalilor lui Sahleanu

Criminalul a fost interogat alaltaieri, timp de aproape trei ore, la sediul Politiei Judetene. A povestit cea mai mare, si poate ultima, aventura a vietii sale fara sa-i tremure vocea, fara sa se poticneasca, fara sa clacheze nici un moment. A spus ca pe 28 august l-a intilnit intimplator pe Irinel Claudiu Bahna, care i-a zis ca are o treaba pentru el. A aflat despre ce-i vorba si au venit impreuna la Iasi. Astfel a inceput istoria celui mai rasunator asasinat petrecut la Iasi in ultimii ani.
Bahna i-a spus ca trebuie sa cotonogeasca pe cineva
Interogatoriul lui Ion Tofan a durat numai trei ore. A raspuns la tot ce-a fost intrebat, lamurind, in cea mai mare parte, desfasurarea evenimentelor. Ion Tofan iesise din puscarie in martie, anul acesta. A lucrat citva timp intr-un service, dupa care specialitatea sa a devenit furtul de masini. Irinel Claudiu Bahna, angajat al firmei de paza "Protect" din Vaslui l-a gasit fara nici un chior in buzunar. Intilnirea, care lui Tofan i s-a parut intimplatoare, a avut loc pe 26 august, in Birlad. Il cunoscuse pe Bahna in urma cu citiva ani, pe vremea cind lucra ca paznic la acel service. Au vorbit de una, de alta, dupa care Irinel Claudiu Bahna i-a spus, pe un ton grav, ca are nevoie de ajutorul lui ca sa rezolve o problema. Abia a doua zi a dat de el si i-a spus despre ce-i vorba: ca l-a rugat sefu’ (Catalin Ciubotaru, directorul SC "Protect" din Vaslui) sa-l cotonogeasca pe unul, a povestit Tofan anchetatorilor. A acceptat fara probleme, agentul spunindu-i ca "sefu’" le da 2 milioane de lei, adica cite un milion de caciula.
Prima tentativa a esuat
Pe 1 septembrie au venit la Iasi, tragind la apartamentul lui Alexandru Gelu Spuma, sef de filiala tot in cadrul "Protect". Conform declaratiei lui Ion Tofan, initial Bahna i-a spus ca e vorba doar sa-l bata pe Sahleanu, astfel incit sa stea prin spitale citeva luni. Au aflat la ce etaj sta liderul de sindicat si au hotarit ca cel mai bine este sa actioneze dimineata. Dupa cum spune Tofan, totul trebuia sa se incheie a doua zi, pe 2 septembrie. El a mai relatat ca tot atunci s-a intilnit si cu Valentin Blanita, alt sef de filiala a firmei "Protect", care le-a dat bani de cheltuiala, dar nu sume mari. El si-a mai amintit ca Blanita le-a precizat clar sa nu se atinga de familia lui Virgil Sahleanu, orice s-ar intimpla.
A doua zi dimineata, cei doi l-au asteptat pe liderul de la "Tepro" sa iasa din bloc. Planul lor a fost dat peste cap pentru ca Virgil Sahleanu era insotit de sotia sa, Marieta. S-au gindit ca nu-i bine sa-i atace pe amindoi, pentru ca femeile tipa, fac scandal, alerteaza vecinii; ar fi fost mai greu sa inchida gura ambelor victime, a mai declarat Tofan la interogatoriu. Asa ca au renuntat, intorcindu-se fiecare la casa lui.
"Eliminati-l!"
Peste alte citeva zile, agentul de paza l-a cautat din nou pe Ion Tofan. I-a spus ca trebuie sa termine treaba si ca sefii lui au ridicat premiul la 4 milioane de lei, cite 2 milioane de fiecare. S-au intors din nou la Iasi, mult mai hotariti de data aceasta. Se pare ca la fel de hotariti au fost si sefii de filiala de la "Protect", pentru ca, intrebat in timpul interogatoriului, Tofan a dezvaluit ca, atunci cind au ajuns in Iasi, li s-a spus ca termenul limita se apropie si ca, daca nu au incotro, il pot chiar omori pe Virgil Sahleanu. Fostul hot de masini a explicat ca li s-a dat de inteles ca nu mai conteaza ce fac cu Sahleanu, totul era sa-l faca sa dispara, chiar si definitiv. Pe 6 septembrie au mai studiat o data terenul, au mai umblat prin oras, iar seara au dormit la Vartolomei acasa. Si-au pus ceasul sa sune la 6.30 dimineata si s-au culcat. A doua zi urmau sa-si faca treaba.
Dimineata insingerata
La ora 7.00 se aflau in fata blocului D10 din strada Arges, locul in care se afla victima. Au intrat in casa scarii. Irinel Claudiu Bahna a urcat primele trei scari de pe hol si privea dupa coltul peretului spre scari, asteptind sa-l vada pe Virgil Sahleanu. La doi metri in spatele sau se afla Ion Tofan. Bahna isi pusese pe degete o rozeta, transformind-o in box. Tofan avea sub haina cutitul de bucatarie, pregatit inca din Birlad. Dupa o ora, la opt si cinci minute i-a spus agentului de paza ca s-a plictisit si ca nu mai are chef sa astepte. Raspunsul pe care l-a primit a fost: "Vine!". Tofan a scos cutitul. Virgil Sahleanu a fost luat in primire imediat ce a dat ochii cu ei. Primul a lovit Bahna, cu pumnul pe care avea prinsa rozeta. L-a izbit drept in mijlocul fetei. Virgil Sahleanu si-a acoperit instantaneu obrajii cu palmele, incercind sa se apere. A apucat sa strige "Valeu!", dar in secunda urmatoare, din dreapta, Tofan l-a atacat cu cutitul. Prima lovitura a vizat pieptul, dar lama a ricosat din bratul lui Sahleanu spre git, chiar sub barbie. A doua lovitura a fost, insa, mult mai precisa. Cutitul i-a intrat adinc in corp. In total au fost sapte lovituri, din care, cea mai grava, care a sectionat ficatul, avea exact lungimea lamei cutitului tinut in mina de Ion Tofan: 15 cm. Intre timp, Irinel Claudiu Bahna il lovea necontenit cu boxul improvizat. Tofan a spus anchetatorilor ca el a iesit primul din casa scarii. Bahna l-a mai lovit de citeva ori pe sindicalistul intins la pamint. Au iesit din bloc fara sa alerge. Abia dupa ce s-au indepartat citiva zeci de metri au inceput sa fuga cit i-au tinut picioarele. Ion Tofan a trecut bulevardul Alexandru cel Bun, oprindu-se in zona tarabelor de pe esplanada Voievozilor, iar Irinel Claudiu Bahna s-a "topit" printre blocurile de pe Arges. Peste citeva minute aveau sa se intilneasca chiar in fata blocului unde locuia Vartolomei. I-au spus ca au indeplinit misiunea. S-au schimbat in graba. Tofan s-a dus la baie, a spalat cutitul de singe, dupa care au plecat toti cu o masina a firmei. In 10 minute paraseau Iasul, indreptindu-se spre Birlad. In aceleasi 10 minute, Virgil Sahleanu si-a trait agonia. Dupa ce ucigasii l-au lasat intins intr-o balta de singe, pe cimentul rece, Sahleanu a avut puterea sa se ridice si sa urce scarile mai mult tirindu-se. A cazut la etajul 1, in fata usii familiei Ungureanu. Vecinii l-au descoperit cu groaza, au chemat-o pe sotia sa, l-au urcat in masina lui si au mers in cea mai mare viteza spre Spitalul de Urgenta. La 8.30 a fost pus pe masa de operatie. La 9.20 Virgil Sahleanu a incetat din viata.
Pe fata lui scrie "vietas"
Tofan si Bahna s-au dus la casele lor, in Birlad. Fostul hot de masini a spus la interogatoriu ca, abia cind a ascultat la radio anuntul mortii liderului de sindicat de la Tepro, a aflat ca-l omorise si pe cine omorise. El a declarat ca abia atunci a realizat gravitatea faptei sale, dar ca nu a intrat in panica. Pina sa fie prins, in noaptea de duminica spre luni, si-a vazut linistit de ale lui. S-a plimbat prin oras, a dormit, a stat pe terase, ca in oricare alta zi. Intr-una din zilele de week-end, el si cu Bahna s-au vazut cu un sef de filiala, venit din Iasi, care le-a transmis din partea lui Ciubotariu, directorul firmei, sa stea linistiti, ca n-o sa pateasca nimic si ca totul se va termina cum trebuie.
Ion Tofan, ucigasul platit aproape cu o nimica toata, dar care nici n-a apucat sa vada banii, un tinar de 24 de ani cu doar opt clase, a fost prins ultimul. Cind au ajuns la el, politistii din Iasi arestasera toata reteaua. El a fost al saptelea. L-au ridicat de pe strada fara sa apuce sa fuga, sa riposteze, mirat aproape ca este luat pe dupa umeri. Pe fata lui acum scrie "vietas". A spus tot ce stie, fara sa-i pese.
Firma Protect are o faima pe masura
SC "Protect" SRL Vaslui, firma de protectie si paza implicata in uciderea liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, asigura paza la 40 de firme din Vaslui, doua din Iasi si la Vama Sculeni-Iasi. Evenimentele de la Iasi au fost prefigurate de o serie de incidente. Pe 17 mai, Eugen Bulbuc, de 31 de ani, actual agent coordonator al SC "Terminator-Protex" SRL Vaslui, filiala Husi, fost angajat la "Protect", a fost victima unui atac in stil mafiot. Bulbuc l-a acuzat atunci pe Ciubotaru, declarind ca acesta a inscenat citeva flagrante prin care a incercat sa forteze mina directorilor unor societati din Vaslui sa apeleze la serviciile lui. Singura neregula pe care politistii care s-au ocupat de caz au probat-o a fost ca directorul firmei a angajat 22 agenti de paza fara avizul politiei. Catalin Ciubotaru a fost sanctionat contraventional cu 250.000 lei, fara sa fie constatate alte nereguli.
Gelu Teletin, lider sindical la Movas Vaslui, a fost rapit din fata blocului in care locuia de catre persoane ramase neidentificate. El a fost sechestrat timp de o zi si batut, dupa care a fost abandonat la marginea orasului. Internat in spital cu leziuni grave, Teletin a stat la reanimare timp de citeva zile, iar la iesirea din spital s-a retras din viata sindicala. In acel moment, la fabrica de mobila existau conflicte intre sindicat si administratie.
In urma evenimentelor in care a fost implicata firma Protect, Guvernul a decis ca functionarea firmelor de protectie si paza sa fie supusa spre avizare principalelor institutii de siguranta nationala, intre care si SRI. Aceasta este una din prevederile proiectului de ordonanta de urgenta, la care lucreaza, in prezent, institutiile de ordine publica si siguranta nationala. In plus, functionarea firmelor va trebui avizata, intre altele, si de Ministerul Justitiei. Potrivit estimarilor, in Romania exista aproximativ 600 de firme de protectie si paza.
FPS va cere rezilierea contractului de la Tepro
Rezilierea contractului de privatizare de la Tepro pe cale amiabila va constitui tema intilnirii ce va avea loc miine, la FPS, cu reprezentantii firmei Zelezarny Veseli, a anuntat, ieri, presedintele FPS, Radu Sirbu, care a precizat ca, daca discutiile vor esua, FPS va incepe actiunea in justitie pentru rezilierea acestui contract. El a spus ca "noile circumstante" de la Tepro ar putea sa determine o colaborare "mai constructiva" din partea celor care au preluat Tepro, remarcind ca FPS are "mijloace de constringere partiala" a acestora. Radu Sirbu a spus ca, daca balanta de la 31 august 2000, ce urmeaza a fi depusa pina la 25 septembrie, nu va cuprinde investitiile promise, FPS va cere executarea biletelor la ordin, in valoare de 2 milioane de dolari. In acelasi timp, muncitorii de la Tepro Iasi sint hotariti sa nu reia lucrul decit in momentul cind vor primi, din partea conducerii FPS, dovada ca pachetul majoritar de actiuni nu mai este detinut de firma ceha Zelezarny Veseli, a declarat, ieri, Constantin Rotaru, vicepresedintele sindicatului Tepro.
PDSR acuza demagogic "camarila lui Constantinescu"
Vicepresedintele PDSR Dan Ioan Popescu a declarat ieri ca "ingrozitoarea drama de la Iasi" a fost un "gest de maxima nervozitate a celor care sint responsabili economic si politic de privatizarea frauduloasa de la Tepro", deoarece "crima este ultima solutie politica de guvernare a domnului Emil Constantinescu si a camarilei sale". Dan Ioan Popescu a spus ca explicatia crimei prin interesele unei firme pare "extrem de facila" si contrazice vizibil declaratiile oamenilor de la Tepro. "Campionul luptei contra coruptiei a tacut chitic pina cind «specialistii» au fabricat niste criminali si o explicatie cit de cit pentru crima de la Iasi", a afirmat Popescu. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii