PE cere justificari pentru statele care mentin restrictiile pe piata muncii; MMFPS saluta decizia

joi, 15 decembrie 2011, 15:35
2 MIN
 PE cere justificari pentru statele care mentin restrictiile pe piata muncii; MMFPS saluta decizia

Prin noua rezolutie, Parlamentul European cere Comisiei parametri foarte clari in evaluarile economice pe care le solicita tarilor care mentin restrictii in spatiul comunitar.

"Parlamentul cere standarde punctuale pentru toate statele membre care continua sa mentina restrictii pentru muncitorii romani si bulgari. Este a treia pozitie oficiala adoptata cu o larga majoritate, prin care Parlamentul arata ca isi ia in serios rolul de gardian al tratatelor", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) remis, joi, agentiei MEDIAFAX.

Ministerul Muncii precizeaza ca, prin noua rezolutie, Parlamentul European invita Comisia sa propuna o definitie clara a termenului "perturbari grave ale pietei muncii sau riscul de producere a unor astfel de perturbari".

De asemenea, PE invita Comisia sa pregateasca o serie de indicatori clari si o metodologie imbunatatita, bazata pe indicatori economici si sociali, in functie de care sa poata evalua daca exista justificari clare pentru prelungirea restrictiilor partiale sau totale impuse de statele membre.

"Mai mult, din textul Rezolutiei intelegem ca Parlamentul solicita Comisiei sa publice transparent criteriile in temeiul carora unui stat membru i se permite sa mentina barierele tranzitorii, tinand cont de efectele unei asemenea decizii asupra economiei UE si de justificarile acceptate de Curtea Europeana de Justitie cu privire la interpretarea stricta a derogarilor de la libertatile fundamentale. In acelasi text observam ca masurile tranzitorii sunt ineficiente in privinta muncii la negru, intrucat persoanele care nu au dreptul sa intre liber pe piata legala a muncii aleg uneori sa lucreze ca falsi angajati «independenti sau ca lucratori fara forme legale», iar asta duce la abuzuri", precizeaza MMFPS.

Rezolutia arata ca "mai multe state membre au decis sa mentina restrictiile pentru romani si bulgari mai mult din cauza presiunilor politice", iar raportul CE din 11 noiembrie arata ca romanii au un rol mai degraba pozitiv in economiile tarilor de destinatie, impactul mobilitatii ducand la o crestere cu 0,3 la suta a PIB pentru UE-27 si 0,4 la suta pentru UE-15.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, apreciaza noua rezolutie a Parlamentului European si invoca, din nou, dreptul la libera circulatie a cetatenilor, conform legislatiei europene.

"Esenta acestei libertati consta in eliminarea discriminarilor. Doar asa putem vorbi de libera circulatie a persoanelor in spatiul UE", a declarat ministrul Muncii. (Mediafax)

Comentarii