Presedintele CSJ o acuza pe Rodica Stanoiu de presiuni politice

marți, 22 aprilie 2003, 23:00
2 MIN
 Presedintele CSJ o acuza pe Rodica Stanoiu de presiuni politice

Presedintele Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, a declarat presei, ieri, ca nereinvestirea a cinci judecatori ai instantei supreme de catre ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, a generat o presiune care afecteaza puterea judecatoreasca. Ministrul Justitiei a refuzat sa-i recomande Consiliului Superior al Magistraturii, pentru reinvestire, pe judecatorii Ruxandra Neagu, Margareta Ionescu, Dragos Barcanescu, Adrian Vlad si Gheorghe Voicescu, ca magistrati la Curtea Suprema, unde au functionat timp de sase ani. Astfel, cei cinci judecatori au fost numiti de presedintele Ion Iliescu, prin decret, magistrati la Curtea de Apel Bucuresti, asa cum prevede legea, a spus Paul Florea. Potrivit legii, mandatul unui judecator la Curtea Suprema este de sase ani si poate fi prelungit cu tot atitia ani.
„Acest refuz de reinvestire a creat o stare de presiune asupra judecatorilor instantei supreme, care poate afecta direct actul de justitie”, a afirmat presedintele Paul Florea. El a subliniat ca judecatorii se vor autocenzura in a da solutii in anumite dosar, pentru ca ei vor percepe ca hotaririle lor ar putea conta in reinvestirea ca magistrati la Curtea Suprema. Presedintele Curtii Supreme a revenit, cu o scrisoare, la ministrul Rodica Stanoiu pentru reinvestirea celor cinci, chiar daca acestia au fost numiti intre timp la alta instanta.
Presedintele instantei supreme a sustinut ca in statutul judecatorului din Carta Europeana exista o recomandare referitoare la prelungirea mandatului, inamovibilitatea magistratului si garantia actului de justitie. „Ministrul Justitiei nu a respectat recomandarea Cartei Europene sub motiv ca aceasta nu este prevazuta in ordinea nostra de drept. Tocmai acum cind se discuta despre normele obligatorii pentru magistratii din statele membre ale Uniunii Europene. Nu putem incheia capitolul justitiei cu expulzarea a cinci judecatori de la Curtea Suprema de Justitie”, a afirmat Paul Florea. El a adaugat ca ministrul Justitiei nu a facut propuneri pentru ocuparea celor cinci posturi de judecator de la Curtea Suprema.
Pe de alta parte, Florea a criticat si comisiile juridice ale Parlamentului, pe motiv ca au incalcat independenta Justitiei, prin felul in care au interpretat si aplicat procedurile privind alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Acest lucru – a subliniat Florea – poate dezechilibra atit puterea judecatoreaca cit si celelalte puteri ale statului. Presedintele instantei supreme a mai spus ca nu e nevoie de o lege a presei.

Comentarii