Proiectul noii Legi a sanatatii a fost pus in dezbatere publica

miercuri, 28 decembrie 2011, 12:46
3 MIN
 Proiectul noii Legi a sanatatii a fost pus in dezbatere publica

Ministerul Sanatatii a anuntat ca incepand de miercuri, 28 decembrie, proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania se afla in dezbatere publica pe site-ul ms.ro, la sectiunea transparenta decizionala.

Proiectul de act normativ propune o serie de modificari legislative semnificative pentru sistemul sanitar, printre care interpunerea intre CNAS si furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare reprezentate de casele de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala, a precizat Ministerul Sanatatii.

De asemenea, proiectul de lege creeaza cadrul legislativ care da posibilitatea autoritatilor locale de a angaja direct un medic, in zonele unde sunt dificultati la acordarea de asistenta medicala. Acesta va fi sprijini de o echipa multidisciplinara al carei nucleu de baza va fi format din asistenti comunitari si mediatori sanitari.

Noul proiect legislativ mai prevede modificari in ceea ce priveste utilizarea resurselor care se refera la zona medicamentului, dar si a calitatii serviciilor medicale in vederea eficientizarii acestor domenii. In acest sens, se propune creearea unei agentii pentru informatii si calitate in sanatate (ANCIS), ca o structura in coordonarea MS.

La elaborarea documentului au participat profesionisti din sistemul sanitar, reprezentantii Comisiei Prezidentiale, ai Ministerului Sanatatii, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Proiectul Legii sanatatii are 16 titluri, respectiv: Sanatatea publica; Programele nationale de sanatate; Asistenta medicala primara; Asistenta medicala din structurile ambulatorii; Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat; Spitalele; Medicamentul si asistenta farmaceutica a populatiei; Donarea si utilizarea organelor, tesuturilor si celulelor de origine umana in scop terapeutic; Personalul din sistemul de sanatate; Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorilor de produse si servicii medicale si farmaceutice; Asigurarile sociale de sanatate; Cardul european si cardul national de sanatate; Asigurarile voluntare de sanatate; Finantarea unor cheltuieli din sanatate; Calitatea si informatiile in sistemul de sanatate; Dispozitii tranzitorii si finale ale legii.

Termenul limita pana la care se pot face propuneri la proiectul de lege este de zece zile, insa documentul va ramane pe site pana in 28 ianuarie 2012.

Presedintele Traian Basescu declara recent ca noua Lege a sanatatii, care modifica din temelii sistemul de sanatate, nu poate fi implementata de la inceputul anului viitor sau de la mijlocul anului.

"Ea trebuie dezbatuta o luna, doua, trei, cat o fi nevoie pana obtine o masa critica de sustinatori, trecuta prin Parlament intr-o forma sau alta – prin asumare sau prin dezbatere in cele doua Camere – si trebuie lasat un timp pentru inceperea implementarii ei", a spus Traian Basescu.

Seful statului a insistat asupra faptului ca noua Lege a sanatatii este un act normativ care, odata adoptat, "va necesita un timp de pregatire a sistemului sanitar sa treaca la implementarea ei". "Daca va ganditi numai cat ar insemna selectarea sau contractele cu casele de asigurare care trebuie sa-si convinga cetatenii sa vina la ele prin facilitatile pe care le creeaza in baza pachetului minim de servicii ce va fi stabilit de Ministerul Sanatatii", a adaugat Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca, pentru el, "singurul motiv" al blocarii acestui proiect este "traficul de influenta facut de baronii sistemului de sanatate si de baronii medicamentelor, care par mai importanti decat interesul national". (Mediafax)

Comentarii