Reforma cu calculatoare din invatamintul romanesc s-a izbit de chirpicii scolilor

joi, 20 august 1998, 23:00
3 MIN
 Reforma cu calculatoare din invatamintul romanesc s-a izbit de chirpicii scolilor

De zeci de ani, in Romania se invata in schimburi, pentru ca numarul salilor de clasa este foarte mic fata de cel al elevilor. Salile sint folosite intensiv, de catre trei-patru serii de elevi pe zi. Pentru ca toti sa apuce sa treaca pe la scoala intr-o zi, orele si pauzele sint scurtate, astfel incit sa se permita perindarea prin clase a cit mai multor serii. Orele scurtate ii obliga pe profesori sa treaca in mare viteza prin materie. Nu mai este timp pentru a se verifica daca toti au inteles ce s-a predat. Cine vrea sa ramina totusi cu ceva, trebuie sa reia materia, singur, acasa. Dar nu toti elevii sint asa de silitori. Multi ajung sa se plictiseasca repede de scoala si, fie o lasa balta, fie continua s-o frecventeze, formal, incercind doar sa nu ramina repetenti, daca se poate.
Pauza mare, o amintire a parintilor
Pauzele de zece minute dintre ore aproape ca au disparut, la fel si "recreatia mare" de douazeci de minute, ramasa adesea doar in amintirile parintilor. intre doua ore, elevii rasufla doar atit timp cit profesorii schimba cataloagele. Salile de clasa nu pot fi aerisite, iar acumularile de dioxid de carbon ii fac pe elevi apatici si somnolenti, impiedicindu-i sa se concentreze.
Ca niciunde in lume, in Romania, circa 60-120 de elevi petrec zilnic, cite cel putin patru ore, intr-o sala de clasa. Desi legislatia in vigoare prevede ca intr-o clasa numarul de elevi sa nu depaseasca 25, de multe ori se ajunge la clase de 40 de elevi. De cele mai multe ori, aceasta se intimpla fiindca parintii se inghesuie sa-si inscrie copiii la clase unde predau profesori sau invatatori renumiti. Pentru ca toata lumea sa fie multumita, conducerile scolilor accepta pina la urma suprapopularea claselor. Pe linga faptul ca sint putine, salile de clasa din scolile romanesti mai au un neajuns: sint degradate. Mai bine de 200 de scoli din Romania nu beneficiaza de incalzire si este greu de spus ce fel de invatamint se poate face acolo, pe timp de iarna. 373 de scoli nu sint conectate la reteaua de curent electric, iar nu mai putin de 12.293 nu au instalatii de apa interioare. Peste 4.300 de scoli sint afectate de igrasie.
45 de scoli din Evul mediu
In Romania functioneaza inca 45 de localuri de scoli ridicate inainte de 1700 si 171 ridicate inainte de 1800. Cele mai multe scoli functionale astazi au fost construite in perioada 1960- 1989. Numarul lor depaseste 6.700. Dupa 1989 nu s-au mai construit decit 52 de scoli. Dupa 1996 a fost demarat un program de reabilitare a 1.200 de scoli, indeosebi din mediul rural, unde situatia este departe de nivelul secolului XX. Raportul "invatamintul romanesc azi", realizat la cererea ministrului Andrei Marga, sub coordonarea profesorului universitar Adrian Miroiu, arata ca, pentru cunoasterea exacta a situatiei, trebuie sa se plece de la statistici privind numarul de WC-uri fara usi din scolile de la tara, vechimea bancilor in care stau elevii, virsta respectabila a hartilor scolare si a celorlalte materiale didactice sau numarul mediu al schimburilor care se perinda zilnic prin cite o clasa. De aici porneste reabilitarea localurilor scolare, tinta programului neputind fi, in acest moment, decit crearea, pe cit posibil, a unor conditii omenesti pentru elevi si profesori. Raportul mai arata ca, in perioada 1990-1996, politicile guvernamentale au acordat invatamintului primar si gimnazial o atentie mult mai redusa fata de cea acordata invatamintului liceal. in 1990, costul mediu pe elev in invatamintul primar si gimnazial reprezenta 70 la suta din costul pentru un elev de liceu. in 1996, ajunsese sa reprezinte doar 60 la suta.
Lipsa spatiilor de invatamint adecvate ramine unul din marile obstacole in calea reformei invatamintului. Nu se stie in acest moment daca, prin folosirea mai judicioasa a spatiilor si prin recuperarea unor cladiri, se va putea ajunge la aplicarea ordinului ministrului Marga privind incetarea invatamintului in schimburi. Acest lucru se va vedea in toamna, odata cu inceputul noului an scolar. ( Elvira Gheorghita )

Comentarii