Restructurarea RENEL va duce la rentabilitate si la concedieri masive

vineri, 14 noiembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Restructurarea RENEL va duce la rentabilitate si la concedieri masive

Aureliu Leca, presedintele RENEL, a declarat ca prima etapa a procesului de restructurare a RENEL va fi demarata prin transformarea acestei regii in Societatea Nationala de Electricitate, conform Ordonantei de Urgenta nr. 30/1997. Initial aceasta structura va cuprinde intreaga regie de electricitate ce va intra intr-un proces de descentralizare. Se va introduce regimul de subsidiaritate economica, financiara si manageriala pentru filiale si va fi efectuata o separare financiar contabila a principalelor activitati. Din aceasta luna, la nivelul fiecarei filiale va fi introdus un centru de cost ce va functiona ca societate comerciala si care va urmari pierderile de energie. In final, fiecare producator de energie, precum si centrele de distributie vor deveni societati comerciale.
Acest mod de restructurare prezinta o serie de avantaje. El va permite crearea unei "burse" a pretului energiei electrice, unde se vor intilni producatorii, distribuitorii si consumatorii, in care pretul va fi format respectind legile cererii si ofertei. Tot prin acest program de restructurare se va permite ca pretul cu care producatorul va livra energia electrica catre distribuitori sa reflecte doar propria eficenta economica si nu a unui intreg sector cum este in prezent prin sistemul unic de tarifare la nivel national. De exemplu, la aceasta ora costul pentru producerea unui kilowatt la Iasi este mai mare cu aproximativ 50% decit media la nivel national. Prin posibila privatizare a societatilor comerciale desprinse din RENEL vor putea fi facute investitii in ceea ce priveste retehnologizarea. Randamentele realizate in multe tari occidentale sint duble fata de cele din Romania, ceea ce arata ca folosind aceeasi cantitate de combustibil, in Occident se obtine o cantitate dubla de energie. Pe de alta parte, restructurarea RENEL in aceasta forma va duce la disponibilzari de personal. Specialistii Regiei de Electricitate estimeaza ca, in cei 4 ani cit va dura restructurarea sectorului energetic national, in jur de 30% din actualul personal va fi disponibilizat. In primul an, acest procent va fi de circa 10%. Mentionam ca la aceasta ora, RENEL are aproape acelasi numar de angajati ca si in 1989 desi consumul de energie a scazut la jumatate fata de aceeasi perioada. Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate "Univers" contesta acest program de restructurare al RENEL, considerindu-l nerealist. L-am intrebat pe presedintele acestei federatii, Dumitru Chirita, care vor fi efectele negative ale actualului program de restructurare, in viziunea sindicatului. In procesul de productie, vor exista dificultati in procurarea combustibililor la preturi avantajoase, fapt ce va duce la o crestere a costurilor producerii energiei electrice. De asemnea, viitoarele societati comerciale se vor afla in imposibiliatea de a rambursa creditele existente, in special cele externe, ce vor fi preluate de aceastea. Acest fapt va crea presiuni financiare asupra bugetului de stat deoarece statul este garantul acestor credite.
In privinta constituirii de societati comerciale de distributie la nivel judetean sau municipal, sindicatul "Univers" anticipeaza ca vor exista preturi inegale la aceleasi categorii de consumatori din zone diferite. De asemenea, vor apare 2 tipuri de consumatori: eligibili si captivi. Cei eligibili, in speta unitatile industriale, vor putea achizitiona contracte directe si confidentiale cu producatorii de energie la preturile cele mai mici. Consumatorii captivi, in rindul carora intra si cei 8 milioane de consumatori casnici, vor avea disponibila doar energia electrica cu pretul cel mai mare. Sindicatul atrage atentia ca dezintegrarea RENEL va duce spre o dependenta energetica a Romaniei, prin prin posibilul import de energie electrica de la tarile vecine la un pret mult mai scazut. Totusi, la aceasta ora, Romania practica, la consumatorii casnici, unele din cele mai joase tarife la electricitate din Europa. In tarile membre UE pretul este de circa 5 ori mai mare. In Ungaria tariful este de 3 ori mai mare. In ceea ce priveste consumatorii industriali preturile la nivel mondial sint comparabile cu cele din Romania. Federatia Sindicala "Univers" propune ca alternativa de restructurare sistemul francez de organizare a sistemului energetic national. Acesta prevede crearea Societatii Nationale de Electricitate care sa cuprinda toate sectoarele, cu un grad mare de descentralizare, care va permite, in opinia celor mentionati, obtinerea unor performante similare cu cele enuntate in programul de restructurare al RENEL (tarife in scadere, eficienta economica, transparenta costurilor, liberalizarea pietei energiei electrice etc), si, pe de alta parte, va garanta siguranta si stabilitatea in functionare a sistemului energetic national si va permite o independenta din punct de vedere energetic a Romaniei. (Vlad MACOVEI)

Comentarii