Scapati din legatoarea guvernarii, democratii ies cu arme noi la atac

vineri, 13 februarie 1998, 00:00
2 MIN
 Scapati din legatoarea guvernarii, democratii ies cu arme noi la atac

Traian Basescu a spus ca, avind in vedere ca PD nu mai este la guvernare, acest partid are "libertatea" sa se manifeste ca o formatiune social-democrata. Atacurile liderului democrat au mers pina intr-acolo incit el a declarat ca in alocutiunea de miercuri seara a presedintelui Emil Constantinescu, acesta a "combatut" Alianta Civica si "aripa monarhista a PNTCD", care doresc alegeri anticipate pentru a reinstaura monarhia. Basescu a afirmat ca Alianta Civica este "bagata in toate mai ceva ca securitatea in partide", avind oameni inclusiv la conducerea unor servicii de informatii. El a afirmat ca acest "curent" monarhic sustinut de Alianta Civica este "antinational" si blocheaza procesul de reforma.
Pentru a fi siguri ca intentiile reformiste ale coalitiei nu vor fi eludate de actualul executiv, Consiliul Politic al PD va constitui "organul de urmarire a actiunii guvernamentale", care sa monitorizeze intreaga activitate a Guvernului Ciorbea. Basescu a precizat ca acest organism nu va fi un "cabinet-fantoma", dar va reflecta conceptia PD privind un guvern flexibil, cu doar 18 ministri.
In cele din urma acest partid va trebui sa convoace, pina la 31 martie, Consiliul National, in fata caruia se vor afla trei optiuni: fie sustinerea in continuare a cabinetului Ciorbea, fie primirea unui mandat din partea Consiliului de a sustine o motiune de cenzura care sa duca la caderea guvernului Ciorbea, fie iesirea din coalitie. Basescu a apreciat ca in nici unul dintre aceste cazuri nu se va ajunge la alegeri anticipate, intrucit, daca PD va parasi coalitia, PDSR ar putea deveni un "aliat foarte de nadejde" al guvernului "CDR-UDMR". Traian Basescu a afirmat ca, oricum, PDSR are "lucruri foarte serioase de negociat" cu actualii guvernanti.
Dupa cum mentioneaza agentia Mediafax, pozitia PD fata de revendicarile sindicale contravine punctului 3 din protocolul coalitiei, potrivit caruia "formatiunile semnatare se vor abtine de la orice declaratii si manifestari publice de natura a aduce prejudicii reciproce sau de a dauna actiunilor guvernamentale necesare infaptuirii reformei si de a crea tensiuni intre membrii coalitiei, urmind a lua masuri impotriva reprezentantilor lor care incalca aceasta prevedere". (Cristian RACU)

Comentarii