Semnele electorale, la ultima strigare

joi, 19 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Semnele electorale, la ultima strigare

Campania electorala intra in linie dreapta. Se apropie termenele pina la care partidele, aliantele si candidatii pentru presedintie se pot inscrie la Biroul Electoral Central, iar astazi este ultima zi in care pot fi depuse semnele electorale. CDR 2000 nu mai are sanse sa se inscrie la tribunal ca alianta politica asa incit s-a inscris la BEC ca alianta electorala, ce expira in prima zi de dupa alegeri. Si in acest an se poarta aliantele, desi pragul electoral pentru acestea a crescut. PUNR merge alaturi de PNL sub umbrela Aliantei Nationale, iar PUR si PSDR s-au alaturat PDSR pentru a candida sub numele de Polul Democrat Social din Romania. PNL, PD, ApR si PRM isi incearca norocul mergind singure in alegeri.
Azi este ultima zi pina cind partidele, aliantele politice si candidatii independenti au putut sa-si comunice semnele electorale la Biroul Electoral Central (BEC). Conform hotaririi Guvernului privind calendarul alegerilor, in cazul in care mai multe partide, formatiuni politice, aliante politice sau candidati independenti solicita acelasi semn si nu se poate stabili prioritatea depunerii acestora, are loc tragerea la sorti pentru atribuirea semnelor electorale. Tragerea la sorti se face intr-un interval de 24 de ore de la expirarea termenului pentru depunerea semnelor electorale. A doua zi dupa expirarea termenului de depunere a semnelor electorale, acestea sint aduse la cunostinta publica, prin publicarea in Monitorul Oficial.
Insemnele electorale ale partidelor sint in general cunoscute. CDR a facut o modificare odata cu tranformarea in CDR 2000. Semnul electoral este tot cheia, numai ca acum este inconjurata de un cerc format din stelele comunitatii europene. Noul semn a provocat probleme. Fantomaticul partid Generatia 2000 a contestat la tribunal folosirea de catre CDR a particulei 2000 precum si a stelelor comunitatii europene. Aceasta contestatie a impiedicat CDR 2000 sa se inscrie la tribunal ca alianta politica.
PDSR a ramas la cei trei trandafiri, iar PD la un singur trandafir. Celalalt partid social-democrat – ApR – a optat pentru o garoafa. PNL, care s-a desprins de CDR, merge cu semnul sau traditional, sageata indreptata cu virful in sus. PRM a ramas la vulturul cruciat al Brincovenilor. Nou formata Alianta Nationala a imrumutat semnul Vetrei Romanesti, un V lipit de un R, incadrat in conturul Romaniei. UDMR ramine cu frunza de artar stilizata.
Semnul lui Mugur Isarescu este litera i
Mugur Isarescu, candidat independent la Presedintia Romaniei, si-a inregistrat, joi, la Biroul Electoral Central (BEC), semnul electoral, informeaza un comunicat. Semnul electoral al candidatului Mugur Isarescu este litera "I" de la cuvintul "independent".
Turul doi este inevitabil
Iliescu nu are cum sa evite turul al doilea al alegerilor prezidentiale, chiar daca va creste in continuare in sondajele de opinie. Constitutia prevede, la articolul 81/2, ca dupa primul tur de scrutin este declarat admis candidatul care a intrunit "majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale". Cum, in conformitate cu sondajele de opinie, prezenta la vot va fi de circa 70% din cele 16,9 milioane de persoane cu drept de vot – adica 12 milioane de votanti, Iliescu ar trebui sa obtina voturile a peste 8 milioane de persoane (peste 70% din totalul celor ca se prezinta la urne). Aceasta performanta a fost posibila in 1990, dar nu este posibila acum. Sondajele il arata pe presedintele PDSR beneficiind de 40-50% din optiunile de vot. El va avea asadar de infruntat in turul doi unul dintre multii sai concurenti. La turul doi, regula numita de articolul constitutional citat nu mai functioneaza. Articolul 81/3 specifica ca dupa al doilea tur "este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi". (A.C.)

Comentarii