Colegiul Medicilor: Controalele acasa la cei in concediu medical sint neconstitutionale

Subtitlu

duminică, 09 mai 2010, 20:46
4 MIN
 Colegiul Medicilor: Controalele acasa la cei in concediu medical sint neconstitutionale
Dilema nationala: a fi sau a nu fi acasa in perioada concediului medical

Colegiul Medicilor si Coalitia Organizatiilor Bolnavilor Cronici (COPAC) din Romania reactioneaza din nou cu privire la "politia" concediilor medicale. Cele doua asociatii au sesizat Avocatul Poporului cu privire la faptul ca Ordonantele de Urgenta ale Guvernului sint neconstitutionale. Intr-o cerere adresata Avocatului Poporului, reprezentantii celor doua asociatii cer sa fie sesizata mai departe Curtea Constitutionala, inainte de promulgarea legii. Ei si-au motivat cererea prin faptul ca numeroase drepturi ale omului vor fi incalcate, daca vor fi controlati cei aflati in concediu medical incepind de pe 15 mai. Colegiul Medicilor si COPAC au afirmat ca, potrivit Constitutiei, Guvernul poate adopta Ordonante de Urgenta doar in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi aminata. In ce priveste controlul concediilor medicale insa, motivele Guvernului nu sint plauzibile, sustin asociatiile. "Este evident ca cele doua motive, respectiv «cheltuirea responsabila a banului public » si «responsabilizarea furnizorilor de servicii medicale si a beneficiarilor de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate» au un caracter vag si nu reprezinta in mod obiectiv stari de fapt cuantificabile de natura sa constituie o situatie extraordinara. Si care sa impuna adoptarea unei Ordonante de Urgenta", a declarat Cezar Irimia, presedintele COPAC.

"Ideea instituie un tratament degradant"

Nu numai ca Ordonantele adoptate de Guvern nu ar avea la baza motive intemeiate, insa noile reglementari ar duce la incalcarea grava a drepturilor omului. Astfel, efectuarea controlului politienesc al prezentei celor aflati la domiciliul declarat, in concediu medical, ar aduce atingere la integritatea psihica a persoanei respective. "Ideea de a fi permanent supravegheat si de a fi controlat in mod arbitrar de functionari ai autoritatii statale instituie o forma de tratament degradant fata de persoana aflata in incapacitate de munca. Putem imagina nenumarate situatii in care persoana respectiva, bolnava fiind, din motive neimputabile, nu este prezenta permanent la adresa de domiciliu", se arata in cererea de sesizare adresata de catre cele doua asociatii Avocatului Poporului.

De asemenea, controlul celor aflati in concediu medical ar incalca legea fundamentala in privinta inviolabilitatii libertatii individuale. Practic, spun reprezentantii Colegiului si ai COPAC, se instituie o modalitate de arest la domiciliu. Desi, spun ei, acest lucru este interzis prin Constitutie, care arata ca sanctiunea privativa de libertate nu poate fi decit de natura penala. Aceleasi Ordonante incalca si drepturile la libera circulatie si ocrotirea sanatatii, intrucit il obliga pe cel bolnav sa fie prezent la domiciliu, pentru a-si putea primi banii pe concediu. Insusi faptul ca cel bolnav este obligat sa ii declare medicului adresa unde va locui pe perioada concediului reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata, sustine Colegiul Medicilor. Nu in ultimul rind, motivele care au dus la adoptarea acestor Ordonante reprezinta niste restringeri aduse exercitiului drepturilor enumerate, desi, conform Constitutiei, o astfel de masura trebuie sa fie aplicata fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii. "In masura in care din diverse motive Curtea Constitutionala nu va fi sesizata in termen util, va rugam sa aveti in vedere faptul ca aceasta Ordonanta urmeaza sa fie aprobata printr-o lege. Si, potrivit Constitutiei, aveti dreptul ca inainte de promulgarea ei sa sesizati Curtea Constitutionala", sint cuvintele adresate in cerere de catre prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, Avocatului Poporului.

Ce prevad ordonantele atacate

Noile prevederi legale cu privire la acordarea si controlul concediilor medicale ar trebui sa intre in vigoare de simbata. Ministerul Sanatatii se apara si sustine ca aceste masuri sint necesare, intrucit in anul 2006 trei procente din bugetul sanatatii s-au platit pentru concedii medicale, iar anul trecut sase procente. Ministrul a dat exemplul unei persoane care, in patru luni si jumatate, in perioada noiembrie 2009-aprilie anul acesta, a avut 11 concedii medicale si cinci boli. Conform noilor prevederi, cel care doreste concediu medical trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere care va contine numele, codul numeric personal, firma la care este angajat si functia pe care o detine. El semneaza ca este de accord sa anunte angajatorul cu 24 de ore inainte de obtinerea certificatului medical ca va fi in incapacitate temporara de munca si ii va furniza si datele medicului. Totodata, bolnavul va indica adresa de resedinta pe perioada concediului si isi va asuma ca va fi prezent acolo cu exceptia situatiilor justificate cu documente medicale. El va putea fi vizitat de oameni ai Casei de Asigurari, firmei la care este angajat si chiar Politiei, in intervalul 8-11, 12-17, 18-20. Bolnavul va semna si ca este de acord, in cazul in care nu este gasit acasa, cu sistarea platii indemnizatiei pentru concediul medical. Casa de Asigurari si angajatorul ii vor putea cere medicului prescriptor o copie conforma cu originalul a declaratiei pacientului. Ministrul Sanatatii a specificat ca acest control va fi facut din usa locuintei si ca oamenii legii vor putea intra in casa bolnavului doar cu acordul scris al sau sau al rudelor care locuiesc la acea adresa. Dupa verificare, se incheie un proces verbal in care se consemneaza daca bolnavul a fost sau nu gasit acasa. Pentru ca noile prevederi sa fie puse in aplicare de simbata, mai sint necesare inca doua ordine de ministru cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Administratiei si Internelor. Aceste ordine vor stabili detaliile legate de controlul concediilor medicale.

Comentarii