Sistemul sanitar ar putea intra in moarte clinica

joi, 04 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Sistemul sanitar ar putea intra in moarte clinica

In conditiile in care tot mai putine farmacii livreaza medicamnete la pret redus sau gratuite, aproape o suta de mii de romani s-au imbolnavit de gripa, fapt care a sporit presiunile din sistemul sanitar. Tributari unor mentalitati depasite, romanii au crezut ca pot ignora o boala contagiosa, veche decind lumea, si au preferat sa nu apeleze la vaccinul antigripal, decit in ultima instanta, cind acesta nu mai avea nici un efect deoarece epidemia il facea inutil.
Din cauza litigiilor cu tenta politica, reforma sanitara a avut serios de suferit. Toate proiectele de acte normative promovate de ministru au fost blocate de forurile legislative si atacate in instanta de catre organizatiile profesionale din sanatate. Asa s-a intimplat cu Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale, pe care Ministerul intentiona sa-l prelungesca, intrucit expira la sfirsitul lui 1998, proiect care a fost suspendat in urma unei decizii judecatoresti. Fara Contractul-cadru, organizarea retelei medicului de familie este imposibila pentru ca, desi structura exista, medicii nu pot incheia contracte cu casele de asigurari si implicit nu pot fi platiti. In aceeasi situatie de blocaj se afla proiectele normative privind modificarea Legii Asigurarilor sociale de Sanatate si a organizarii Cabinetului Medical, acestea asteptind de multa vreme girul comisiilor parlamentare de specialitate.
Conflictele din ministerul Sanatatii nu mai sint o noutate. De ani de zile, in acesta institutie conflictele politice sau profesionale au fost generate de lipsa de unitate din lume medicala. Cu exceptia actualului ministru, toti ceilalti titulari ai portofoliului au fost medici si s-a dovedit, cu o trista constanta, ca o data ajunsi la conducerea Ministerului primul gind a fost sa-si platesca politele sau sa-si pregatesca o iesire cit mai buna la sfirsitul mandatului. Si pentru cel de al patrulea ministru al Sanatatii, Hajdu Gabor, finalul mandatului pare a fi foarte aproape.
In cazul in care UDMR va ramine ferm pe pozitie, nerenuntind la acest minister, Hajdu ar putea fi inlocuit cu fostul secretar de stat din MS, Geza Molnar. Nu este exclus insa ca, printr-o modificare a algoritmului, PNTCD sa isi adjudece ministerul, in contrapartida cu Ministerul Mediului. In cazul rocadei, in functia de ministru ar putea ajuge actualul secretar de stat, Alexandru Ciocilteu sau Remus Opris, vicepresedinte al PNTCD.
Sectorul sanitar se afla intr-o situatie critica, fara precedent, dificil de depasit si fata de care comunitatea medicala are obligatia sa actioneze unitar, fara orgolii politice si uitind macar temporar de intersele de grup. Medicii ar trebui sa puna in prim plan responsabilitatea fata de contribuabil, cu atit mai mult cu cit, de un an de zile, populatia asigura baza financiara a sistemului, prin contributiile la asigurarile sociale de sanatate. ( Elvira Gheorghita, Indira Crasnea )

Comentarii