The Economist: Basescu a vorbit ca un protestatar „Occupy”, dar temerile sale sunt justificate

miercuri, 30 noiembrie 2011, 15:24
3 MIN
 The Economist: Basescu a vorbit ca un protestatar „Occupy”, dar temerile sale sunt justificate

The Economist scrie, intr-un comentariu, despre posibilitatea retragerilor de capital de catre bancile vest-europene, indeosebi cele austriece, din regiune si despre declaratiile sefului statului de saptamana trecuta.

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca bancile europene au obtinut "profituri uriase" in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza este "lipsa de fair play", el spunand ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca "lacomia" bancilor.

"Vreau sa cred ca anuntul bancii centrale a Austriei privind scaderea fluxurilor de capital catre statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neintelegere a efectelor", a adaugat Traian Basescu.

Banca Nationala a Austriei a emis saptamana trecuta o serie de instructiuni prin care conditioneaza avansul creditarii la subsidiare de cresterea refinantarilor locale, in principal prin depozite, dar si prin emisiuni pe piata locala si fonduri de la institutii supranationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana pentru Investitii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse in mod deosebit trebuie sa se asigure ca raportul dintre noile imprumuturi si refinantarea locala (raportul dintre credite si depozite incluzand refinantarea locala) sa nu depaseasca 110%, ceea ce echivaleaza cu posibilitatea de a finanta cu un euro o sucursala daca aceasta atrage 10 euro din piata locala.

"Vreau sa nu fim in situatia de a le aduce aminte prietenilor europeni cat au conditionat accesul Romaniei in UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, ati obtinut profituri uriase in Romania din 2000 si pana in 2009, iar azi daca va pregatiti cumva sa lasati economia romaneasca nefinantata in perioada de criza, vom considera o lipsa de fair play in relatia cu Romania. Vreau sa cred ca acest lucru nu se va intampla, ca nu vom fi pusi tari care am venit mai tarziu in UE sa platim factura lacomiei sistemelor bancare, a lacomiei, a imprudentei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea cand dadeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a bancilor si apelul meu este sa apelati la aceste mecanisme, si nu la sugrumarea economiei romanesti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atat bugetului de stat, cat si mai ales economiei private", a avertizat presedintele Basescu la o conferinta organizata de The Economist la Bucuresti.

Reprezentantii bancii centrale prezenti la conferinta au aratat ca sistemul este solid, iar riscul ca subsidiarele sa dea faliment si sa necesite renationalizarea este "zero". Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ca, chiar daca bancile mama restrictioneaza fluxurile de capital, Romania ramane mai atractiva decat alte tari din regiune, noteaza The Economist.

Insa Europa de Est este vulnerabila la riscuri importante propagate de criza datoriilor de stat din zona euro, scrie publicatia, amintind de avertismentul lansat recent de economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erik Berglof.

"Capacitatea guvernelor din Europa de Vest de a sprijini sistemul bancar ajunge evident la limita. A lasa subsidiarele internationale orfane in contextul unei crize tot mai severe in taarile de origine ar submina increderea in sistemele financiare din Europa emergenta", a aratat acesta.

"Acum o luna, la Bruxelles, Basescu credea ca a obtinut conditii in care impiedica bancile sa retraga capital de la subsidiare, dupa ce liderii UE au convenit recapitalizarea bancilor europene. Se pare insa ca acordul nu a reprezentat un angajament solid. Dupa ce Erste a raportat pierderi de 726 miliarde euro in Romania, iar Raiffeisen Bank ia in calcul retragerea din regiune, temerile presedintelui par justificate", conchide The Economist. (Mediafax)

Comentarii