Va renunta sau nu PD la osul guvernarii?

miercuri, 14 ianuarie 1998, 00:00
4 MIN
 Va renunta sau nu PD la osul guvernarii?

Intilnirea dintre liderii PD si cei ai partenerilor de guvernare, programata pentru ieri, nu a mai avut loc. Taranistii au motivat ca au fost anuntati foarte tirziu, iar reprezentantii PD nu au dat explicatii, considerind ca nu mai sint oportune eventuale negocieri, din moment ce astazi reprezentantii din teritoriu ai PD isi vor da votul care va decide raminerea sau iesirea de la guvernare. Desi a fost apreciat ca moderat, tonul liderilor PNTCD in cadrul conferintei de presa de luni seara nu a fost agreat de conducerea centrala a PD. Discursurile lui Ion Diaconescu si Victor Ciorbea – in care s-au aratat unele aspecte ale negocierilor, desi partile au convenit sa nu faca nimic public pina la finalizarea lor – au determinat pe liderii PD sa nu mai participe la cea de-a doua runda a negocierilor ce ar fi trebuit sa aiba loc la Snagov aseara. "S-a spus totul, PNTCD nu a respectat conventia facuta, de a nu se spune nimic pina se vor lamuri toate aspectele. Am sperat ca respectiva conferinta de presa va constitui un pas spre impacare. Eroare. Practic, am fost in permanenta, mai mult sau mai putin voalat, acuzati. Pe de alta parte, liderii PNTCD incercau sa ne convinga sa nu facem nici un pas de iesire din Guvern", ne-a declarat in exclusivitate Alexandru Sassu, liderul grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor.
Cu toate acestea, opinia lui Sassu nu este majoritara in partid. Ultimele evenimente din coalitie au pus in evidenta doua curente in acest partid. Pe de o parte, unul grupat in jurul liderului Petre Roman, favorabil raminerii conditionate in Guvern, pe de alta parte, un curent radical, decis sa impuna iesirea PD din coalitie. Din acest curent radical fac parte, printre altii, importanti lideri ai partidului, printre care Radu Berceanu, Alexandru Sassu, Traian Basescu si Adrian Severin. Desi acestia din urma nu aveau de partea lor, pina de curind, sprijinul majoritatii filialelor, in ultimele zile multe dintre acestea si-au afirmat sprijinul pentru ideea iesirii din coalitie.
Astazi, pe ordinea de zi a Consiliului National de Coordonare a PD se va afla un singur punct: modul in care partidul va participa la guvernare. Interesant este ca PSDR – aliatii PD din USD – nu se arata grabiti sa urmeze PD. Presedintele PSDR, Sergiu Cunescu, sustine ca, daca PD se retrage de la guvernare, se creaza o criza grava. El sustine ca dupa decizia PD de astazi va hotari daca este sau nu cazul sa mai participe la guvernare. Intr-o incercare de mediere a conflictului PD-PNTCD Cunescu a propus ca Guvernul sa-si reia activitatea cu Traian Basescu in echipa, propunere care are sanse minime. Liderul PSDR considera ca acest conflict se va stinge astazi. (L. GHEORGHIU, S. COZLAC)
Liderii politici: PD nu pleaca !
Marko Bela (presedinte UDMR): "Eu cred si sper ca la Consiliul National al PD nu se va decide iesirea de la guvernare, ci continuarea colaborarii in coalitie. Cred ca o guvernare minoritara in momentul actual, cind se impun masuri dure de reforma, nu este o solutie buna. Nu cred ca o astfel de guvernare va supravietui acestor masuri".
Teodor Melescanu (presedinte ApR): "Cred ca PD nu va iesi de la guvernare. Daca acest lucru se va intimpla, totusi, miercuri la Consiliul National de Coordonare al PD, aceasta decizie este una interna de partid si ei trebuie sa evalueze consecintele. Pentru noi este important ca aceasta criza politica a aratat ca este necesara largirea dialogului politic pentru sprijinirea unui program in vederea redresarii tarii. Conform evaluarilor noastre, nu este vorba de o criza a orgoliilor, ci de o criza structurala care a dus la o dezbatere pe problemele fundamentale. Chiar daca aceasta criza de moment va fi depasita, problemele puse in dezbatere ramin si noi dorim largirea dialogului politic."
Nicolae Vacaroiu (senator PDSR): "Nu cred ca PD va iesi de la guvernare. Interesele sint prea mari. In cazul extrem in care acest lucru se va produce, retragerea va genera probleme serioase in coalitie, putind duce la alegeri anticipate. Eu nu sint un partizan al alegerilor anticipate, pentru ca daca guvernul Ciorbea va continua, asa cum a anuntat luni, aceeasi politica din 1997, atunci singura sansa a României este formarea unei majoritati parlamentare, prin alegeri".
Varujan Vosganian (presedinte PAR): "Nu cred ca PD are vreun interes sa iasa de la guvernare. Acest partid nu este structurat in jurul unei doctrine, iar membrii sai au nevoie de beneficiile pe care le ofera participarea la guvernare. Pe de alta parte, PNTCD a dat dovada de aroganta fata de parteneri, ceea ce a contribuit la accentuarea crizei."

Comentarii