Videanu si alti functionari, exonerati de la plata a 4,5 milioane lei pentru terenul din Mihailesti

vineri, 23 decembrie 2011, 14:08
4 MIN
 Videanu si alti functionari, exonerati de la plata a 4,5 milioane lei pentru terenul din Mihailesti

Curtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, recursurile fostului edil si de ceilalti 11 functionari impotriva Tribunalului Capitalei din 19 mai, prin care magistratii admisesera, in parte, sesizarea Curtii de Conturi si ii obligasera sa plateasca Primariei Municipiului Bucuresti, in solidar, suma de 4.478.328,45 lei.

Suma reprezenta valoarea unui teren din comuna Mihailesti pentru constructia unui adapost pentru cainii comunitari, plati nejustificate pentru lucrari la drumuri, un prejudiciu adus bugetul asigurarilor sociale si plata cu intarziere a unei sume la buget.

Procesul in care Curtea de Conturi a reclamat mai multe nereguli constate la municipalitate, in mandatul primarului PDL Adriean Videanu, a fost rejudecat, Curtea de Apel Bucuresti apreciind, in 25 ianuarie 2010, ca nu au fost analizate probele, dar si faptul ca un functionar obligat sa plateasca nu mai era angajat.

Instanta de control judiciar a apreciat, potrivit motivarii, ca au fost gasite vinovate si obligate sa plateasca sume de bani si fostul primar general, Adriean Videanu, dar si membrii comisiei de negociere a contractelor, insa fara sa analizeze calitatea si atributiile acestora, trei dintre functionari, Alexandru Dragoi, Camelia Busioc si Monica Mitu nefacand parte din comisii.

"Analiza formala a probatoriului in cauza cat si a sustinerilor fiecarui parat, rezulta si din faptul ca instanta de fond a retinut raspunderea tuturor membrilor comisie de negociere, desi din examinarea documentelor incheiate se constata lipsa semnaturii unui membru al acestuia, ale carui raporturi de munca incetasera anterior", se arata in motivarea CAB din 25 ianuarie 2010.

De asemenea, Curtea a apreciat ca judecatorul fondului a analizat formal si prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi, aparut dupa ce Primaria Capitalei a platit un pret mai mare decat aprobase Consiliul General, fara insa sa verifice si eficienta economica a cheltuielilor.

Curtea de Apel Bucuresti sustinea ca instanta de fond s-a pronuntat in acest dosar fara sa stabileasca in mod concret daca au fost facute plati ilegale in raport cu lucrarile facute si fara sa analizeze vinovatia fiecaruia in parte.

"Astfel, desi a dispus in cauza efectuarea unei expertize tehnice, a inlaturat nemotivat concluziile raportului respectiv, retinand ca acesta nu aduce lamuriri concludente in vederea solutionarii cauzei fara a dispune efectuarea unei noi expertize care sa lamureasca aspectele tehnice asupra carora nu a fost lamurita", potrivit documentului citat.

O alta critica a instantei de apel se refera la faptul ca judecatorul nu a motivat suficient si nu si-a exprimat punctul de vedere asupra competentei Curtii de Conturi ca organ de control, care in sesizare a retinut aspecte de nelegalitate vizand modalitatea de desfasurare a procedurii de achizitie publica, cat si a diferentelor financiare ale participantilor la procedura.

Instanta a mai constatat ca nici in legatura cu suma de 101.609 de lei, reprezentand contributie la asigurari sociale aferente sumelor platite de Primaria Municipiului Bucuresti sub forma de indemnizatii consilierilor locali cu majorari pentru intarziere, instanta de fond nu a analizat suficient si nu a tinut cont de apararile functionarilor.

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca instanta de fond sa verifice fiecare punct din actul de sesizare, daca sunt indeplinite conditiilor legale pentru angajarea raspunderii civile delictuale ale fiecarui parat in raport de atributiile legale ale acestora, analizand toate probele, sustinerile paratilor, dar si administrarea de noi probe.

De asemenea, CAB apreciaza ca este nevoie de o noua expertiza contabila, care sa stabileasca exact daca platile penru lucrarile de reabilitare a strazilor au fost nejustificate.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a casat sentinta prin care Adriean Videanu si angajati ai municipalitatii au fost obligati de instanta inferioara sa plateasca Primariei Capitalei aproximativ cinci milioane de lei.

In acest dosar, Curtea de Conturi a sesizat Tribunalul Bucuresti pentru stabilirea raspunderii civile delictuale si pentru obligarea la plata a municipalitatii a sumelor considerate ca fiind prejudiciu adus bugetului municipalitatii.

Tribunalul Bucuresti a admis, in 28 mai 2009, actiunea Curtii de Conturi si i-a obligat pe fostul primar general al Capitalei Adriean Videanu si pe Luminita Mihutu, Vladimir Sommer, Bogdan Sosoaca, Florentina Constantinescu, Adrian Iordache, Veronica Halipa, Florea Ion, Simona Panaitescu, Dan Vaduva, Alexandru Bogdan Dragoi, Camelia Busuioc si Monica Mitu la plata catre Primaria Municipiului Bucuresti a sumei de 4.478.328,45 lei despagubiri, actualizate.

De asemenea, instanta a obligat Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) sa vireze sumele recuperate in contul bugetului local ca restituiri din finantarea anilor precedenti.

Totodata, i-a obligat pe Gheorghe Udriste, Vladimir Sommer, Florentina Constantinescu, Camelia Busuioc, Valeriu Ilie, Monica Mitu, Viviana Falan, Valentin Titu si Elena Badoiu la plata catre Primaria Municipiului Bucuresti a sumei de 32.602,562 lei, actualizata la data pronuntarii sentintei despagubirii.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care a hotarat rejudecarea cazului pe fond, astfel ca dosarul s-a intors la tribunal, unde s-a decis ca Videanu si ceilalti 11 functionari sa plateasca Primariei Capitalei suma de 4.478.328,45 lei.

Cei 12 reclamati au facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care l-a admis, exonerandu-i de plata sumei impuse.

Curtea de Conturi sustinea ca achizitia unui teren in suprafata totala de 10.001 metri patrati – care are si constructii, pavilionul administratiei, un grajd, anexe, un depozit, o cabina de poarta si utilitati – s-a facut fara respectarea prevederilor HCGMB 295/2006, rezultand o diferenta de pret platita nejustificat fata de cel din buletinul Corpului de Experti Tehnici (CETR), in suma de 4.478.328,45 lei.

In acelasi raport, Curtea de Conturi considera "nejustificate sau nelegale" platile efectuate pentru lucrari la drumuri in valoare de 32.755.563 de lei si obliga PMB sa recupereze sumele respective si sa le vireze in contul bugetului local.

Curtea de Conturi mai retinea faptul ca PMB a prejudiciat, in perioada cuprinsa intre lunile ianuarie si august 2007, bugetul asigurarilor sociale de stat cu suma de 101.609 de lei si majorari de intarziere prin necalcularea si nevirarea contributiei de asigurari sociale aferenta sumelor platite de municipalitate sub forma de indemnizatii consilierilor municipali.

Fostul primar al Capitalei Adriean Videanu declara, in iunie 2009, ca hotararea instantei constituie o "surpriza", apreciind ca instanta nu s-a uitat atent in dosar. (Mediafax)

Comentarii