Cind frumusetea este culeasa de pe cimp

Subtitlu

vineri, 07 august 2009, 19:56
2 MIN
 Cind frumusetea este culeasa de pe cimp

Insusirile vindecatoare ale plantelor medicinale se datoreaza principiilor active. Principiile active se gasesc uneori in intreaga planta, inclusiv in radacina si scoarta sau numai in flori, frunze, seminte, fructe, coji sau radacini. Pentru extragerea acestor principii active din plante se utilizeaza diferite procedee de preparare iar cosmetica le utilizeaza din plin: infuzia, decoctia, macerarea la rece sau la cald si alifiile. Iata citeva plante de cimp care, adunate la timpul potrivit va pot ajuta in pastrarea tineretii pielii.

Albastrelele sint buruienile ochilor, un tratament cu infuzie de flori de albastrele sub forma de comprese se recomanda in special pentru pleoapele ridate si pentru ochii obositi. De asemenea albastrelele sint indicate si in tratamentele muschilor faciali si impotriva ridurilor datorita proprietatilor tonifiante si calmante. De obicei se pot face aplicatii pe toata fata cu ajutorul unor compresemuiate in infuzie de flori.

Florile de arnica utilizate sub forma de comprese cu infuzie sint recomandate pentru inviorarea si tonifierea tenurilor palide si obosite.

De la iarba mare, in cosmetica, se foloseste radacina care contine ulei volatil si alte substante cu proprietati antibiotice. Utilizata sub forma de decoct ajuta la cicatrizarea semnelor pe care le lasa acneea sau porii dilatati. Pentru tenurile cu iritatii se pun pe locurile afectate comprese reci cu decoct, obtinut din 200 ml apa si o lingura pulbere de radacina, fiert pina ajunge lichidul la jumatate.

Patlagina este folosita in intretinerea pielii deoarece contine mucilagii. Planta uscata are o actiune usor astringenta si poate fi preparata sub forma de infuzie. Daca sint utilizate frunzele proaspete acestea trebuie spalate foarte bine pentru a indeparta praful, se strivesc putin si aplicate pe zonele bolnave au actiune antiinflamatoare, cicatrizanta. Sint foarte bine utilizate pentru oprirea singerarilor la nivelul epidermei.
De asemenea usureaza mincarimile si iritatiile pielii. Daca se amesteca patlagina in parti egale cu musetel, atunci poate fi utilizata pentru prepararea mastilor cosmetice astringente cu argila, tarite sau albus de ou in tratamentul si intinerirea tenurilor grase. Chiar si pleoapele obosite, ochii incercanati pot fi inviorati aplicind comprese cu infuzie de frunze de patlagina. De obicei aceste comprese se aplica seara inainte de culcare. (Sandu MARIN)

Comentarii