Cum ne transformam gindirea sa pastram starea de sanatate?

vineri, 30 noiembrie 2007, 18:39
3 MIN
 Cum ne transformam gindirea sa pastram starea de sanatate?

Venirea sezonului rece aduce de cele mai multe ori mici neplaceri care, neglijate, pot deveni o permanenta stare de oboseala sau de boala care sa ne insoteasca toata iarna. Virozele, racelile se produc frecvent in aceasta perioada a anului, mai ales in zilele cu umezeala excesiva.

Durerile de cap, durerile musculare, durerile localizate la nivelul gitului, vocea usor ragusita nu trebuie neglijate, sint simptome ale unei inflamatii acute a cailor respiratorii superioare. Anotimpul rece este, de asemenea, o perioada de retragere, reflexie, introspectie, bilant, transformare, evolutie.

Situatiile in care sintem nevoiti sa ne schimbam modul de a privi, sa facem fata inertiei, sa ne restructuram, sa ne adaptam sistemul de valori pot provoca dureri de cap, congestia mucoaselor: rinita, faringita, laringita, sinuzita. Iar evolutia noastra este o urmare a experientelor traite, a intelegerii acestora.

Virozele cu predominanta de apa si pamint apar cind nu reusim sa ne acomodam cu situatiile si preferam sa ne retragem, sa ne izolam, lasind pe altcineva sa ne rezolve problemele. Si persoanelor foarte active li se poate intimpla sa doreasca sa se izoleze, sa fie nevoite sa-si ia un ragaz pentru a putea depasi momentul de epuizare si de incordare excesiva.

Remediile recomandate in tratamentul afectiunilor aparatului respirator favorizeaza procesele de constientizare, intelegere, deschidere mentala. In cazul afectiunilor in care predomina componentele apa si pamint, remediile aduc dinamism si claritate mentala. Iar in cele in care predomina focul, remediile scad incordarea, tensiunea, agitatia, febra, iritabilitatea. In cele in care predomina aerul se aleg plante care aduc calm, liniste, focalizare, inlatura nelinistea, agitatia, anxietatea.

Ce mincam sa evitam raceala?

Alimentatia necorespunzatoare poate favoriza mentinerea starii de boala pentru o perioada mai indelungata, de aceea este recomandat postul si administrarea de remedii fierbinti si picant-aromate: cuisoare, scortisoara, dafin, busuioc, ienupar.

Fructele si legumele recomandate in tratamentul afectiunilor respiratorii sint coacazele negre, gutuile, strugurii stafiditi, prazul, ridichile, usturoiul, varza, hreanul.

Remedii fierbinti pentru zile reci

Scortisoara contine ulei volatil, rezine, glucide, amidon, mucilagii. In plan subtil induce incredere, relaxare, toleranta, fluidifica, sublimeaza excesul de apa, are actiune tonica si stimulanta la nivel respirator, digestiv si nervos; are actiune antiinfectioasa, antivirala, antifungica, anestezica si de stimulare a imunitatii.

Se poate folosi ca atare, sub forma de ulei volatil, unguente (este contraindicata aplicarea pe piele a preparatelor cu ulei de scortisoara la copiii mai mici de 5 ani).

Fructele de ienupar, mestecate si apoi inghitite, sint recomandate pentru actiunea lor dezinfectanta, antitusiva, expectoranta, de dinamizare a focului si de eliminare a excesului de apa.

Coacazele negre elimina si usuca tendintele apoase (complacere, autovictimizare), fortifica si structureaza, cristalizeaza, induc hotarire.
Siropul se prepara din 250 g fructe la un litru apa. Se fierb pina ce lichidul scade la jumatate, se adauga 250 g zahar si se mai fierbe iar pina se injumatateste cantitatea. Se administreaza o lingurita la doua ore.

Gutuile. Semintele au actiune puternic emolienta. Se prepara infuzie dintr-o lingurita de seminte la 250 ml apa. Se beau doua cani pe zi.

* florile de gutui se infuzeaza: 30 g la litrul de apa. Se beau 3 cani pe zi. Au actiune antispastica, calmanta a tusei.

* fructele uscate: 40 g fructe se fierb timp de 10 minute intr-un litru apa. Se bea dupa dorinta.

* lichiorul de fructe se prepara astfel: suc de gutuie – 1,5 l; alcool – 0,5 l; scortisoara – 2 g; cuisoare – 0.80 g; migdale – 0,5 g; nucsoara pulbere – 1 g. Amestectul se lasa la macerat doua luni, se filtreaza, se adauga sirop de zahar. Este recomandat doar adultilor, in tratamentul guturaiului si a hiperaciditatii gastrice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii