Virozele, cele mai raspindite boli ale perioadei de trecere la sezonul cald

vineri, 09 februarie 2007, 17:15
2 MIN
 Virozele, cele mai raspindite boli ale perioadei de trecere la sezonul cald

Sinuzita, insotita de senzatia de cap tulbure, este considerata o expresie a refuzului de a percepe situatiile, experientele care nu se incadreaza in tiparele mentale proprii.

O alta boala specifica acestei perioade, faringita, in plan subtil, este o urmare a indeciziei, oscilarii in a lua decizii sub influenta egoului sau a daruirii si generozitatii.

Iar rinita este o expresie a perturbarii capacitatii de a intelege si a cunoaste realitatea.

Ce spune gemoterapia?

Gemoterapia recomanda pentru tratamentul rinofaringitelor:

* muguri de coacaz negru, cu actiune antiinflamatoare, imunostimulatoare cite 40-50 picaturi, seara;

* muguri de tei argintiu, cu actiune calmanta, sedativa cite 30 picaturi, seara;

* muguri de brad, pin – cu actiune purificatoare asupra aparatului respirator cite 50 picaturi pe zi.

Simple remedii din seminte sau coji

Fructele de ienupar, mestecate si apoi inghitite, sint recomandate pentru actiunea dezinfectanta, expectoranta, tonica insa nu sint recomandate copiilor.

Scortisoara macinata in amestec cu miere si lapte cald este un remediu recomandat tuturor virstelor. In plan subtil, scortisoara fludifica, mobilizeaza, sublimeaza excesul de apa. Are actiune tonica, stimulanta asupra aparatului respirator, digestiv si nervos.

Laringitele si traheitele copiilor pot fi tratate cu sirop de coacaze negre, sirop de smochine sau de mure, administrat inainte de fiecare masa, cite doua lingurite.

Pentru calmarea tusei se recomanda siropul de coacaze negre, siropul de fructe de soc sau de afine.

Ce mincam daca sintem cu viroze?

Dieta pacientilor cu afectiuni respiratorii acute trebuie sa se bazeze pe sucuri, ceaiuri, lactate, supe (din care sa nu lipseasca pastirnacul), praz, varza rosie, gulii, telina, ridichi negre, ghimbir, cuisoare, scortisoara, dafin, citrice, mere, banane, coacaze. La acestea se pot adauga ceaiurile din maces, soc, catina, merisor, salvie recomandate pentru actiunea antiinflamatorie, imunostimulatoare, tonifianta.

Salvia, o planta pentru luna februarie

Salvia contine ulei volatil, taninuri, principii amare, fitosteroli, flavone, vitaminele B, C si in cantitati mici saruri minerale. Are actiune antiinflamatorie (contine triptene), antispastica (flavone), mucolitica (cetone), antiseptica si tonica (datorita uleiului volatil).

Este recomandata in tratamentul laringitelor, rinosinuzitelor, amigdalitelor, astmului. De asemenea poate fi utilizata in afectiunile digestive precum stomatitele, gingivitele, abcese dentare sau in cele metabolice ca diabetul. Salvia are efecte benefice si in tratarea afectinilor ginecologice precum vaginita, dismenoreea si metroragiile sau in cele vasculare ca varice sau hemoroizi.

In plan subtil elimina blocajele, relaxeaza, elimina tensiunile, induce focalizare, luciditate, favorizeaza exprimarea trairilor interioare, creativitatea.
u Infuzia se prepara din una-doua lingurite de frunze la 200 ml apa; se beau 1-2 cani pe zi.

* Tinctura se prepara din 20 g frunze la 100 ml alcool de 70 grade; se administreaza 30-50 de picaturi pe zi, in putin ceai.

* Infuzia din doua lingurite de planta la 100 ml apa este recomandata pentru gargara in tratamentul aftelor, gingivitelor, abceselor dentare, amigdalitei.

Comentarii