A si ori a nu si, iaca si*

duminică, 06 noiembrie 2011, 19:58
5 MIN
 A si ori a nu si, iaca si*

"A fi sau a nu fi, asta-i intrebarea"… pe care si-au pus-o, in diferite limbi si sub diferite forme, mii si mii de ucigasi si sinucigasi de-a lungul vremii.

Chiar de la inceput se observa ca nu oricine poate fi un astfel de personaj. Iti trebuie o anumita structura sufleteasca si fizica pentru a fi el. Organizare, spirit de initiativa, forma fizica etc. Spirit analitic, in primul rind. Precum Hamlet, persoana respectiva pune in cumpana, intr-un anumit moment, doua solutii: sa accepte in suferinta un sfirsit mai nobil pentru el sau pentru persoana ce urmeaza a fi ucisa ori sa ia atitudine si sa grabeasca lucrurile intr-un mod josnic. El trebuie sa filosofeze. Cel mai incult om care ucide sau se ucide devine inainte de moarte un ginditor profund. Indiferent de fondul spiritual pe care si l-a creat sau cu care s-a nascut, omul atinge prin gindire analitica esenta lucrurilor. De aceea, poate, in astfel de momente merita sa i se ierte toate pacatele, pentru ca in sfirsit vede, aude, simte adevarul.

Contrar primei impresii, un om care comite ucidere nu este lipsit de speranta, din contra, el tocmai a gasit una: el spera ca situatia va fi mai buna dupa. Sigmund Freud si-a pus doctorul si prietenul sa ii curme suferinta, din ce alt motiv decit ca spera ca va scapa de ea; Hitler a ucis milioane de oameni sperind ca va institui o lume mai buna pentru el si pentru cei ca el si s-a sinucis pentru a evita suferinta pricinuita de infringere; teroristii sinucigasi arabi mor in speranta ca vor fi rasplatiti in lumea de dincolo.

Se intimpla lucruri stranii in mintea unui (sin)ucigas. Gindurile trebuie sa treaca printr-un tumult covirsitor, iar in final, intr-o clipa de claritate, sa capete dintr-o data sens: raspunsul la intrebare este "a nu fi". Din acel moment ii trebuie structura sufleteasca adecvata si hotarire. Nu se poate razgindi in timp ce o face. Soldatii kamikaze japonezi, odata lansati spre tinta, nu se razgindeau, reuseau sa atinga un asemenea nivel de indirjire incit nimeni si nimic nu-i mai putea opri.

Vointa ajunge sa fie la cota maxima dupa o indelunga meditatie asupra conditiei sinelui, a vietii prezente si a celei ce va urma. Nu orice suflet ori natie este in stare de asa ceva. Romanii, de pilda, nu vor ajunge niciodata la "performanta" japonezilor. Un roman "kamikaze" (simpla juxtapunere a termenilor ma face sa rid) ar fugi cu siguranta cu tot cu avion intr-un loc neutru si prosper. De ce? Pentru ca romanilor le place sa traiasca. Ei iubesc viata. De ce sa o curme pentru un principiu? E absurd. Nu mai vorbesc de tigani, care ar folosi metalul din avion generatii intregi pentru fabricarea de cazane si ceaune.

De asemenea, un (sin)ucigas de succes trebuie sa fie cel putin de nota 8 la scoala si cu un IQ peste medie. Un prost sadea nu numai ca nu va reusi niciodata sa omoare ori sa se omoare, dar va inrautati atit de mult lucrurile, incit va inspira pe alti nefericiti mai inteligenti sa comita ceea ce el n-a reusit.

Imaginati-va ce-ar fi daca la membrii Al-Qaeda nu s-ar face preselectii drastice (teste de inteligenta, indeminare) pentru alegerea teroristilor sinucigasi. In primul rind, ar fi o afacere total esuata pentru ca nimeni nu-si permite sa consume bunatate de explozibil, procurat cu greu prin diferite cai si contrabanda, pe oricine care nu stie sa detoneze dinamita la timp sau deloc, care scapa chibriturile pe jos in momentul culminant, care se impiedica de firul declansator ori incurca avioanele intre ele; in al doilea rind, pe timpiti e foarte greu sa-i convingi de un lucru principial. De aici, spiritul de initiativa al "managerilor de proiect", talentul celor de la Human Resources si organizarea necesare in meseria asta. Trebuie sa ai ochi buni, sa distingi intre cei cu valente reale si cei superficiali, pentru care sinuciderea e un fel de sport precum lasatul de tutun, sau cei care incearca sa atraga atentia femeilor cu petarde la meciuri de fotbal.

Iti trebuie, de asemenea, si structura fizica si cunostinte.  Nu te poti sui pe scaun ca sa te spinzuri daca ai 150 de kile (in cel mai rau caz te infometezi…) si nu te poti asfixia cu gaz de esapament daca nu stii sa conduci, respectiv sa pornesti o masina. Calculati cite sute de ore au invatat, la propriu, atacatorii de la Columbine ca sa isi fabrice propriul explozibil, sa-si procure armele si sa asimileze tactici de lupta, la fel Anders Breivik pentru atacul de la Oslo.

Ai nevoie chiar de talent artistic! La harakiri, spre exemplu, traditia spune ca cel in cauza trebuie sa scrie mai intii o poezie, apoi urmeaza partea mai usoara…

Culmea "reusitei" in acest domeniu, din punct de vedere psihologic, este, dupa parerea mea, sinuciderea in masa. Asta e proba de foc. Uciderea e mai simpla, acolo lansezi bomba si se rezolva, dar aici e cu totul altceva pentru ca se intimpla de bunavoie. Nu merge oricum, trebuie munca de convingere. Inducerea hotaririi de nestramutat, despre care am vorbit mai inainte si care este atit de greu de atins la un singur individ, in cazul acesta se complica de zeci de ori, odata cu aparitia atitor factori. Nici nu stiu cu ce sa incep: programari care trebuie anulate (la coafor, stomatolog, piscina, cardiolog etc.), nascocirea de scutiri false si penibile pentru locul de munca (nu poti spune ca nu te duci la serviciu in ziua respectiva pentru ca mergi la o "sedinta" de sinucidere in masa…), organizarea transportului (inchirierea unui autobuz sau camion), pregatirea (alegerea) metodei care sa convina tuturor (unii poate sint alergici la gaz si stranuta, altii nu suporta injectiile ori obiectele ascutite, unii au rau de inaltime s.a.m.d.), inchirierea si amenajarea salii (trebuie sa fie incapatoare, cu aer conditionat sau caldura si curata, altfel iti dispare orice chef, sa aiba toaleta unde sa te usurezi inainte si sa te speli pe miini), procurarea si raspindirea de materiale "publicitare" si, nu in ultimul rind, crearea unui ambient propice (muzica adecvata, parfumuri, luminari etc.). Banuiesc ca in asemenea situatie in care, sa spunem, s-au indeplinit toate conditiile, este instituita o atmosfera sobra in care sint interzise cu desavirsire actiunile deplasate, cum ar fi rostirea de bancuri ori glume cu sinucigasi care ar destinde prea mult spiritele si ar face sa se rateze momentul…

De ce este uciderea un mod josnic de a muri? Pentru ca e murdara: ea scoate la iveala mizeria animalica ce pina atunci a stat ingropata sub pielea de om.

 

* o traducere in limba romana din Basarabia a lui "a fi sau a nu fi, asta-i intrebarea"

 

Comentarii