Cat beau romanii de Sarbatori ?

Subtitlu

miercuri, 26 decembrie 2012, 22:16
5 MIN
 Cat beau romanii de Sarbatori ?

 

Daca impartim milioanele de litri de vin la zilele celor doua saptamani de odihna si tratament gastrobahic, consumul zilnic se ridica la aproximativ trei milioane de litri de vin ceea ce inseamna ca, la o populatie activa de aproximativ zece milioane de oameni, fiecarui roman apt de munca ii revine cam o cana de vin pe zi (0,3 l). Iar aceasta medie e foaaarte departe de a reflecta realitatea sarbatorilor de iarna. Sa refacem deci statistica, pornind de la ceea ce stim despre realitate.

Potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, romanii sunt intre fruntasii Europei, daca nu si ai lumii, la consumul de alcool pe cap de locuitor activ. In traducere libera, „fruntas" inseamna putin peste cincisprezece litri de alcool pur pe cap de locuitor trecut de 15 ani. In traducere liberala, respectiva cantitate ar rivaliza cu vreo 1.300 de sticle mici de bere (330 ml) sau vreo 260 de sticle mici de vin (750 ml). Pe scurt, in fiecare zi lucratoare, tot omul apt de munca bea fie 5 berici, fie o sticluta de vin. Cei mai harnici si mai insetati beau chiar de-amandoua la o pauza de masa. Cinci blondute delicate si o sticluta de rosu sec, doar pana li se deschide pipota. Asa parca mai vii de-acasa, desi nici aceste date nu sunt intru totul conforme cu realitatea.

De fapt, o analiza lucida si lipsita de partinire ar trebui sa tina seama de urmatoarea povestioara inspirata din realitate: „Odata, intr-un sat, un om se ducea sa ia apa de la fantana, ducand cu sine atat caldarea cat si un pet de doi litri, plin ochi cu vin. Pe drum, se intalneste omul nostru cu un consatean. „- ‘Zaua, vesini !" „- ‘Zaua !" „- Da’ un’ ti dusi ?" „- Ma’c si iau nisti api." „- Da’ cu stecla seia di vin si fasi ?" „- Si si fac ? O tan cu mini. Daci mi si fasi seti pi drum ?"

Exista un motiv clar si intemeiat pentru care sarbatorile se numesc, in popor, sarbautori. O suita de baute sarbatoresti, urmata de un sir de baute firesti. In mintea cea de pe urma a micului mare consumator de B.A. (bauturi alcoolice) s-a intepenit o idee cat se poate de clara despre natura lichida a materiei umane: „Beau deci exist."

Beau oamenii de Ignat, cand da in parg cea mai delicioasa leguma romaneasca, carnita de purcel. Beau oamenii in Ajun, ca doar n-or sa intampine Nasterea Domnului pe burta goala si cu gura uscata. De Craciun beau pana si necredinciosii, procleti fara Dumnezeu, care suduie tot anul de cele sfinte. De Sf. Bautura, insa, nu. Dupa Craciun, tot omul gospodar cu stuchit la furca si spor la pahar are un prieten pe nume Stefan, iar sfiosii fara de Stefan ar baga mana-n foc ca intre prietenele nevestelor exista cate-o Stefanie.

Anul Nou e Anul Nou. Toata planeta trage la masea. Tre’ sa fii nebun de legat sa te pui impotriva tuturor. Doar Chuck Norris si netotii incearca sa opreasca vantul, bauta de Revelion si gura lumii. Ca sa fim sinceri, numai Chuck Norris reuseste. Pentru ca Chuck Norris nu doarme, el asteapta. Dar asta e o alta poveste.

De ziua lui Vasile (reamintiti-va, va rog) beau toti oamenii buni, in timp ce chelnerii si ospatarii „uda" intrarea in noul an. Cine nu-l stie pe Vasile, il suna pe Ion, ca e si el om. Intre timp e Boboteaza, sacralizarea lichidului primordial. Apoi, cine are rude, cunostinte si prieteni pe stil vechi o ia de la capat: Ajun, Craciun, Anul Nou…

Transpus in litri de vin, acest complicat proces ritualic cu radacini arhaice are urmatoarea reprezentare: dimineata, spre un litru, de reglaj, la pranz, putin peste un litru, iar pe seara, cu siguranta peste un litru. O medie de trei-patru litri pe zi e mai mult decat rezonabila.

Avem, deci, sapte momente de sarbatoare (Ignat, Ajun, Craciun, Stefan, Anul Nou, Vasile, Ion), cu varfuri sarbautoresti de trei-patru litri de vin pe cap de cetatean activ, si sapte momente de refacere, cu macar doi litri bauti zilnic, de sete. Adunam cei 28 de litri sarbatoresti cu cei 14 litri corespunzatori zilelor firesti de odihna. In total, 42 de litri de vin bauti zilnic, intr-o perioada de sub trei saptamani (20 decembrie – 7 ianuarie). Asadar, avem o medie zilnica de aproape doi litri si jumatate pe zi. Daca luam in considerare ca aproximativ doua milioane de romani consuma in mod excesiv alcool, nu le facem nici o nedreptate daca-i consideram oameni normali care beau zilnic 2,5 l de vin. La tara, in umbra parfumata a butoiului, un consum de doi litri si jumatate de vin pe zi e de bun-simt. Vi se pare exagerat consumul a zece cani de vin intr-o zi lumina ? Adica o cana pe ora ? Bea omul cat bea, dar mai si munceste.

Prin intregirea datelor, in perioada sarbatorilor de iarna, cele doua milioane de profesionisti caliti in focurile gradate ale vietii inghit zilnic, estimam, cinci milioane de litri de vin. Cu acest reper in minte, impartim populatia activa (aproximativ zece milioane de romani) in cinci grupe de consumatori si apreciem consumul de vin pe baza unei ipotetice rate de injumatatire. Rezulta cinci tipuri de bautori si cinci valori de consum: 1. profesionistii (5 milioane de litri/zi), 2. amatorii (2,5 milioane litri/zi), 3. incepatorii (1,25 milioane de litri/zi), 4. alintatii (0,62 milioane de litri/zi) si 5. abstinentii (0.31 milioane de litri/zi). Zece milioane de bautori activi, aproape zece milioane de litri pe zi (9,68 mil./zi). Proiectia de consum pe o durata de doua saptamani: aproape 136 de milioane de litri. Si am calculat doar vinul. Adaugati dumneavoastra, cu nitica imaginatie, niste milioane de litri de tarie si alte milioane de litri de bere. Cat sa fie per total ?

Mai este cazul va aduc la cunostinta ca, potrivit datelor culese la ultimul recensamant, populatia stabila a Romaniei este formata, in majoritate, din femei (51,3 %) ? Pe cuvant de onoare, oameni buni si dragi cititori ! E de speriat cat pot bea femeile din Romania in perioada Sarbatorilor !

 

Comentarii