Ciinele de paza al democratiei a turbat (II)

joi, 24 februarie 2011, 19:34
4 MIN
 Ciinele de paza al democratiei a turbat (II)

Scriam in prima parte a acestui articol ca presa este mereu cravasata de rating, mereu plesnita dureros de nuiaua audientei. Ca sa le obtina pe acestea trebuie sa sara peste obstacolele orizontului de asteptare  al cititorului, avind grija sa nu cada in groapa cu apa mocirloasa a tabloidelor (acum nu comentam tabloidele, ci presa… presa, care presupune un cititor cu un anumit nivel: cultural, civic etc). In mod normal, factorul politic este subordonat si el ratingului. Politicul in sine nu-ti aduce rating decit in masura in care il manevrezi echidistant. Hm, aiurea! Acestea sint vorbe parca luate dintr-un manual al ziaristului de la Bruxelles.

La noi s-a ajuns la lucruri de mirare. Mai intii, cuvintul rating a ajuns sa justifice orice mizerie. O inviti pe nebuna de Nikita si gata: „Am facut audienta", declara satisfacuti realizatorii. Ratingul scuza mijloacele! Se apuca Dinescu sa vorbeasca precum un borfas „din Obor" in emisiune, gata, avem rating si Mirciulica bani pentru afacerile lui de poet-patron (cind o sa te mai saturi, Dinescule!). Si uite asa se injura de dimineata pina seara, tragindu-se in aceeasi tinta – Basescu, Boc. Tintasii de iarmaroc se pling mereu ca e dictatura. Mugur Ciuvica e cel mai frecvent exemplu, o stea de prima marime in pleiada deformatorilor de opinie. Face naveta de la o televiziune la alta, iar una dintre litaniile lui indragite se refera la Basescu dictator de care trebuie musai sa scapam. Sint oameni tineri care se uita la televizor si care nu l-au apucat pe Ceausescu. Mugurul Ciuvica, ce pare a nu mai inflori la minte, le induce acestor tineri ideea ca in timpul dictaturii lui Ceausescu asa o fi fost: stateam si-l injuram toti pe Ceausescu de dimineata pina seara la TV si dictatorul nu zicea nimic. Ciuvica, in guvernarea lui Nastase, n-avea unde sa critice si a fost silit sa recurga la un Armaghedon, din pricina caruia a fost saltat de pe strada si dus la "cremenal". Atunci era democratie, intelegem noi. Acum poate sa injure linistit, de dimineata pina seara, dar e, hm!, dictatura.

Ce sa mai intelegi din asemenea inversare si falsificare totala a unor termeni ca libertate de exprimare si dictatura? Si uite asa, toti ticnitii cu serioase lacune morale devin personaje de succes public, amestecindu-se in viata noastra de trista si odioasa convietuire cu ei. Agresivitatea, scandalul mediatic, improvizatia, evaziunea morala sint avortonii Coanei Rating, care justifica orice. Apare cite-un mameluc, ne-bun nici sa pasca porcii pe malul Bahluiului, si incepe sa vomite de pe ecran despre Odiosul Basescu si Sinistra sa Elena (nu din Troia, nu din Dimbovita, ci din Buzau).

Dar s-a ajuns la un lucru si mai de mirare! Coana Rating a fost sacrificata pe altarul interesului politic. Angajatii batrinului guzgan securist Voiculescu renunta si la rating. Asta inseamna, ca sa-l parafrazam pe Vintu, ca au primit un ordin "imposibil de refuzat". Pierd aici, dar spera sa cistige la anul sau peste doi ani, fac investitii. Joaca insa rudimentar, ca niste barbugii cu sisurile pregatite. Nimeni n-ar avea nimic impotriva daca televiziunile astea si-ar sustine un candidat, un partid, un principiu, niste idei. Dar s-o faca profesionist, nu cu latrai mizerabili, s-o faca decent, ca sa nu-ti faca greata, sa nu manipuleze, sa nu inventeze si sa nu aiba un aer de ospiciu. Pentru ca, orice adversar ai avea, inclusiv  Basescu – la care ai ce critica, slava Domnului, ca are destule bube-n cap -, cind faci presa trebuie sa ramii onest. Nu e nevoie sa inventezi trafic de arme cu teroristii, fiindca fratele lui a mutat niste containere in Constanta. Acum, dupa doi ani de la afacere, se stie ca a fost o inventie a lui Rosca Stanescu, pornita din ura, dar atunci ce mana… porceasca pe capul celor de la Antene!

De fapt, turbarea aceasta a televiziunilor lui Vintu si Voiculescu s-a intors impotriva lor. Nu, nu a intervenit legea sa-i astimpere, cum ar fi fost normal. A intervenit opinia publica. La un moment dat, aceasta a inceput sa se indoiasca de balivernele „presasilor" antenisti. Si de aceea a pierdut Geoana, din cauza campaniilor desantate de presa.

Si doua vorbe despre Basescu, desi nu el este subiectul aici. Dar politicienii, deci si Basescu, au o responsabilitate fata de presa. Presedintele a gresit grav in relatia cu presa. Ziaristul poate sa zica ce crede, poate sa si greseasca. Il critica colegii lui, il critica cititorii, privitorii. Dar un presedinte n-are aceeasi libertate de exprimare ca un om obisnuit si ca un ziarist. Are anumite restrictii, tocmai pentru ca are puteri pe care un om obisnuit nu le are. Asa ca Basescu culege ce a semanat, cind si-a parasit si el statutul, insultind ziaristi intr-un mod impardonabil.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii