Crin, tufa de Venetia

marți, 11 septembrie 2012, 18:01
4 MIN
 Crin, tufa de Venetia

In orice tara normala, seful statului isi incepe, de obicei, ziua de munca sunandu-l pe guvernatorul bancii centrale pentru a se informa in privinta noutatilor in materie de economie. L-am auzit stupefiat pe fostul nostru presedinte interimar cu nume gingas de floare cum ca pe el nu-l intereseaza economia, ca el nu asculta de economisti si nici macar de guvernatorul Isarescu. O declaratie perfect iresponsabila si impardonabila din partea unui demagog in vacanta. Nu stie dansul cate eforturi a facut in ultimii 20 de ani Banca Nationala, condusa magistral de guvernatorul Mugur Isarescu, pentru a pastra cat de cat echilibrele macroeconomice, in conditiile in care alti politicieni, mai mult sau mai putin iresponsabili, distrugeau economia romaneasca, ajunsa in dependenta aproape totala de exterior. Nu stie cum a fost mentinut cursul, cu ce eforturi a fost coborata inflatia, cum s-au platit datoriile, cum a fost realizata cresterea, nimic. Tufa de Venetia.

E adevarat ca guvernarea Boc a fost slaba, dar nu credeam ca o sa o regret. Or, iata ca se poate si mai rau. Baietii astia au reusit sa ne aduca haosul. Nu discut la nivel politic, dar pentru economie nu se face aproape nimic. Increderea si predictibilitatea sunt cuvinte de aur pentru piete. In lipsa lor, pietele sunt foarte sensibile, chiar iritate in cazul Romaniei. De aici, deprecierea cursului si mai ales reducerea la jumatate a investitiilor straine fata de anul trecut, si atunci firave. Or, noi avem nevoie de capitaluri straine ca de aer. Dar cu astfel de declaratii nu atragi, ci alungi investitori. Mugur Isarescu este un «guru» pentru piete. Cum sa nu-l asculti ? Noroc cu Florin Georgescu la Finante, care impreuna cu Varujan ar trebui sa-i spuna vreo doua vorbe neastamparatului voiculescian. Sa stie ca fara economie politica nu poate sa faca nimic. Ca avem putini macroeconomisti buni si nu-i ascultam. De aceea e un dezastru in toate domeniile si prevaleaza legea junglei. Probabil ca asta s-a dorit, dar pericolul ca un astfel de om sa devina intr-o zi presedinte ales este real. Cum am vazut, invata si engleza…

Nu se vede la actualul guvern nicio viziune economica, niciun program limpede. Doar niste masuri anuntate si amanate. Probabil ca de aceea a si plecat delegatia F.M.I., informand ca mai revine dupa alegeri. Fondurile europene raman blocate, mandrindu-ne cu o rata de absorbtie de circa 11%, iar zona Schengen se indeparteaza cu tot cu Bulgaria, la sistemul fiscal pe anul viitor nici nu am inceput negocierile, in vreme ce aceeasi Bulgarie le-a terminat. Reprezentantii antreprenorilor au inaintat guvernului o lista cu 36 de masuri de luat pe termen scurt, foarte bune, un adevarat program de guvernare. Sunt curios daca o sa se aplice vreuna…

Dupa cum merge executia bugetara si relatia cu F.M.I. si Comisia Europeana, exista sansa ca bugetarii sa nu-si poata primi salariile pana la sfarsitul anului, chiar asa diminuate cum au ramas, in ciuda tuturor promisiunilor. Lumea a inceput deja sa protesteze (vezi cazul Oltchim), miscarile sociale se pot amplifica, mai ales pe fundal preelectoral, iar guvernul poate face concesii paguboase pentru toata lumea. Totul este dus in derizoriu, desi un sfert din populatie (pentru ca nu mai suntem un popor, suntem o populatie) nu are ce manca.

Avem o clasa politica ce a coborat in gregar, tot mai lamentabila. Oamenii politici veritabili si respectabili din ultimii 20 de ani ii numeri pe degetele de la o mana. Nu avem onoare, nu avem demnitate si nici continuitate («adamismul romanesc»). Totul se face nu ca sa fie, ci ca sa para ca este, faire semblant, cum ar spune francezul. Forme si improvizatii care apar si dispar la toata clipa, nimic durabil, nu avem geniul sacrificiului, desi tot zidim Ane peste Ane, nu iese nimic, se surpa, ca o fatalitate.

Romanii au demonstrat ca pot sa fure sub toate regimurile, e geniul nostru national, al politicienilor par excellence. Acestia provin, in general din cei care nu se pricep la ceva mai bun si/sau au gustul acut al puterii si lipsa de morala necesara sa traga cateva tunuri, din care mai apoi sa-si finanteze «devenirea». Ca studiu de caz, la nivel national, poate fi luat chiar exemplul «presedintelui» cu nume gingas de floare, ca si al majoritatii co-combatantilor sai. La nivel local, ce ziceti de exemplul Marchizei? Elocvent, nu? «Balcaza si lalaie», dar norocul a dat peste ea cu niste gologani care, saditi unde trebuie, au propulsat-o pe un fotoliu din care a stiut sa stoarca mai mult, pana s-au schimbat partidele la putere. Nu conteaza ca a ajuns pe mana procurorilor; aceasta emblema a partidului sau, suava si hiperparfumata, a patruns in «inalta societate», de unde n-o mai scoate nimeni (crede ea). Pana si beizadeaua personala, la fel de inzestrata in materie de cultura politica si alte forme fara fond, umbla prin tara cu bodyguard. Sa nu se zgarie, fiul lui mama, Doamne apara si pazeste! 

Daca tot am ajuns acasa, la Iasi se vorbeste de ani buni despre o pista noua la Aeroport, dar cea veche e plina de gauri. Am aterizat recent cu un avion care a luat atat de brutal contact cu pista, de parca manca asfalt, nu alta. M-am uitat pe hublou si am vazut, intr-adevar, gauri la imbinarile dintre patratele din beton ale pistei. Oamenii astia chiar sunt inconstienti? Apoi, banda rulanta pentru bagaje nici vorba, terminal cargo – un vis, ce mai, ca la un capat de lume. Nici pe cale rutiera lucrurile nu stau mai bine, drumurile judetene si comunale fiind o napasta, in timp ce societatea de drumuri si poduri a Consiliului Judetean este in faliment. La RAJAC, lucrurile stau mult mai bine, datorita pretului mare la apa. Este o feuda, unde nu au acces decat copiii sefilor, ale caror salarii «sparie gandul». In rest, un judet de asistati social.

Comentarii