Despre „expirati”

joi, 23 noiembrie 2006, 21:26
4 MIN
 Despre „expirati”

Cotidianul isi propune o igienizare – deratizare? – a spatiului public, invitindu-ne sa participam la dezbaterea numita "generatia expirata". Spre deosebire de "Coalitia pentru un parlament curat", care a denuntat actorii politici corupti, pentru a le bara accesul la treburile cetatii, campania – ca nu stiu cum s-o numesc – "Generatia expirata" vrea chiar mai mult: sa-i aiba in vedere nu doar pe politicieni, ci pe toti cei care "au produs in Romania handicap politic, social, cultural"; si ziarul stabileste, "pentru inceput", sapte sectiuni (politica, justitie, religie, cultura, sport, stiinta, show-biz) din care sa fie recrutati si supusi oprobriului public muraturile romanesti…
 Initiativa Cotidianului mi se pare vulnerabila si o sa incerc sa-mi sustin, in cele ce urmeaza, afirmatia.
Nu am nimic impotriva cuvintul "expirat", care i-a revoltat pe altii, pe motiv ca nu poti vorbi despre oameni ca despre un produs alimentar, fiindca totusi poti admite ca si oamenii "expira", adica sint depasiti de vremuri, de circumstante "punctuale" sau de functii. Insa mi se pare neinspirata folosirea cuvintului "generatie", denuntat, si pe buna dreptate, si de domnii Plesu si Liiceanu, citati in ziarul Cotidianul. Fiindca, intr-adevar, cei depasiti de vremuri sau de circumstante sau de o functie pot fi recrutati din toate generatiile.
Ce este, daca nu "un expirat", un sef de post/emisiune TV mediatizind personaje care fac rating, fiindca vorbesc ca la mahala si birfesc… national? Ce este, daca nu "un expirat", un cumulard (ca pesedistul Sorin Oprescu, de-o pilda, portretizat mai demult impecabil de Florea Ioncioaia chiar aici, in paginile Ziarului de Iasi), care nu poate, tocmai din cauza cumulului de functii, sa o exercite cum trebuie pe nici una? Ce este, daca nu "un expirat", un prof universitar, sa zicem de la Litere, pe care nu-l intereseaza literatura si scriitorii contemporani lui? Ce este, daca nu "un expirat", un sef de ziar caruia ii este indiferent daca in paginile publicatiei lui semneaza cineva care si-a cistigat deja un nume sau cineva necunoscut ori, de-a dreptul, impostor, important fiind sa aiba cu ce umple paginile? Ce este, daca nu "un expirat", un june bugetar pentru care mai de folos decit sa-si faca treaba e sa se faca a-si face treaba? Ce este, daca nu "un expirat", un popa pentru care "mila crestina" e un concept fara nici un miez? Si enumerarile pot continua, le puteti inmulti si dv. pina la n sute ori mii…
Apoi, nu m-am putut opri sa nu ma intreb daca mijloacele si metodele, adica logistica, de depistare a "expiratilor" pot fi infailibile. "Coalitia pentru un parlament curat", o initiativa excelenta si care a dat ceva rezultate, avea un criteriu precis de operare: gradul de coruptie al celui vizat, actiunile lui compromitatoare sau averile lui frauduloase, usor de dovedit, cu acte. Dar aici, cu ce se opereaza? Si cum? Criteriul competentei, intr-un sistem atit de naclait, cum este la noi, ramine flu, greu de pus in ecuatie: numai un patron poate stabili daca angajatul X e competent sau nu, lucru dovedit de cifra de afaceri (si aici, vai, intram intr-un cerc vicios, fiindca autorul emisiunii cu rating va fi un invingator!). Nu si o "instanta" facuta din oameni ale caror optiuni si obiectii pot fi usor contracarate. Ba chiar… spulberate, chiar si in cazul in care sint vizibil obiective, clare, "stiintifice". Iata: intr-o emisiune de la Realitatea TV, Corina Dragotescu ii reprosa lui Becali ca are 10 vicepresedinti la partidul sau, unul minuscul. "Si ce te intereseaza pe dta?",  a fost raspunsul, stupefiant, al lui Becali! El nu accepta ca partidul dumisale e o chestiune care ne priveste pe toti, ci-l trateaza ca pe o afacere privata, pe care o "manageriaza" dupa capritul personal. Sau, in aceeasi emisiune: "Dv. aveti un Senat. Tineti cont de opiniile si sfaturile celor din Senat?", l-a intrebat publicista. "Pai cum sa tin eu cont de parerile lor, daca eu ii conduc?!!", a raspuns Gigi. Pas de mai zi ceva! Si chiar daca ai mai zice, ar avea vreun efect in plan public trecerea lui Becali pe lista expiratilor – fiindca eu cred ca el e un "expirat" -, pe motivele de mai sus ori, si mai grav, pentru agitarea steagului "crestinesc" pe post de platforma politica? Da' de unde! Votantilor lui, fidelizati prin ajutoarele financiare pe care patronul Stelei le da cu generozitate, putin le pasa de cum se poarta el in partid sau de citi vicepresedinti desemneaza el!
"Expiratii" nu pot fi eliminati de pe scenele Romaniei cu forta sau prin punerea la gazeta de perete, precum coruptii, hotii si tilharii. Numai timpul si un sistem concurential real le pot veni de hac, asa ca nu ne ramine decit sa avem putintica rabdare!

Comentarii