Identitate prin diversitate si echilibru

vineri, 31 octombrie 2008, 19:36
5 MIN
 Identitate prin diversitate si echilibru

La inceputul lunii octombrie, am putut afla din presa ca, dupa ultimul sondaj SAR (1 mai – 31 august 2008, mediul urban), Radio Romania Actualitati este in continuare lider de audienta, cu o cota de piata de 15,9% (14,1% in sondajul precedent), fiind urmat de Europa FM, cu 15,4%, si Radio 21, cu 12,8%. Nota bene: in mediul urban! Oarecum si mai interesant este faptul ca, desi nu este lider in Bucuresti (cea mai competitiva piata sub aspectul ofertei radiofonice), RRA se afla pe locul doi, cu un procent chiar mai mare decit media sa pe mediul urban, anume cu 18,2%! De retinut, de asemenea, ca si cota cumulata a radioului public a crescut la 28,1% (27,1 in sondajul precedent). Last, but not least, la nivel de corporatie, cota de piata cumulata a Radio Romania ajunge la aproximativ 24,0%.

O stire intrucitva destul de uluitoare – la prima vedere, nu-i asa? Pentru ca, hai sa recunoastem, am fi tentati sa credem ca radioul public (RRA, mai exact) – aidoma televiziunii publice – nu poate fi lider de audienta, ca nu poate lua fata, ca sa zic asa, concurentei private. Dar iata ca acesta este adevarul – iar pe mine nu prea ma mira. Iata si de ce.

Sincer sa fiu, habar n-am ce hram (mai) poarta posturile publice de radio regionale (Radio Iasi, in speta, de vreme ce stau la Iasi) ori Radio Romania Cultural etc. Dar un lucru stiu: pe la inceputul anilor 2000, de cind a aparut Europa FM, am fost citiva ani buni un fidel ascultator al acestui post. Apoi s-a intimplat ceva: am avut tot mai multe drumuri de facut "acasa", la Amnasul meu de linga Sibiu. Iar acolo singurul post mai acatarii pe care am putut sa-l ascult a fost si este Radio Romania Actualitati. Si s-a intimplat urmatorul lucru: dupa o vreme, intors la Iasi, am mutat acul scalei si aici de pe Europa FM pe Radio Romania Actualitati! Oare de ce?

Pai, de exemplu, datorita faptului ca, per ansamblu, Radio Romania Actualitati ofera, in contrast cu statiile private, un set de programe suficient de diverse si in acelasi timp echilibrate, astfel incit soundul postului sa se "insinueze" linistitor, nederanjant in urechile ascultatorilor. Linistitor, de exemplu, prin lipsa stridentelor vocale – in contrast cu acelea ale crainicilor de la prea multe posturi private, crainici care pe mine cel putin ma agaseaza prin vadita lor intentie de-a ma binedispune printr-o voiosenie jucata, artificiala. Apoi, spre deosebire de posturile private, RRA ofera o mult mai mare diversitate de muzica, adica mix-ul muzical nu se poate confunda cu oferta axata indeobste pe multa muzica anglo-saxona si cele citeva hituri romanesti in voga, ci vine cu un amalgam in cele din urma cu accente pe plus prin faptul ca inglobeaza atit multa muzica romaneasca (de azi si de ieri – lucru de altfel firesc pentru un post public), cit si suficienta muzica hai sa-i zic europeana, in sensul ca la RRA mai auzi si cite-o melodie franceza, germana ori italiana.

(In paranteza fie spus, pentru onestitate: n-am monitorizat nici RRA-ul in sensul strict al cuvintului, nici vreun post privat, afirmatiile mele bazindu-se, ca sa zic asa, pe o impresie generala subiectiva. Sint convins ca exista posturi de radio private care au, de exemplu, emisiuni speciale foarte bune de muzica!)

In fine, dincolo de greutatea net superioara a continutului informativ (totusi, este vorba de Radio Romania Actualitati, cu accent pe "Actualitati"), RRA m-a surprins oarecum si prin faptul ca – spre deosebire de TVR1, corespondentul institutiei in materie de televiziune – are mereu o serie variata de analisti (politici etc.) ca invitati in diferite emisiuni, care prin comentariile lor se "asezoneaza" cu imaginea de echilibru a postului, inclusiv din punct de vedere politic! Asta dupa ce pe vremea pesedeului – din 2000 pina-n 2004, de exemplu – RRA era parte a unui altfel de echilibru – cel de foarte jos al "cuminteniei" aproape totale vizavi de Putere!

De-ar fi sa numesc o emisiune bine definita si deosebita, probabil ca cel mai la indemina exemplu este cea facuta de Paul Grigoriu, "K DRANE", cu al ei slogan bine gasit: "K sa stim ce se intimpla si sa intelegem de ce", care emisiune, apropo de muzica, surprinde regulat prin piese de rock ori chiar de hard-rock!

Pentru echilibru, voi numi si o emisiune pe care o recomand spre o singura ascultare – orice om cu bun simt precis n-o sa tina s-o mai asculte deliberat si a doua oara: este vorba de emisiunea "Lumea in clar obscur" de vineri seara, moderata de Diana Nedelcu.

Si-as mai avea o nedumerire vizavi de teatrul radiofonic, atit in ce priveste cel pentru adulti cit si cel pentru copii: nu stiu, zau, care sa fie explicatia pentru faptul ca, indiferent despre ce piesa-i vorba, ai impresia ca "joaca" mereu si mereu aceleasi "voci", iar regia apartine mereu si mereu aceluiasi regizor… Iar daca-i vorba de-o "scoala de teatru radiofonic" RRA, sa ma ierte distinsii reprezentanti ai acesteia, dupa umila mea parere este una cumplit de (complet?) depasita prin felul in care-ti zgirie creierul urit de tot prin teatralitatea-i patetica (in sens american)!

Azi, iata ca se implinesc 80 de ani de cind exista postul public de radiodifuziune, iar acest text il dedic tuturor acelor jurnalisti de la Radio Romania Actualitati care transforma prin munca lor primul post public de radio al tarii (in toate sensurile, cum am vazut) intr-o institutie care ofera identitate nationala inclusiv prin evitarea unui sound spalator de creiere.

P.S. Recidivez: mai am in privinta RRA cel putin inca o mare nedumerire. Anume cum se face ca Holograf este prezent in topul "80 de ani de muzica in 80 de ani de radio" pe-un fruntas loc 9 (clasamentul este, cum ar veni, all-time!) cu melodia "Sa nu-mi iei niciodata dragostea", iar o piesa precum "Vine o zi" ("intimplator" semnata tot de Holograf) nici n-a intrat macar in top? Dar, de fapt, marea nedumerire este alta: de ce aceasta piesa mult mai frumoasa (cea mai frumoasa, as zice) a celor de la Holograf a fost practic nedifuzata de statiile de radio din tara (am auzit-o, cred, o singura data la radio)? Asta explica, poate, lipsa din top, dar o enigma ramine. Cine nu ma crede, sa asculte piesa pe http://www.youtube.com/watch?vaCW52Tcq64Hs.

Comentarii