Noua ordine globala

vineri, 27 iulie 2012, 17:59
4 MIN
 Noua ordine globala

Ca si NATO si G-8, Clubul Bilderberg si-a tinut reuniunea de la jumatatea lui 2012 tot in Statele Unite. Se pare ca trebuia desemnat viitorul presedinte, care s-ar putea sa fie acelasi, desi presa spune ca l-ar fi zarit si pe contracandidatul sau pe langa hotelul cu pricina. Obama a fost destul de discret si de eficient in implementarea obiectivelor „Noii Ordini Globale". Criza economica a fost exportata cu succes in mai toata lumea, haosul si dezordinea afecteaza zone importante ale globului. Seful vizibil al Bilderbergilor, vicontele Etienne Davognon, declara anul trecut la Bucuresti despre moneda euro cum ca „este un experiment fericit", iar U.E. este „un proiect unic care, daca nu va merge , va da un semnal foarte prost restului lumii". Cum a evoluat „experimentul" si „proiectul" intre timp s-a vazut si lucrurile continua…

Democratia este considerata in continuare buna in teorie, dar se studiaza tot mai aplicat modelul autocratic de conducere, al despotului luminat, mai eficient pentru unii. George Soros mai da la Davos o sansa Europei: aceea de a deveni un imperiu german…, criza spirituala si morala loveste drept la Vatican printr-un nou scandal financiar si de spionaj, in timp ce in Danemarca au inceput sa fie permise casatoriile intre homosexuali efectuate in biserica, grecii si-au creat o moneda virtuala, la Londra se instaleaza mii de camere de luat vederi, iar fiecare om va „beneficia" de un cod unic de recunoastere, pentru a fi imediat identificat, in Orientul Mijlociu razboiul a inceput cu atacuri cibernetice, in timp ce Israelul se inarmeaza cu submarine germane, in schimb s-a stabilit stiintific data exacta a rastignirii Mantuitorului…

In acest context bulversant, s-a petrecut un fapt remarcabil: pentru prima data, presedinte al Bancii Mondiale nu a fost ales un american, desi au candidat si Larry Summers si Jeffrey Sachs, ci un sud-coreean (e adevarat ca nascut in America): Jim Yong Kim. Brazilia a avut un candidat redutabil, ca si Africa, dar tot Asia pare sa fi castigat, gratie – cred – unui compromis intre Statele Unite si China. Urmeaza Fondul Monetar International? Oricum, schimbarea e cu totul remarcabila si e de urmarit in continuare in politica Bancii.

Se discuta din nou despre Grexit, adica despre iesirea Greciei din zona Euro, dar cred ca asta ar duce la reconfigurari mult mai serioase in intregul sistem economic european, care ar suferi o severa pierdere de credibilitate. Europa se afla in situatia Minotaurului, adica intr-un labirint din care nu gaseste iesirea si caruia, ca in legenda regelui Minos, grecii ii trimit anual ca tribut sapte fecioare… De fapt, Europa sustine Grecia de treizeci de ani, iar acum trebuie sa o ia de la inceput, fara prea multe iluzii…

Pentagonul a pregatit o „noua" strategie, care nu inseamna decat pregatirea pentru noi razboaie – e drept, cu arme tot mai sofisticate, de pilda dronele (avioane fara pilot) fac ravagii in Pakistan, Afganistan si Yemen -, Rusia isi recalibreaza si ea capacitatile, Israelul ameninta, dar Iranul nu cedeaza, sirienii, e drept ca si cu sprijin din afara, mai au putin si-si distrug de tot tara, in timp ce scotienii vor independenta, dar cu tot cu petrolul din Marea Nordului. Fukuyama si-a cerut de mult scuze pentru sintagma aceea nefericita cu „sfarsitul istoriei", acum fiind preocupat de disparitia clasei de mijloc, potrivit unui articol-manifest recent, intitulat „Salvati clasa de mijloc!", aparut in revista germana de cultura politica Cicero.

Nu numai Europa imbatraneste, ci si Japonia, a carei populatie scade cu cate un locuitor la fiecare 100 de secunde. In plus, Japonia nu este o destinatie pentru emigranti. De fapt, intregul Occident are mari probleme demografice, desi S.U.A. are o rata de 2,1 copii pe femeie, dar contributia majora aici o aduc hispanicii. Cred ca demografia va fi in viitor decisiva in determinarea raporturilor de forta dintre marile puteri, concomitent cu renasterea nationalismului si cu trecerea la statul-civilizatie si cu impunerea tot mai larga a conceptului de World Governance.

Cu adevarat „barbarii" vor salva inca o data Europa, un continent de unde a disparut pasiunea. La moda sunt alti termeni: austeritate, crestere, somaj, imbatranire. Sub un fard cultural, ca de domnisoara batrana, Europa ascunde multa gaunosenie si lipsa de speranta. Ea are nevoie de o noua spiritualizare, pentru ca tot indoindu-se si relativizand totul a ajuns sa nu mai creada in nimic, sa clameze doar niste „valori" foarte mundane, de fapt niste norme sau tehnici. Or, Europa are nevoie de un spirit. Japonia se afla, din aceleasi motive, cred eu, in criza de 22 de ani, timp in care a incercat de toate: si politici de relansare si de austeritate, nu merge. Acum a venit randul Europei, unde lucrurile pot evolua chiar mai rau.

Si tot raul a inceput in jenanta zi de 14 iulie 1789, cand niste bancheri au finantat niste pierde-vara din Paris si au inarmat o gloata beteaga ca sa „elibereze" patru betivi de la Bastilia. Unde sunt astazi „Libertatea, Egalitatea si Fraternitatea"? In prapastia tot mai adanca dintre bogati si saraci, pe care a vazut-o pana si Fukuyama, pierdute in Noua Ordine Globala, care de atunci se tot construieste, luand fetele hade ale comunismului, nazismului, colonialismului, imperialismului, fascismului, corporatismului, globalismului, economismului s.a.m.d.

Comentarii