Paradoxul Nichita

marți, 25 septembrie 2007, 20:27
3 MIN
 Paradoxul Nichita

Sondajele care circula prin filialele iesene ale partidelor indica un paradox. Desi democratii conduc in cursa formatiunilor politice, social-democratul Gheorghe Nichita ramine preferatul iesenilor pentru scaunul de primar. Daca intentiile de vot in favoarea PD sint usor de interpretat, regasindu-se intr-un "trend" national, imaginea inca foarte buna a actualului edil da de gindit. De unde simpatia iesenilor pentru Gheorghe Nichita?
Raspunsurile sint diverse.

Unii dau "vina" pe miile de microbisti care urca saptaminal Copoul, "hipnotizati", parca, de nocturna stadionulului "Emil Alexandrescu". Echipa de fotbal este considerata principala jucarie electorala a primarului. Deloc de neglijat, explicatia are doza ei de simplism. In primul rind, nu toti iesenii sint pasionati de fotbal. In al doilea rind, nu toti cei care sint pasionati de fotbal il voteaza pe Nichita. Unde mai pui ca finantarea Politehnicii din bani publici a stirnit destule nemultumiri, indeajuns cit sa-l convinga pe edil sa privatizeze clubul.

Succesul politic al lui Nichita este pus si pe seama partidului din care face parte. Se argumenteaza prin traditia "fesenista", "pedeserista" si, mai nou, "pesedista" a orasului. Afirmatia este contrazisa totusi de sondajele mentionate mai sus, care ii dau pe democrati in "pole-position". In plus, apartenenta lui Nichita la PSD, intr-o perioada in care social-democratii sint in cadere libera, constituie mai degraba o povara electorala pentru primar si nicidecum un avantaj.

Alti "analisti" se tem ca Nichita isi va pastra scaunul de la Palatul Roznovanu folosind modelul brevetat in urma cu patru ani. Imaginea de "oras santier" pe care a avut-o Iasul in primavara lui 2004 – coincidenta sau nu, doar pina la alegerile locale – i-a pacalit atunci pe multi ieseni. Avind la dispozitie banii din imprumutul "Dexia", este lesne de presupus ca orasul se va schimba din nou la fata in preajma scrutinului local. Problema este ca primarul conduce de pe acum in sondaje, fara sa-si fi folosit inca artileria grea. Nu au inceput asfaltarile, toboganele parcurilor au ramas nevopsite, si totusi Nichita priveste optimist spre alegerile din 2008.

Ratiunea pentru care iesenii il vor vota anul viitor pe social-democrat nu o gasim in realizarile administratiei pe care a condus-o. Ar fi fost si culmea, atita timp cit nu exista realizari. Raspunsul ni-l ofera tot sondajele. Ca notorietate, procentul actualului primar este aproape dublu fata de ale celor care si-au anuntat deja candidatura. Poate pare ciudat, dar sint multi ieseni care nu au auzit de Dan Carlan si nici de Dumitru Oprea. Pentru cresterea vizibilitatii, aparitia zilnica in presa este o conditie necesara, nu si suficienta. Echipa de campanie a lui Nichita a inteles acest lucru inca din 2004. Plimbat "ca ursul" prin pietele si cartierele iesene, actualul primar s-a facut cunoscut. Alegatorul roman este mai usor de convins cu o stringere de mina decit cu un discurs despre fondurile structurale. Contracandidatii actualului primar trebuie sa mute batalia electorala din birourile confortabile in cartiere. Doar asa intrebarea "de ce este simpatizat Nichita?" nu va mai preocupa pe nimeni.

Comentarii