Patru lumi posibile

marți, 09 septembrie 2008, 18:28
4 MIN
 Patru lumi posibile

Conturul globalizarii ramine insa de configurat, iar unele aspecte ale globalizarii, cum ar fi revolutia informatica, vor fi in mod sigur ireversibile. Totusi, este posibil ca procesul de ansamblu al globalizarii sa fie incetinit, sau chiar oprit, cum s-a intimplat la sfirsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui urmator, cind un proces oarecum similar a fost oprit de un razboi devastator si de o criza globala.

Economia mondiala este posibil sa-si continue cresterea, astfel incit PIB-ul mondial sa devina in 2020 cu 80% mai mare decit in 2000, iar venitul mediu pe locuitor sa creasca cu 50%. Bineinteles, cresterea nu va fi liniara, ci va fi ciclica, cu perioade de avint si perioade de recesiune. Totusi, beneficiile globalizarii nu vor fi globale. De cele mai mari beneficii se vor bucura tarile si grupurile ce pot accesa si adopta noi tehnologii. China si India sint bine pozitionate pentru a deveni lideri tehnologici, si chiar tari mai mici se pot afirma in acest sens.

Tot mai multe firme vor deveni globale, diversitatea lor va creste, atit in dimensiune cit si ca origine. Orientarea lor preponderenta va fi catre Asia si mai putin catre Occident. Aceste corporatii gigant vor iesi de sub controlul statelor si vor fi agenti importanti ai diseminarii tehnologice, inclusiv spre tarile sarace, integrind in continuare economia mondiala. Principalele incertitudini sint legate de batalia tot mai mare pentru resurse, insotita poate de o subminare a furnizorilor de petrol.

Statul – natiune va continua sa fie „unitatea dominanta a ordinii globale", dar globalizarea economica si dispersia tehnologiilor (vezi Internetul) vor ridica mari semne de intrebare in privinta capacitatii statelor de a mai concepe si aplica politici proprii. Noile identitati se vor baza foarte mult pe convingerile religioase. In context, Islamul politic va avea un rol important la nivel global, putind crea, din grupuri etnice si nationale, o autoritate care sa transceada frontierele. Pe de alta parte, Beijingul va putea alege o asa-zisa cale asiatica a democratiei, cu alegeri libere la nivel local si un mecanism consultativ la nivel national, unde Partidul Comunist isi va pastra controlul. Organismele internationale create dupa razboi, cum sint ONU, FMI, Banca Mondiala s.a. risca sa devina invechite, daca nu se adapteaza transformarilor aduse de globalizare, inclusiv la ascensiunea noilor puteri.

In urmatorii ani sentimentul insecuritatii se va extinde. Globalizarea va genera imense convulsii economice, culturale si politice. Desi avutia globala va creste, discrepantele de bogatie vor deveni extreme. Toata aceasta perioada nu va fi lipsita de suferinta, care va afecta in special clasele mijlocii ale tarilor dezvoltate, mai ales in privinta locurilor de munca si a reconversiei profesionale. Guvernarile slabe, extremismul religios, si suprapopularea anumitor zone vor duce la inmultirea conflictelor regionale. Totodata, posibilitatea unui mare conflict global este mult mai redusa, spre deosebire de secolele anterioare. Unele tari vor putea sa devina noi puteri nucleare, chiar intr-un ritm tot mai accelerat.

Factorii care au generat dezvoltarea turismului international nu vor disparea. Folosind in propriile scopuri comunicatiile globale, comunitatea musulmanilor va crea un spatiu propice pentru extinderea islamismului radical intr-o zona mai larga, ce va include Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, Asia Centrala si Europa de Est. Este de asteptat ca Al Qaida sa fie inlocuita de alte grupuri islamice extremiste, de aceeasi inspiratie ideologica, aceste putind fuziona cu miscarile separatiste locale. Noile tehnologii vor permite miscarii teroriste sa devina tot mai descentralizata, evoluind inr-un mare numar de grupuri eclectice, de celule, fara ca acestea sa aiba neaparat o cinducere centralizata, legaturile facindu-se on-line.

Riscul terorist va presupune tot mai mult si posibilitatea ca gruparile teroriste sa obtina arme chimice, bilologice si chiar nucleare, implicind deci posibilitatea producerii de distrugeri in masa. De asemenea, teroristii vor putea incerca atacuri cibernetice asupra unor sisteme si retele informationale.

Pentru urmatorii 15 ani se fac scenarii care descriu mai multe lumi posibile, astfel:

– Lumea de la Davos. Profetii sai vad o crestere economica substantiala, condusa de China si India, ceea ce ar remodela inclusiv procesul de globalozare, dindu-i o fatamult mai putin occidentala;

– Pax Americana, care presupune o mentinere a dominatiei Statelor Unite, in pofida schimbarilor importante din decorul politic global, si o contributie decisiva a acestei tari la modelarea noii ordini globale;

– Un nou Califat, sustinut de adeptii integrismului religios, opozabil modelului occidental, si propunind noi valori pentru fundamentarea unui sistem global;

– Ciclul fricii. O lume orwelliana, in care lumea va fi cuprinsa de teama in fata atacurilor teroriste, iar masurile de securitare vor invada si vor distruge intimitatile si libertatile individuale.

Asadar schimbari mari in toate variantele posibile, in contrast cu staza razboiului rece. Nota bene, scenariile prezentate nu se exclud reciproc si nu sint singurele posibile.

Comentarii