Saminta devenirii

marți, 15 mai 2007, 19:47
4 MIN
 Saminta devenirii

Ne aflam la inceputul unei perioade de rascruce in istoria omenirii: incepe, si nu e vorba doar de un pronostic astrologic, mult pomenita Era a Varsatorului, perioada ce va produce o mutatie majora de constiinta. Vor aparea si se vor impune noi relatii economice, politice, sociale si culturale, noi descoperiri stiintifice si mutatii religioase, care vor da nastere practic unei noi civilizatii, diferita de tot ceea ce lumea a cunoscut pina acum, o civilizatie de o natura profund spirituala, in care omenirea isi va redobindi unitatea pierduta cindva, in illo tempore.
In lumea noastra patrund energii si forte noi, rezultate din precesia echinoctiilor, adica din deplasarea sistemului nostru solar in raport cu constelatiile zodiacale cunoscute, soarele intrind in aliniere, la fiecare 2150 de ani, cu o alta constelatie, de data aceasta cea a Varsatorului. Un ciclu complet, o "trecere in revista" a tuturor celor 12 constelatii ar aduna 26000 de ani, durata "Marelui An" al lui Platon sau Pitagora, cunoscut – de altfel – in toate civilizatiile antice.
Am fost pina acum in Era Pestilor. Iisus a aparut la inceputul sau, vezi numeroasele simboluri prezente mai ales in crestinismul primitiv (mitra papala are forma unei guri de peste) si numeroasele referinte din Evanghelii ("pescuire minunata", "pescari de oameni", "inmultirea pestilor" si multe altele). Energiile primite in zodia Pestilor ne-au conferit anumite calitati, ceea ce ne-a permis cladirea unei civilizatii remarcabile, depasirea stadiului de gloata si emanciparea indivizilor, mult idealism si devotament, dar si defecte ce au impartit lumea in mod periculos, atit din punct de vedere politic, cit si economic si mai ales din punct de vedere religios.
Noile energii sint sintetice, incercind sa ne adune si nu sa ne desparta. Pe masura ce puterea lor va creste, ele vor conduce la unificare, lucru cunoscut si aflat in pregatire in mai multe cercuri, unele incercind sa profite de el intr-un mod retrograd. Din fericire, nu sintem singuri pe acest parcurs, acolo sus cineva veghind ca adevaratele tendinte sa nu fie deformate, ci sa se manifeste liber si autentic. Apoi, sint spirite luminoase chiar aici pe pamint, in toate domeniile, care inteleg sensul acestor evolutii legice si le urmeaza, spre beneficiul comun al rasei umane.
Daca privim putin in urma, putem vedea cum, in mod aproape miraculos, razboiul rece s-a sfirsit, multe popoare s-au eliberat de sub totalitarism, Germania s-a reunificat, China se transforma, un duh al libertatii trece pe pamint. Sigur, au aparut noi forme de totalitarism, mai ales economic, dar se spera ca, incet-incet, ele se diminueaza, tot mai multi oameni avind acces la educatie, la cunoastere, la bunastare si la o viata mai dreapta. Trebuie sa intelegem ca omenirea reprezinta un tot, asa cum unul este Dumnezeu.
Actualmente, o treime din omenire, cea mai avansata, consuma trei sferturi din hrana mondiala si detine 83% din toate celelalte resurse, in timp ce doua treimi, cele mai sarace, consuma sau detin diferenta. Peste un miliard de persoane traiesc intr-o saracie absoluta (cu mai putin de o suta de dolari pe an), iar jumatate din acestea nu au absolut nimic, traind in conditii mizerabile sau murind de foame. La fiecare 24 de secunde, un copil moare de inanitie, in timp ce altora le putrezeste mincarea in camara… Cum de nu vedem acest masacru, cum de toate acestea nu ne dau de gindit? Daca l-am recunoaste pe Dumnezeu in aproapele nostru, s-ar mai intimpla astfel de orori?
Nu poate exista pace fara o mai corecta repartitie a resurselor, iar alegerea ne apartine. Daca nu corectam distributia, daca nu renuntam la lacomie si egoism, diferentele foarte mari dintre nivelurile de viata ale diferitelor comunitati vor duce la acumularea de tensiuni ce pot exploda intr-un razboi pustiitor. Umflata ca un balon de sapun, sfera monetar-financiara, numita peiorativ "economie virtuala" poate oricind exploda intr-un crah de proportii inevitabil globale si ruinatoare. El poate pleca din nou din Asia, ca in 1996, data fiind cresterea necontrolata a acestor economii, dar de data aceasta va putea atinge chiar bursele din Londra, Frankfurt sau New York. Dupa atita febra speculativa, lucrurile trebuie sa se reaseze cumva.
Mercantilismul dominant, egoismul feroce, "lacomia debordanta" si materialismul excesiv exercita inca o atractie nefasta asupra oamenilor. Dar ele sint sursa tuturor relelor si ne pot duce in pragul distrugerii. De aceea prioritatile guvernelor si ale organismelor internationale, mai mult sau mai putin oficiale, trebuie sa se schimbe in sensul asigurarii unei dezvoltari echilibrate si durabile. Printre drepturile fundamentale ale omului figureaza, in primul rind, dreptul la hrana, la o locuinta, la sanatate si educatie. Cind actuala "economie de cazino" se va prabusi, omenirea va incepe sa-si recunoasca unitatea, deci necesitatea cooperarii si intrajutorarii.
Mai periculos, insa, decit totalitarismul politic si cel economic este totalitarismul sau fundamentalismul religios intolerant, si acesta se vede in mai toate religiile. El, insa, se va discredita singur, iar in urma sa va rasari cu necesitate o noua libertate si o noua responsabilitate, a tuturor pentru toti. Nevoile aproapelui trebuie sa devina masura faptelor noastre. Aceasta nu inseamna aparitia unei noi religii, ci trairea de catre fiecare, in inima sa, a adevarului propriei religii. Caci toate duc la acelasi Adevar. El este in noi si e nemuritor. Nu trebuie decit sa-l aflam, identificindu-ne cu sinele nostru profund si nu cu vehiculele sale. Respectul de sine este saminta devenirii noastre.

Comentarii