Agentul termic e agent secret

Subtitlu

luni, 11 octombrie 2010, 20:05
3 MIN
 Agentul termic e agent secret

* Am primit, de curind, un damf de iarna in nas. Asa, sa ne mearga bine, sa nu uitam ca anotimpurile se succed, inexorabil (vorba unui mester instalator). Si asa, ca sa nu ne luam cu una, cu alta, cu trasul vinului in sticle, cu pusul muraturilor in borcane (doua activitati care merg perfect una dupa alta; nu acum, ci in viitor, adica muraturile puse in borcan merg perfect dupa vinul tras in sticle), si sa uitam ca va veni si iarna, nu doar cu Sarbatorile, ci si cu frigul. Pacat ca panarama asta de vreme care a fost s-a suprapus peste evenimentele care lumineaza harta patriei, de la Sfinta Parascheva pina la Ziua Recoltei. Perioada e una destul de plata, de trista, privirile cad pe geam spre frunzele vestede deja cazute prin baltile in care se reflecta cerul plumburiu. Din fericire, romanii deja detin armele secrete! Mai tari decit rachetele V1 si V2 ale nemtilor din cel de-al Doilea Macel Mondial, desi se cheama cam la fel: V1, adica primul vin de la teasc, si V2, adica ce iese dupa ce mai torni apa si mai storci o data. Impotriva toamnei, a frigului, a crizei, a politicienilor, romanul scoate armele secrete. Le scoate si le bea. Dupa aia, se culca si uita, deci a invins!

* Ne uitam intr-o seara, de curind, la stiri, iar pe ecran erau niste studenti de la o universitate ecologica, asa scria pe banda. O intrebare mai veche ne biziie prin minte si nu ne da pace: oare ce inseamna, de fapt, ca o universitate anume este "ecologica"? Spre deosebire de ceilalti, de la neecologice, profesorii si studentii de la universitatile ecologice respecta natura, nu distrug patura de ozon, string peturile si resturile aruncate de mirlani prin padure, aduna chistoacele zvirlite de cocalari prin locurile publice?

* Am inteles de la televizor ca, desi sintem membri UE cu drepturi depline, cam zece milioane de romani traiesc in locuinte fara canalizare. Poate o fi chiar asa, poate ca n-o fi bine cum e, dar trebuie sa vedem partea buna a lucrurilor: datorita lor, acestor romani, pamintul patriei este ingrasat in mod natural, fara chimicale, fapt care ar putea contribui mult la exportul de legume si fructe bio. Plus ca pina si frunza de pe brandul turistic pare una sanatoasa, tragindu-si seva din exact asemenea ingrasaminte!

* Lipseste tare de tot inca un simbol de bagat in coltul ecranului: un cerculet cu "BP" in el. Adica "Emisiune nerecomandata bugetarilor si pensionarilor". Ne gindeam la lipsa lui cind am prins bucati dintr-o emisiune pe teme culinare – sint pline televiziunile de asa ceva!

* In alta ordine de idei, am tot urmarit reclame la paste de dinti, ape de gura si gume de mestecat care fac dintii albi, dar n-am inteles ceva despre toate aceste produse: contin sau nu contin clor? Daca n-au clor, inseamna ca dintii ramin rezistenti si nu piriie sub brat sau intre picioare, la prima miscare brusca, nu?

* Ieri dimineata ne uitam pe mai multe posturi, la stiri despre situatia oraselor care inca n-au primit caldura. Spuneau la Realitatea ca exista furnizori de agent termic care au dat faliment, ca sint zone in care de-abia dupa 15 octombrie se va da drumul la caldura, ca oamenii tremura prin case cu plapuma pe ei, strins uniti in jurul flacarilor de la aragaz (si alea ca vai de luminita lor!). Asta ne-a facut sa ne amintim ca nu cu multa vreme in urma am auzit pe cineva de la televizor vorbind despre "locatarii nedebransati" care au primit caldura. Daca ar fi fost dupa noi, am fi zis mai simplu "bransati", in loc de "nedebransati", ca e cam acelasi lucru. Ne si imaginam doi prezentatori de televiziune care joaca jocul antonimelor pe chestia cu caldura: primul zice "bransati". Al doilea vine cu "debransati". Primul baga "nedebransati". Al doilea riposteaza "anti-nedebransati". Primul insista: "contra-anti-nedebransati". Vine si al doilea: "non-contra-anti-nedebransati", iar primul da ochii peste cap si lesina… Oricum, ideea e ca dumneavoastra sa aveti caldura in case si in suflete, sa aveti suficiente grade! Alea din vinul proaspat al toamnei nu se pun, ca, oricum, sint putine, in jur de zece.

Comentarii