Micii mesteri mari, vrednici bucatari

luni, 15 februarie 2010, 16:55
3 MIN
 Micii mesteri mari, vrednici bucatari

* Dupa cum ziceam si mai zilele trecute, a inceput Postul Mare. Cu alte cuvinte, romanii au ramas fara citeva traditionale ocupatii, dintre care amintim pacatuitul (din multe puncte de vedere) si infulecatul. O compensatie trebuie sa existe. De obicei, cind romanii ramin fara ceva, au in schimb altceva – macar o datina pe care sa o tina, sa le ocupe timpul, daca le lipsesc semintele, berea si televizorul. Datinile astea nu intrunesc consensul, ci variaza de la om la om, de la loc la loc. Prin anumite zone ale patriei, intrarea in Postul Mare sta, cum s-ar spune, sub semnul tineretii. Incepind din zori, tinerii aduna rotile uzate din curti, iar seara toarna combustibil peste ele, le dau foc si le rostogolesc peste deal, in chiotele si spre bucuria copiilor. Din informatiile primite de la corespondentii nostri, se pare ca in acest an, bucuria a fost doar a copiilor, nu si a rudelor acestora:

* Inca de la primii zori, seful de post Cozoroc Pazvante i-a surprins pe tinerii Mauricio Vraiste si Popescu Georgescu in vreme ce incercau sa demonteze rotile autoturismului Audi A6 din curtea gospodarului Cleste Patrut. La ancheta, suspectii au declarat ca nu dorisera altceva decit sa pastreze traditia si ca rotile, corpurile delicte, erau foarte uzate, reprezentind un real pericol pentru trafic. In aceeasi localitate si aproximativ la aceeasi ora a diminetii, domnul morar Mihaita Greiere a observat ca niste necunoscuti ii furasera roata morii. Cind s-a lasat seara, intunericul, mai multi tineri (care nu statusera de pomana pina atunci, ci incarcasera si mai mult listele cu datorii din caietul aflat sub cheie, in fisetul lui Tiberiu Cirlig, proprietarul bufetului din sat) s-au strins pe cel mai apropiat delut. Unii au continuat sa consume, dar ceilalti au aprins diverse roti, carora le-au dat drumul la vale, in spiritul traditiei seculare. Cu acest prilej s-au consemnat, tot in spiritul traditiei, chiotele de bucurie ale copiilor, cind primele flacari au cuprins scoala generala. Aceleasi roti arzind au saracit comuna cu 167 pasari de curte, 21 buc. porci, 17 vaci si niste babe iesite la portita.

* Prin alte zone ale patriei noastre, intrarea in Postul Mare e marcata si de datini aflate sub semnul vorbei din batrini "Romanul s-a nascut poet": mai exact, flacaii se aduna, seara, si striga versuri cu tenta satiric-taraneasca la adresa fetelor care au ramas nemaritate. La ora la care scriem acestea, domnul gospodar Nicolae Manoliu (care trasese cu urechea la geamul casei in care flacaii din sat faceau repetitie) fuge peste deal, cu un topor in mina, dupa fiica-sa.

* Intr-o alta ordine de idei, una mult mai practica: fiindca tot ne aflam in Postul Pastelui, iar meniul traditional al romanului va fi alcatuit indeosebi din vegetale (gatite cit mai economicos, sa ajunga!), trebuie sa va impartasim ceva din experienta noastra. Poate ca stiati deja trucul asta, dar daca nu-l stiati, merita de retinut, fiindca da rezultate remarcabile, pe bune! Deci, in caz ca vreti sa gatiti fasole (noi, de obicei, facem patru feluri de mincare din fasole: 1) bors, acru si cu mult leustean, 2) iahnie, cu cimbru, marar si suc de rosii, 3) fasole facaluita – mai exact, mixeruita, cu ulei de masline, usturoi, piper, cimbru, sare etc. si 4) salata de fasole, boabe fierte, cu ceapa rosie, marar, patrunjel etc.), ca sa scapati de ba… de pir… de gaze, cum vreti sa le spuneti, puneti la fiert odata cu fasolea, in prima apa, A) un pliculet de bicarbonat (50 de grame la un kilogram de fasole e OK!) si B) doi cartofi cit pumnul, curatati de coaja si taiati in doua. Dupa care stati cu ochii pe oala de pe foc ca pe butelie, fiindca iese o spuma groasa si multa, cum doar in filmele de groaza am mai vazut. Aruncati spuma, apoi schimbati apa: a doua apa e perfecta, fara a mai contine chestii care sa se transforme in arme de nimicire in masa!

* Din cite se pare, substantele periculoase, STL (Substante Toxice de Lupta), cum li se mai spune, au ramas in cei doi cartofi, asa cum sta gazul in bricheta. Prin urmare, ori ii aruncati cit mai departe, ori ii pastrati, ca tot vine 1 Aprilie, Ziua Pacalelilor, si poate vreti sa faceti o poanta proasta vreunui dusman de moarte, pe care nu stiti cum sa-l compromiteti definitiv in ochii semenilor…

Comentarii