Porcul de Craciun, in linie dreapta

duminică, 19 decembrie 2010, 18:55
3 MIN
 Porcul de Craciun, in linie dreapta

* O problema cu care ne confruntam inainte de Craciun este cea a preparatelor traditionale pe baza de porc. Stam de vorba cu un adevarat specialist in domeniu, un zootehnist, unul dintre cei care vegheaza ca oferta sa nu coboare sub nivelul cererii. Il avem in fata pe seful Combinatului de Ingrasare si Crestere Experimentala a Porcinelor din Stina Lupului, Lica Samadau:

– De ce experimental si de ce intr-o localitate cu nume predestinat oieritului?

– Da, am pus numele fiindca experimentam, acumulam experienta, care ne va folosi sigur, mai bine mai tirziu decit niciodata. Porci la Stina Lupului ar putea sa para un paradox, dar am incercat sa demontam niste idei preconcepute si sa demonstram ca porci exista peste tot. Avem si autorizatie de oierit oile, daca e cazul, da’ nu e, fiindca pe dealuri se practica si luparitul, ori in cazul acesta selectia naturala si-a spus cuvintul, ati citit poate si prin ziare drama cu oile si ciobanii care s-a intimplat… Ei, din acest motiv am ales sa crestem porcine…

– Si cu porcii nu sint probleme, nu-i maninca lupii si pe ei, cum?

– Pai nu prea. Probleme au lupii, ca vin, intra, se uita la porcii nostri si dupa aia, in functie de temperament, unul plinge de mila, altul pleaca de sila, altul moare de ris… Pe lupii care mor de ris ii valorificam de blana printr-o cooperativa din judet. A fost si un caz cu o lupoaica salbatica si rea, care, cind a vazut cum arata porcii nostrii, s-a induiosat si le-a dat sa suga la aia doi de-acolo, ii vedeti, pe care i-am botezat Romulus si Remus din acest motiv.

– Practic, obtineti beneficii din vinzarea de blanuri de lup, sau cum?

– Alea nu-s beneficii, sint banii cu care platim benzina pentru Dacia papuc, care asigura transportul pieilor la fabrica si inapoi, precum si motorina la camionul care ne aduce laturi de la o cantina din oras.

– Dumneavoastra ce va iese, de unde scoateti bani sa mentineti afacerea?

– Pai bani ies, ca soferii opresc cind vad navetisti cu "Ia-ma, nene!", niciodata n-au avut masina goala! Iar la cantina aia mincarea e asa de proasta, ca ajunge toata la noi. Noroc cu nevasta-mea, ca ea e bucatareasa!

– Sa revenim la porci. Care sint problemele cu care va confruntati? Se vede cu ochiul liber pe fata lor ca exista probleme…

– Probleme nu prea avem cu porcii, mai degraba au ei cu noi. Aici facem mai ales experimente; oamenii de stiinta experimenteaza pe soareci, popindai, maimute; noi am ales porcul, fiind mai autohton si mai consumabil. Adica, daca ratam un experiment, scoatem subiectul in curte, il pirlim, il curatam… Noi cautam metode alternative de crestere si ingrasare.

– Si ati gasit? Ati obtinut vreun rezultat? Ce metode alternative aplicati?

– Era sa obtinem un rezultat, da’ ni l-au furat tiganii din sat, intr-o noapte, cu caruta. Avem o sectie unde incercam sa ingrasam porcinele cu hrana spirituala. In fiecare seara le citim, le punem filme de arta… Dar trebuie paziti, ca daca ramin singuri un minut, imediat iau telecomanda si cauta filme porcoase!

– Doar atit, la atit se limiteaza experimentul?

– Nooo! Incercam sa cultivam diferite tipologii porcine: pentru amatorii de creier pane vrem sa obtinem un porc intelectual, cu mare capacitate cerebrala. Pentru clientii care iubesc slanina vom scoate pe piata un porc sedentar, care a stat toata viata la birou si pe canapea, la televizor. Avem porci carora le dam de baut de mici, sa li se umfle ficatul etc.

Cele aflate ne-au convins ca existenta si bunastarea porcilor in Romania nu sta defel sub semnul intrebarii…

Comentarii