Romanie, scumpa tara!

marți, 08 ianuarie 2008, 17:48
3 MIN
 Romanie, scumpa tara!

* Dupa cum banuiam (dar ne era frica sa pomenim, de teama ca gindul nostru ar putea deveni realitate), si inceputul lui 2008 vine cu scumpiri. Am auzit luni seara la televizor niste chestii in sensul asta, care ne-au facut sa ne amintim cu drag de pionierii harnici despre care se scria pe vremuri prin ziarul "Scinteia" cum ca realizau instalatii de produs biogaz din balegar sau din borhotul pentru tuica al parintilor. Sa vedeti ca la asa ceva vom ajunge dupa inca doua-trei Revelioane dintr-astea, care vin cu scumpiri de inceput de an, vom ajunge sa privim materia prima pentru rachiu si sa ne intrebam "Cu asta ce facem, o bem sau ne incalzim la ea?". Din nou creste pretul metrului cub de gaz metan, de parca ar fi din aur masiv – si el, de fapt, e un gaz de tare proasta calitate, un fel de pirt: ia uitati-va mai bine la flacarile aragazului, sa vedeti ce prapadite sint! Va dati seama cit va fi factura la incalzire? Nu-i normal ca romanul sa se bucure de incalzirea globala, in cazul asta? Problema gazelor se va remedia partial doar ceva mai tirziu, cind incepe Postul Pastelui, iar cetatenii vor incepe din nou sa manince fasole…

* Am inteles tot de la televizor ca in iarna asta, de Sarbatori, s-au semnalat mai putine cazuri de intoxicatii alimentare pe motiv de ghiftuiala decit in anii precedenti. Se vede ca romanii s-au mai temperat, s-au mai cizelat, au mai renuntat la obiceiul stramosesc al imbuibatului pina la crapare si au trecut la un meniu mai dietetic, mai curat, mai sanatos. Sau, privind din partea cealalta, se vede ca romanii au avut mai putine de-ale gurii, pe motiv de preturi mari.

* Magazinele au ramas din nou cu stocuri de brazi artificiali, globuri, Mosi Craciun, ornamente de pom si jucarele, pe care oamenii nu le-au cumparat, neavind cu ce. Ca sa scape de marfa, producatorii ar trebui sa o scoata din nou la vinzare, mai pe la inceputul verii: brazii artificiali sa fie dati drept palmieri, ca aia de la Mamaia, ai lui Agathon, globurile sa fie vindute drept mingiute, iar Mosii Craciun sa fie imbracati in slip si tricou, sa li se puna cite o furca in miini si sa fie comercializati pe plaja drept zeul marii, Neptun (Poseidon).

* In noaptea de Revelion, noaptea situata – vorba prezentatorilor de pe micul ecran – la cumpana dintre ani, exact la miezul noptii, la taman ora 0.00, printre zgomotele de la artificii si de la harmalaia colectiva s-a mai auzit un sunet. Un sunet ciudat, asa, ca un oftat, ca un expirat. Respectivul sunet s-a auzit din rafturile magazinelor si a fost scos de produsele agroalimentare care aveau termen de garantie pina la 1 ianuarie 2008 si care, exact la miezul noptii, au expirat cu zgomot.

* Ca in fiecare prima saptamina din an, s-a pomenit la televizor de citeva ori despre cei care au sarbatorit "Craciunul stilistilor". In locul lor, noi am fi utilizat, totusi, formularea "Craciunul ortodocsilor pe stil vechi", fiindca de o buna bucata de vreme cuvintul "stilist" a capatat o alta semnificatie in limba romana, iar publicul telespectator si-o fi inchipuit, pesemne, ca a fost vorba de un Craciun al frizerilor si coafezelor.

* O veste buna pentru toti romanii satui de gerul ultimelor zile: am auzit la un buletin de stiri ca "mercurul va depasi treptat 0 grade, iar temperatura va urca, treptat, spre pragul zero". De aici, din aceasta veste buna, am inteles ca ori termometrele sint defecte si arata mai mult decit e normal, ori ca temperatura s-a stricat, fiind mai mica. Ori ca s-o fi stricat la cap chiar nenea care prezenta buletinul meteo.

Comentarii