Simboluri si simbolistica

luni, 31 ianuarie 2011, 20:55
4 MIN
 Simboluri si simbolistica

Deja ianuarie este amintire, deja am pasit in ultima luna de iarna, care e si mai scurta. Desi este luna cea mai scurta, multora le pare lunga, fiind cea care ne mai desparte de primavara dorita de toti. Sa vina, sa vina primavara, cu alaiul ei de verdeturi, de stevie, loboda, urzici, ghiocei, zambile si alte asemenea ingrediente pentru bors! Primavara, cu consum mic de gaz si facturi mai mici la intretinere, cu zapada topita clefaind sub talpi, cu viituri de la munte si inundatii. Mai e, pina la ea, doar un prag: februarie! Da’ trece! Pina trece, sa ne vedem de-ale noastre…

Ne uitam, mai deunazi, pe site-ul CNA, curiosi sa aflam ce inseamna, de fapt, acele avertismente bagate in cerculet si puse in coltul ecranului. Pai, „AP" in cerc inseamna, cica, productii care pot fi vizionate, bla-bla, cuprinzind „violenta fizica, psihica si de limbaj minima ca durata, intensitate si numar de scene, nuditate fara conotatii sexuale". „12" se pune peste productiile continind „violenta fizica, psihica si de limbaj redusa ca durata, intensitate si numar de scene, expresii vulgare ori licentioase incidentale, nuditate". Cerculetul cu „15" se refera la productiile care contin „violenta fizica, psihica sau de limbaj intensa, sistematic repetata, violenta casnica sau sexuala, scene de cruzime asupra oamenilor sau animalelor, scene de sinucidere, consum de droguri si alcool (…), divertismentul pe teme sexuale sau care are conotatii sexuale ori in care abunda limbajul vulgar ori licentios, reality-show pe teme avind conotatii sexuale sau axat pe violenta fizica sau psihica, filme erotice, filme horror, competitiile full-contact". In fine, ar mai fi cerculetul cu „18", pus pe productii audiovizuale pornografice, iar asa ceva se poate vedea doar pe canalele speciale, cu decodor, contra cost…

Deci, cam astea ar fi simbolurile, cu explicatiile lor. De obicei, explicatiile sint puse ca sa lamureasca, sa explice (dupa cum le arata si numele). Noi n-am prea inteles mare lucru… De un exemplu, chestia cu „AP", adica acele emisiuni care pot fi vizionate de copiii sub 12 ani cu acordul parintilor, iar de cei peste 12 ani fara acordul nimanui: deci, „violenta fizica, psihica si de limbaj minima ca durata, intensitate si numar de scene, nuditate fara conotatii sexuale". Practic, se poate difuza in direct scena unei executii prin decapitare sau impuscare, fiindca durata e minima. Cu spinzuratoarea e mai greu, ca omul se zbate citeva secunde. Apoi ne gindeam la secventa aia, pe care Antenele si Realitatea au difuzat-o de macar citeva sute de ori, cu presedintele Basescu tragindu-i cu pixelul albastru in falca acelui copil de la Ploiesti: nu tinem minte sa fi vazut pe ecran „15", desi intra bine in categoria „violenta sistematic repetata". Si n-am vazut „15" nici in timpul unor emisiuni de divertisment, in care invitatii incep sa se porcaiasca in direct si sa tipe cuvinte nu prea indicate minorilor.

De fapt, realizatorii unor asemenea emisiuni ar trebui sa aiba la indemina o sacosa plina cu simboluri, sa bage pe loc ori unul ori altul, de la caz la caz. Adica sa fie pregatit pentru orice: la inceput, poate lasa gol coltul ecranului, pina se incalzesc invitatii si se baga „AP". Dupa ce discutiile se mai aprind si apar primele expresii de mama, „nesimtitule!", „denaturato!" etc., iute se schimba cu un „12", iar cind incep sa-si scoata lavalierele, sa trinteasca de masa microfoanele si sa-si arunce reciproc pahare de apa in cap, din 2 se face repede un 5. Tot in categoria „15", intra si, repetam, „scene de cruzime asupra oamenilor sau animalelor, scene de sinucidere". Nu tinem minte sa fi vazut pe ecran la Realitatea simbolul „15" cind s-a difuzat de t-spe ori scena balconului din Palatul Parlamentului, cu saltul lui Sobaru. Nici cind e filmat cite unul care isi toarna benzina in cap si isi da foc. Si sa nu mai pomenim aici despre meciurile de fotbal…

Tocmai ne-am amintit ca, mai demult, ne-am uitat pe un post, in direct, la niste bucati de meci din Liga a II-a (pe atunci inca se numea Divizia B). Partida fusese difuzata dimineata, la o ora la care cei mici veneau acasa de la joaca, sa vada ce mai e la televizor, iar comentatorii si aparatura de preluare a sunetului se aflau scandalos de aproape de galeria echipei gazda. Am auzit, atunci, niste chestii din absolut toate categoriile, pentru care noi am fi pus pe ecran „85". Un nou simbol, „productie care poate fi urmarita doar la virsta la care telespectatorul a ajuns surd si miop, deci nu mai aude si nu mai vede bine"!

Comentarii