290 de botosaneni au fugit din calea apelor

luni, 28 iunie 2010, 04:35
4 MIN
 290 de botosaneni au fugit din calea apelor

S-au rupt norii deasupra comunei Cosula. S-a intamplat sambata dupa-amiaza cand potopul cazut din cer a umflat paraiele si a inundat gospodariile de la un capat la celalalt. "Toata ziua a plouat. Acum doi ani s-a intamplat la fel. Si atunci apele s-au umflat si au inundat sesul si gospodariile", povesteau satenii. In numai cateva ore, zeci de oameni si-au vazut agoniseala de-o viata luata de ape.

50 de gospodarii evacuate

Alarma a fost data in jurul orei 19, cand Miletinul si paraul Horodiuca au inceput sa se umfle. Siroaiele cazute din cer au ajuns pe pamantul mustind de apa si s-au transformat in torente. Pornite la vale, de pe versanti, apele au maturat totul. Cei de pe valea Miletinului au iesit din case si au incercat sa puna stavile in fata torentelor, dar fara succes. In numai cateva minute, apele au crescut cu aproape un metru. "Paraul a fost regularizat acum vreo doi ani dar cu natura nu poti sa te pui", spunea cu naduf un localnic. De la Padureni pana la Cosula, toata valea era sub ape. Pentru ca situatia se deteriora de la o ora la alta, autoritatile locale au anuntat Prefectura si au cerut ajutorul celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), Inspectoratul Judetean de Politie si Inspectoratul Judetean de Jandarmi. Peste 40 de ofiteri si subofiteri au sarit in ajutorul celor batuti de soarta. 50 de gospodarii au fost evacuate. "Apa a intrat doar in doua case, nivelul fiind de 10 centimetri. Au fost inundate trei drumuri comunale, pe o distanta cuprinsa intre 600 si 800 metri si drumul judetean 208 H Padureni – Cosula, pe o distanta de 1,5 kilometri. Au mai fost afectate 10 hectare de pasune si 20 hectare de teren arabil", a precizat plutonierul Dorina Lupu, subofiter pentru relatii publice in cadrul ISU.

Mobilizare pentru calatorii unui microbuz

Un microbuz cu sase persoane, printre care si un copil, care se indrepta spre Botosani, a ramas blocat in apa care masura peste un metru. Cu ajutorul unei autospeciale ISU, masina a fost scoasa din zona inundabila si tractata pana la Primaria din Cosula iar dupa remedierea defectiunii microbuzul si-a continuat cursa. In zona inundata pompierii, impreuna cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta Baluseni si Sulita, au creat mai multe brese cu ajutorul buldo-excavatoarelor, facilitand astfel evacuarea rapida a apei. Din gospodarii, apa a fost evacuata cu motopompele. Cosmarul a luat sfarsit abia aproape de miezul noptii cand nivelul apei a scazut simtitor. Pe unele portiuni de drum si in curtile unor gospodarii aceasta s-a retras in totalitate. Viitura a pornit mai apoi spre Copalau insa torentele si-au croit drum prin albia Miletinului, fara sa mai inunde gospodariile.

Autoritati locale acuzate de neimplicare

Subprefectul Daniel Moruzi s-a declarat nemultumit ieri in cadrul comitetului pentru situatii de urgenta  de reactia autoritatilor din comuna Cosula. Acesta l-a informat pe seful politiei, comisarul sef Viorel Serbanoiu, despre neimplicarea agentilor din comuna la salvarea persoanelor aflate in situatii disperate dupa ce au primit solicitari in acest sens. Mai mult decat atat, acesta s-a declarat nemultumit de reactia primarului care nu s-a deplasat in teren pentru a evalua situatia.

Ieri, un echipaj al ISU Botosani participa alaturi de membrii Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Cosula la evaluarea pagubelor produse in satele Padureni si Cosula. "Toate persoanele evacuate din satele Padureni si Cosula s-au intors la locuintele personale inca de noaptea trecuta. Cifra de 290 persoane evacuate la care face referire Ministerul Administratiei si Internelor cuprinde toate persoanele evacuate temporar de la inceputul inundatiilor pe raurile Prut si Siret", a mai precizat plutonierul Dorina Lupu.

Prutul ameninta din nou

Hidrologii si meteorologii vin cu vesti si mai proaste decat pana acum. Potrivit conducerii Institutului National de Hidrologie se va emite un nou cod rosu pentru raul Prut pe sectorul Oroftiana- Radauti Prut. „Viitura va fi mai mare ca data trecuta" a declarat Petre Stanciu, directorul institutului. In acelasi timp s-a emis cod portocaliu pe raul Siret si cod galben pe raul Prut pe sectorul Stanca Costesti aval Prisacani. Avertizarea este valabila de ieri la ora 16 pana maine la aceeasi ora.

Meteorologii au mentionat ca vor emite cod galben de maine fiind prognozate precipitatii intre 20 si 40 de litri pe metrul patrat. „In regiunea Nord Est situatia va fi monitorizata permanent. Precipitatiile se vor opri abia joi" a declarat  Ioan Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.

Ieri dupa-amiaza, Prutul a inceput sa creasca din nou, iar autoritatile se asteptau la o noua viitura. La ora 15.00, nivelul apei la intrarea in tara masura sapte metri, cota de pericol fiind depasita cu 50 de centimetri. Si la Radauti Prut cota de atentie fusese depasita cu 106 centimetri, fiind in crestere, iar pana la depasirea cotei de inundatie mai erau doar 14 centimetri. Alerta a fost data in localitatile Suharau, Hudesti, Darabani, Paltinis, Radauti – Prut, Cotusca, Mitoc, Manoleasa si Ripiceni.

sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii