Anul inecatilor

vineri, 23 iulie 2010, 20:17
3 MIN
 Anul inecatilor

11 au murit in iazurile, raurile si paraiele din judet, unul intr-o acumulare din Italia, altul in Dunare si sapte in inundatiile din iunie. In unele cazuri, trupurile neinsufletite au fost recuperate dupa ore sau zile de cautari. In total, scafandrii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au adunat peste o suta de ore in adancuri.

Ultima caz a fost semnalat joi, cand un barbat de 43 de ani, din Cucuteni – Durnesti, a murit inecat in iazul din localitate. Viorel G., venit la iarba verde cu sotia si cei trei copii, a intrat in apa si nu a mai iesit. Ingrijorata, femeia a cerut ajutorul unor tineri care au sarit imediat dupa el. Dupa circa cinci minute de cautari, trupul barbatului a fost scos pe mal. Desi au foste efectuate manevre de resuscitare, Viorel G. nu a putut fi salvat.

Moarta inainte de ziua de nastere

Tragedia a venit la mai putin de o saptamana dupa cea de pe iazul Ivascoaia, de langa Flamanzi. Ana Maria Chiperi a mers cu prietenii la iaz sa sarbatoreasca implinirea a 16 ani. Desi nu stia sa inoate, a urcat intr-o barca pneumatica si a plecat in larg. La un moment dat s-a dezechilibrat si a cazut in apa. Trupul ei a fost recuperat de pe fundul iazului dupa circa un sfert de ora. "Era o fata plina de viata, avea o inima de aur", spuneau prietenii despre ea.

Luna neagra pentru botosaneni

Perioada cea mai neagra a fost luna mai. Sapte persoane au murit atunci inecate. Dupa ce doi paznici si-au pierdut viata in iazul Rai, verii Costel si Daniel Ocu din Icuseni-Vorona au fost inghititi de Siret cu tot cu caruta. Se aflau in ultimul atelaj dintr-un sir de patru faetoane care se intorcea cu lemne dinspre Suceava. Trecusera printr-un vad de la granita dintre comunele Corni si Vorona, dar cand mai aveau vreo cinci metri pana la mal, unul dintre cai s-a impiedicat, iar atelajul s-a dus la fund. Dupa numai cateva zile, un baietel de sapte ani, din Draguseni, cea mai tanara victima din acest an, a murit inecat in paraul Podriga, dupa ce malul abrupt pe care se juca s-a rupt. Trupul neinsufletit a fost gasit dupa aproape 40 de ore de cautari.

Sirul tragediilor este insa mult mai mare. Pe 1 mai, Ionut Manolache de 23 de ani, a plecat sa se distreze pe o insula din dreptul localitatii Seimeni. Dupa ce a chefuit, a plecat singur pe malul Dunarii si nu s-a mai intors. Trupul acestuia a fost recuperat in apropiere de Harsova. In iunie, Cristian Aurel L. de 24 de ani, rezident in localitatea italiana Ragusa, a iesit cu patru prieteni pe malul lacului "Santa Rosalia". Imediat dupa masa, botosaneanul a facut o baie, dar a disparut sub valuri, in acelasi loc unde in urma cu 20 de ani murise alt tanar.

Si inundatiile de luna trecuta au luat sapte vieti. Printre victime s-au aflat un adolescent de 15 ani, care a fost luat de torenti si purtat zeci de metri si o femeie smulsa de ape chiar din mainile fiului.

Pericole ignorate de autoritati

Potrivit politistilor, majoritatea victimelor sunt adolescenti care, fie din neatentie, fie din teribilism, s-au aventurat in locuri periculoase. Autoritatile sustin ca situatia ar fi si o consecinta a faptului ca judetul nu beneficiaza de bazine de inot, stranduri sau zone de agrement autorizate. "Primarii si detinatorii de acumulari, lacuri si balastiere au obligatia sa identifice si sa monteze panouri de avertizare cu mentiunea <<Scaldatul interzis, pericol de inec>> in zonele periculoase. In acelasi timp se impune desfasurarea unei campanii de constientizare a riscurilor", a spus Dorina Lupu, subofiter pentru relatii publice in cadrul ISU. Niciun administrator de iaz nu a fost tras la raspundere pentru neglijenta.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii