Banii din alocatii nasc mame eroine

luni, 20 iulie 2009, 21:52
3 MIN
 Banii din alocatii nasc mame eroine

Ieri, la Maternitatea Botosani erau internate, pe acelasi etaj, trei femei care impreuna aveau 32 de copii. "Majoritatea sunt din mediul rural. In unele cazuri e vorba despre religie, care nu le permite sa foloseasca mijloace de contraceptie, in altele de etnie sau pur si simplu de traditia ca familia respectiva sa fie numeroasa", a mai spus managerul Maternitatii botosanene.

In cazul Marcelei Mihaela Cosmeanu, de 36 de ani, din Mitoc, armonia din familie si dragostea pentru copii au facut ca in timp femeia sa devina mama de 14 ori. Zilele trecute, aceasta a dat nastere celui de-al 14 membru al familiei, o fetita adusa pe lume prin cezariana. "Mai avem parte de astfel de cazuri in spital, insa cu atat de multe nasteri nu am mai avut de mult timp un caz. Mama se prezinta foarte bine, la fel ca si copilul, care este o frumusete si este sanatos. Este chiar de admirat ca arata atat de bine dupa 14 nasteri", a precizat Maria Olaru, managerul general al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani.

Mama eroina a avut 12 frati

Denumita "mama eroina" de cadrele medicale de la Maternitate, femeia spune ca provine dintr-o familie numeroasa. 13 frati au fost de toti, insa, din pacate, cinci dintre ei au murit. In familia Cosmeanu, insa, copiii nu au vizitat nici un spital de cand au iesit din Maternitate. "Nu i-am dus la niciun medic si asta pentru ca nu a fost nevoie. Toti au fost copii sanatosi si din punctul asta de vedere am fost fericiti. Vara ne mai descurcam, muncim la camp si eu si sotul. Avem doua hectare de pamant si ce semanam cu aia traim. Iarna e mai greu, dar mai avem si alocatiile copiilor si ne descurcam", a povestit femeia.

De pe urma copiilor venitul familiei se rotunjeste cu aproape 1.000 de lei pe luna, prea putin, insa, pentru a hrani atatea suflete. Din acest motiv trei dintre fete, cele mai mari, au plecat din judet, incercand sa-si castige singure existenta. "Nu sunt acasa toti copiii. Doua fete sunt in Suceava si una in Bacau. Nu ne-am gandit inca la nume, dar deja o fata m-a sunat sa imi dea o idee. Incercam pe cat posibil sa stam toti la masa, insa e tot mai greu sa gasim loc. Mai mult copiii stau acum impreuna si eu cu sotul mancam dupa sau cum putem", isi continua femeia povestea.

Medicii sustin ca noi nasteri ar putea periclita viata femeii

Marcela Mihaela Cosmeanu a nascut primul copil la 16 ani si jumatate. Si de atunci aproape in fiecare an familia s-a inmultit cu cate un membru, iar mama nu este foarte sigura ca se va opri aici. "Nu stiu daca mai doresc sau nu, dar daca mai vin sunt bineveniti, unde mananca 14 mai este loc de unul", spune aceasta.

Femeia marturiseste ca cel mai greu a nascut baietii, glumind ca poate acesta este si unul din motivele pentru care are doar doi, restul de 12 copii fiind fete. Unul din baieti are noua ani, iar celalalt un an si doua luni. Ceilalti copii deja o suna neincetat pe mama lor pentru a o intreba cand li se va alatura surioara. Desi este a 14-a, micuta aduce si ea o noutate in familie, avand cea mai mare greutate la nastere, respectiv 4.150 de grame. Avand in vedere faptul ca noi nasteri i-ar putea pune in pericol viata botosanencei, cadrele medicale sustin ca dupa al 15-lea copil i se vor lega trompele uterine fara a-i mai cere acordul.

Numar record de prezervative distribuit in judet

Desi in judet creste numarul familiilor numeroase, Compartimentul de promovare a sanatatii continua sa pledeze pentru folosirea mijloacelor de contraceptie, judetul Botosani fiind anul acesta pe primul loc la numarul de prezervative care urmeaza a fi impartite populatiei din mediul rural, si anume peste 140.000 de bucati.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii