Banii din parcari si roti blocate merg la aceeasi firma

luni, 16 martie 2009, 21:44
2 MIN
 Banii din parcari si roti blocate merg la aceeasi firma

Conform acestuia, HSR va trimite catre bugetul local 10% din tarifele platite de cei carora li se blocheaza rotile si 5% din veniturile realizate prin ridicarea masinilor parcate neregulamentar. Al treilea tip de redeventa prevazut in contract este cel din veniturile realizate la parcomatele pe care firma HSR le va monta in noi locatii ce se preteaza la acest sistem. Doar 15% din sumele incasate de parcomatele firmei HSR vor merge la bugetul local.

Cu alte cuvinte, daca soferii nu vor scoate tichetul de parcare, vor plati tariful de deblocare de 59,5 din care 5 lei se vor duce la bugetul local, iar daca li se vor ridica masinile actiunea va aduce municipiului 10 lei dintr-o medie tarifara de 200 de lei platiti pentru recuperarea masinii. Diferentele reprezinta incasari proprii ale HSR.

Si botosanenii care vor scoate tichete vor plati firmei in cauza, 85% din fondurile parcomatelor proprii ramanand la HSR. Viceprimarul Florin Ghiorghita a declarat ca redeventa stabilita la Botosani nu este mica si ca s-a permis ca o firma privata sa monteze pe domeniul public un parcomat si sa ia 85% din incasari, date fiind costurile mari pe care le presupune gestionarea aparatelor si parcarilor.

"Aparatele nu sunt ieftine si presupun consumabile destul de scumpe. Doar o memorie costa 800 de euro. Daca la asta se adauga angajatii care sa le urmareasca, marcarea locurilor de parcare si montarea  indicatoarelor, rezulta costuri insemnate. Nu accepta nicio firma sa concesioneze un serviciu pentru a iesi in pierdere. Sau, daca accepta, nu-si face treaba", a declarat viceprimarul.

Totodata, gratie unui act aditional, HSR se va ocupa si de ridicarea masinilor abandonate pe domeniul public, prinzand astfel intreaga arie a autovehiculelor care aglomereaza traficul si spatiile, verzi sau asfaltate, amenajate in municipiu.

In primele doua luni firma HSR a functionat pe baza unui contract semnat in urma unei negocieri directe dintre cele doua parti, impusa de haosul parcarilor din municipiu. In prima luna firma a incasat circa 80.000 de lei, iar redeventa platita Primariei a fost de 4.000 de lei. Din parcomatele montate de Primarie incasarile au fost in aceeasi perioada de 10.000 de lei.

Contracte avantajoase incheiate de primariile din Moldova

O comparatie cu alte municipii arata ca in contractul de la Botosani conditiile prevazute nu sunt tocmai avantajoase.

La Piatra Neamt, spre exemplu, redeventa platita de o firma similara este de 25%, in conditiile in care Primaria monteaza toate parcomatele.

La Suceava juristii Primariei au recomandat edililor, care intentionau introducerea unei masuri similare, sa n-o faca inca, ferindu-se de eventuale procese.

La Iasi de sanctionarea soferilor se ocupa o directie din cadrul Primariei, la fel si la Bacau sau Galati. Iesenii au concesionat parcarile cu plata, pentru cei 1.200 de metri patrati din fata Cinematografului "Victoria", de exemplu, Primaria cere o redeventa de minim 20.000 de euro pe an.

Un alt caz este cel de la Onesti, unde regulamentul aprobat prevede ca firma ce se ocupa cu ridicarea masinilor sa plateasca redeventa catre Consiliul Local de 20% din ridicarea masinilor si de 40% din blocarea rotilor.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii