Betivii beau si banii bolnavilor

marți, 13 iulie 2010, 21:42
4 MIN
 Betivii beau si banii bolnavilor

Pentru ingrijirea celor care uita sa se mai opreasca din baut se face un efort financiar considerabil, sumele cheltuite lunar putand depasi un milion de lei.

Numai la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) de la Spitalul Judetean au ajuns pana la finele lunii trecute peste 800 de astfel de cazuri, adica aproape cinci pe zi. Weekend-urile sunt, insa, adevarate cosmaruri pentru medicii de garda, cei bauti aglomerand sectia. "In unitatea noastra sunt zile in care numarul celor adusi sub influenta bauturilor alcoolice il concureaza pe cel al cazurilor medicale grave. De multe ori cei bauti sunt adusi cu traumatisme craniene sau faciale si au nevoie de atentie imediata", a precizat Petre Radauceanu, medic sef in cadrul UPU.

Daca la Urgente betivii sunt tratati cu fonduri asigurate de Ministerul Sanatatii, la Spitalul de Psihiatrie  provoaca adevarate pierderi in buget, mai ales ca acum s-a redus si numarul de paturi. Reprezentantii spitalului spun ca, din cauza persoanelor aduse ca urmare a consumului de alcool, sunt nevoiti sa efectueze lunar mai multe servicii decat cele contractate, cheltuind medicamente si alimente pentru care risca sa nu fie platiti. "Noi lunar depasim sumele contractate cu Casa de Sanatate cu peste 500.000 de lei. Sunt servicii de care beneficiaza persoanele aduse de Politie, jandarmi sau Ambulanta, in stare avansata de ebrietate, de cele mai multe ori si violente. Majoritatea sunt internate in regim de urgenta, nu stau mult, dar tot se cheltuieste foarte mult cu ele", a declarat profesor doctor Nicolae Vlad, managerul general al Spitalului de Psihiatrie.

Medicii vor ca betivii sa plateasca ingrijirile medicale

Cei care se confrunta cel mai des cu aceste cazuri sunt angajatii Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA), care fie iau din strada persoane cazute din cauza alcoolului, fie le transporta la Spitalul de Psihiatrie sau la Urgente cu traumatisme capatate tot pe fondul consumului de alcool. "Zilnic sunt chemari pentru astfel de cazuri. Uneori in weekend avem si cate 10 transporturi. Nu este normal. Sunt oameni care au nevoie disperata de ajutorul nostru si nu li-l putem oferi din cauza lor", a mentionat Mihai Murariu, director medical in cadrul SJA.

Oficialul spune ca solicitarile de acest gen ar trebui inscrise intr-o categorie aparte, iar beneficiarii lor sa fie obligati sa achite macar o parte din serviciile medicale de care beneficiaza. "Chiar daca isi platesc taxele catre Casa Asigurarilor de Sanatate ar trebui sa suporte cheltuielile. Cu banii dati pe tratarea unui singur caz se poate cumpara o proteza de sold pentru un batran sau se poate trata un copil nevinovat", a aratat medicul iesean Tudor Ciuhodaru, cel care a initiat si un proiect de lege in acest sens. Cheltuielile pentru un astfel de pacient variaza intre 600 si 1.500 de lei.

Costuri echivalente cu cele pentru bolnavii de cancer

Potrivit medicilor de specialitate, cateva sute de dependenti de alcool sau de droguri se interneaza lunar pentru tratament. Sumele atribuite tratarii unui dependent de bauturi alcoolice sunt aproape similare cu cele pentru tratarea unui bolnav de cancer, in care se includ medicatia si sedinte la acceleratorul de particule.

Betii de coma in randul adolescentilor

Statisticile arata ca populatia din regiunea Nord-Est consuma in medie anul trecut 2,6 litri de bauturi alcoolice de persoana, fapt ce pozitioneaza regiunea pe locul al doilea dupa Sud-Vest Oltenia, unde media este de 3,2 litri. "Consumul de alcool are o prevalenta de 84,7% la categoria de varsta 35-44% si de 86,5% la categoria 45-54 de ani", a aratat Vlad Axinciuc, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere antidrog. Datele europene arata si ca o treime dintre tinerii romani cu varste intre 14 si 25 de ani consuma excesiv alcool. Acest lucru este demonstrat si de faptul ca lunar la Spitalul de Copii ajung minori in coma alcoolica. Mai grav este ca printre acestia se afla si copii de 12 sau 13 ani. Medicii specialisti spun ca majoritatea comelor alcoolice sunt in randul fetelor si se inregistreaza dupa petreceri sau distractii la discoteca, acestea alegand sa bea pentru a-si impresiona anturajul.

Cele mai multe come alcoolice se inregistreaza la sarbatori.

Accidente grave din cauza alcoolului

Consumul exagerat de alcool face ravagii si pe sosele. Unul dintre cele mai grave evenimente rutiere din ultimii ani, cel de la Flamanzi, a fost provocat de un sofer gasit cu o alcoolemie de 0,66 la mie in aerul expirat. Acesta a intrat cu masina intr-un grup de tineri, omorandu-i pe trei dintre ei. Cateva luni, mai tarziu, in septembrie, alti doi tineri au murit intr-un accident la betie. Soferul care i-a condus spre moarte a fost gasit cu o alcoolemie de 0,71 miligrame/litru alcool pur in aerul expirat. Evenimentele de acest fel au continuat si in 2010. La  inceputul lui februarie, o tanara a murit in spital la Iasi, la cateva zile dupa ce a fost lovita pe trecerea de pietoni de un BMW condus de un tanar baut si care a parasit locul accidentului.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii