Bombardati cu sute de procese de un puscarias

miercuri, 04 februarie 2009, 21:31
3 MIN
 Bombardati cu sute de procese de un puscarias

Gheorghe Bozdorog, de 52 ani, a ajuns sa fie vazut de magistrati constant in zilele de marti si joi, atunci cand se judeca cauzele penale. Bozdorog a fost condamnat in urma cu 10 ani de Tribunalul Botosani la 18 ani de inchisoare pentru omor, dupa ce a fost acuzat ca si-a ucis o matusa in bataie. De-a lungul procesului acesta a precizat ca este nevinovat, iar la ultimele termene de judecata a acuzat-o pe soacra victimei de crima, in conditiile in care femeia avea 81 de ani.

Daca la inceput a deschis procese pentru insulta sau calomnie, dupa dezincriminarea articolului de lege, a inceput sa formuleze contestatii la deciziile prin care era obligat sa achite cheltuielile de judecata pentru procesele pierdute.

De-a lungul anilor a formulat sute de actiuni, insa majoritatea au fost respinse de magistrati. Spre exemplu, marti, intr-o singura sedinta de judecata, a avut 62 de cauze ce priveau contestatii la executare. Mai exact acesta contesta sumele la care a fost obligat la plata in urma respingerii actiunilor formulate in trecut.

Demersuri pentru modificarea Codului penal

Acesta a devenit aproape un model printre detinutii care intenteaza astfel de procese. Toti judecatorii ii cunosc povestea, insa spun ca prevederile legii nu ii ajuta sa il opreasca in deschiderea actiunilor in instanta si acum pur si simplu asteapta sa termine de executat pedeapsa.

"Singura modalitate de a opri procesele fictive este o modificare legislativa care sa sanctioneze aceste practici. Am formulat alaturi de toti colegii din tara o propunere de modificare a Codului penal pentru a stopa acest fenomen", a declarat Vladimir Tepoi, presedintele Tribunalului. Acesta a adaugat ca sedintele de judecata sunt ingreunate de astfel de procese, insa nu se poate ingradi liberul acces la justitie.

Referitor la aceste procese fictive declansate pe rolul instantelor europene, presedintele Tribunalului Botosani a precizat ca nu are cunostinta de cauza, insa se pare ca in unele state sunt considerate abuzuri impotriva justitiei, iar la deschiderea  unui proces presedintele instantei are dreptul sa analizeze si sa respinga plangerea.

Procese pe cheltuiala statului

In topul proceselor formulate de detinuti se mai numara contestarea executarii pedepselor, revizuirea cauzelor si solicitarile de intrerupere a pedepselor pe motiv de boala. In toate aceste cauze instanta trebuie sa analizeze toate motivele invocate si sa dispuna expertize.

Cheltuielile aferente unui asemenea proces sunt onorariul avocatului din oficiu, expertizele solicitate, completul de judecata, corespondenta, comunicarea hotararilor, transportul si paza detinutilor. Aceste cheltuieli intra 25% la Ministerul Finantelor Publice si 75% la Ministerul de Justitie.  

Judecatorii delegati la penitenciar nu au oprit avalansa de procese

Potrivit datelor statistice, la sectia penala a Tribunalului Botosani, au fost inregistrate anul trecut 2.854 de dosare, cu 925 mai multe decat in 2007. Magistratii au reusit sa solutioneze 2.459 de cauze, operativitatea fiind de 86,5%. Anul trecut a fost inregistrata cea mai mare crestere a numarului de dosare nou inregistrate pe rolul instantei din ultimii cinci ani, magistratii explicand situatia prin avalansa de cereri din partea persoanelor incarcerate.

Mai mult decat atat, doi judecatori de la Judecatoria Botosani au fost delegati la penitenciar pentru solutionarea cererilor detinutilor, insa atributiile acestora constau doar in verificarea modului de executare a pedepselor, alte nemultumiri ale detinutilor ajungand tot la instante. In plus, din cauza activitatii de la penitenciar, judecatorilor delegati li se repartizeaza un numar mai mic de dosare de solutionat.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii