Botosanenii sunt inglodati in datorii

duminică, 07 decembrie 2008, 23:50
2 MIN
 Botosanenii sunt inglodati in datorii

In septembrie, la creditele in lei contractate in judet se inregistrau restante in valoare de 12,6 milioane lei, iar la creditele in valuta de 3,8 milioane de lei. Nivelul restantelor a crescut in ultimul an cu 57%, iar majorarea dobanzilor bancare duce la agravarea acestui fenomen, mai ale s ca tot mai multe persoane au luat credite peste capacitatea lor de rambursare. "Exista cazuri in care gradul de indatorare a ajuns la 100% si asta deoarece clientii respectivi au avut un grad de indatorare de 75%, euro a crescut, la fel si dobanzile, dar salariile au ramas la fel", a declarat Dumitru Arpinte, directorul unei banci.

Restantele mai vechi de o luna aduc inregistrarea in Biroul de Credite si implicit la imposibilitatea contractarii unor credite pe o perioada de pana la patru ani.

Credite de patru ori mai mari decat dobanzile

Datele statistice mai arata ca valoarea creditelor contractate de populatie este aproape de patru ori mai mare decat cea a economiilor plasate in banci. Astfel botosanenii au credite in lei si valuta in valoare totala de 1,2 miliarde de lei in timp ce depozitele in lei si valuta ajung la 307,8 milioane de lei. In acelasi timp agentii economici au contractat credite in lei si valuta in valoare totala de 767,8 milioane de lei, iar depozitele ajung doar la 48,8 milioane de lei.

Economistii explica acest fenomen ca fiind strans legat de nivelul de trai al populatiei. Un exemplu in acest sens este salariul mediu pe economie care la Botosani este cu 200 lei mai mic fata de media tarii. Estimarile arata ca in viitor diferenta dintre credite si depozite se va diminua, insa nu ca urmare a cresterii economice si a lichiditatilor populatiei, ci ca urmare a restrictiilor impuse la creditare. Daca pana in octombrie numarul creditelor si valoarea acestora crestea intr-un ritm alert, de atunci acesta s-a redus drastic.

"Judetul Botosani s-a confruntat intotdeauna cu aceasta problema a raportului dintre credite si economii. Solutia ar fi atragerea de investitori care sa creeze locuri de munca si sa majoreze nivelul salariilor", a declarat Gheorghe Sorescu, prefectul judetului.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii