Bugetarii cu handicap vor fi verificati

luni, 03 mai 2010, 21:51
2 MIN
 Bugetarii cu handicap vor fi verificati

Potrivit conducerii institutiei, 16 salariati au si certificat de handicap, insa la controlul comisiei de expertiza din care va face parte si un reprezentant de la centru vor fi supusi doar cei cu handicap permanent. "Nu va fi nicio discriminare intre persoanele care vor examinate din exterior si persoanele care lucreaza in interiorul institutiei. Se va respecta legislatia, iar daca se vor descoperi falsuri, vinovatii vor suporta rigorile legii", a declarat Liviu Radasanu, directorul DGASPC. Potrivit acestuia, persoanele descoperite in neregula ar urma sa fie obligate la restituirea indemnizatiilor pe ultimii trei ani. Unul dintre salariatii institutiei a renuntat la certificatul de handicap si la indemnizatie, preferand sa isi pastreze calitatea de conducator auto.  

Evaluarea persoanelor cu handicap de catre o comisie speciala a fost demarata dupa ce o ancheta a Prefecturii a aratat ca persoane incadrate cu grad de handicap incompatibil cu calitatea de conducator de autovehicule au totusi permis auto. Astfel, s-a descoperit ca au dreptul de a se urca la volan 165 de nevazatori cu grad de handicap mediu, accentuat si grav, 29 de persoane bolnave psihic si mental, si 292 de persoane cu diverse grade de handicap acordate pentru deficiente fizice, insuficiente renale sau diabet zaharat.

Din comisie vor mai face parte medici, dar si angajati ai DGASPC.

Penalizari pentru lipsa salariatilor cu handicap

O lege intrata in vigoare in anul 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede obligativitatea institutiilor publice si a persoanelor juridice care au cel putin 50 de salariati de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, ceea ce in cazul DGASPC ar insemna cel putin 40 de persoane. Daca aceasta conditie nu e indeplinita, angajatorul trebuie sa plateasca lunar catre bugetul statului 50% din salariul minim brut inmultit cu locurile de munca care ar fi trebuit ocupate de persoane cu handicap. Obligativitatea platii poate fi evitata daca se incheie un parteneriat cu unitati protejate de la care sa se achizitioneze produse sau servicii in echivalentul sumei datorate bugetului statului.  

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii