Canicula din desertul african

joi, 10 iunie 2010, 21:41
2 MIN
 Canicula din desertul african

Si bolnavii internati la Spitalul Judetean sufera din cauza cresterii accentuate a temperaturilor, in saloane fiind mai cald decat afara. Pacientii incearca sa se racoreasca cu prosoape ude puse pe corp sau cearsafuri agatate la ferestre. Cei mai fericiti sunt bolnavii deplasabili care se mai racoresc afara la umbra, in ceea ce a mai ramas din parcul celei mai mari unitati sanitare. "Deschidem usile si ferestrele. Aparatele de aer conditionat nu functioneaza, nici macar in biroul directorului. Doar la Terapie Intensiva mai functioneaza", a precizat Cornel Enache, directorul Spitalului Judetean.

Meteorologii sustin ca situatia va fi si mai rea in zilele urmatoare. Potrivit prognozelor, astazi la amiaza termometrele vor indica 33 de grade la umbra. Specialistii sustin ca, in oras, temperatura de la nivelul asfaltului este mai mare cu pana la 50%. Maine sunt anuntate cele mai ridicate temperaturi de pana acum, maxima ajungand la 35 de grade. Duminica temperaturile maxime se vor mentine la 30 de grade, insa sunt posibile furtuni cu descarcari electrice. Si noaptea va fi foarte cald, minima prognozata fiind de 19 grade.

Masa de are cald provine din nordul Africii si, odata cu temperaturile ridicate, aduce si praf din desertul Sahara. Praful saharian va fi resimtit prin caldura excesiva si umiditate crescuta la sol, care vor amplifica efectul de sufocare.

Medicii interzic consumul de alcool

Normele pentru situatiile de canicula sunt amintite intr-un comunicat emis ieri de Ministerul Sanatatii, care recomanda populatiei sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18. In plus, trebuie consumate lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete, adica un pahar de apa sau echivalentul acestuia, la fiecare 15-20 de minute. In aceasta perioada este indicat consumul a cat mai multe fructe si legume proaspete. "Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice", a precizat Petre Radauceanu, medic sef in cadrul Unitatii de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean.

Pe parcursul zilei este bine sa fie facute dusuri caldute, fara a se sterge de apa, iar aparatul de aer conditionat trebuie reglat la o temperatura cu 5 grade mai mica decat cea ambientala.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii