Circulatie incurcata de zapada si viscol

marți, 19 ianuarie 2010, 22:42
4 MIN
 Circulatie incurcata de zapada si viscol

Astfel, conducatorii auto care s-au deplasat pe tronsonul spre Suceava, pe langa faptul ca au circulat pe un carosabil acoperit cu un strat de zapada framantata gros intre unu si trei centimetri, au fost nevoiti sa astepte si decongestionarea traficului din zona Hudum, respectiv Baisa, unde drumul a fost blocat din cauza unor autovehicule de mare tonaj care au derapat pe zapada. Din aceasta cauza, ieri la amiaza, prin zona puteau trece doar masinile mici.

Acuzati ca au fost depasiti de situatie, reprezentantii Sectiei Drumuri Nationale (SDN) au dat vina pe soferi, care ar fi creat blocaje din cauza ca nu si-ar fi echipat autovehiculele cu lanturi si saci de nisip. "Daca nu as fi avut TIR-ul echipat corespunzator, nu ma lasa patronul sa plec la drum. Nu se cunoaste ca s-ar fi dat cu material antiderapant", a spus Petru Hrituleac, un sofer de autocamion care incerca ieri dupa-amiaza sa ajunga la Suceava.

Desi se circula in conditii de iarna, ieri seara artera era deschisa tuturor categoriilor de autovehicule.

Pe tronsonul spre Iasi se circula tot in conditii de iarna, cu o viteza redusa, drumurile nefiind curatate pana la asfalt.

Reprezentantii SDN sustinut ca au actionat cu 17 utilaje si au imprastiat aproape 60 de tone de material antiderapant doar in pante si curbe stranse. Conform celor declarate de Vasile Gherase, sef SDN, ieri seara lamele si plugurile se aflau pe traseu.

In ce priveste drumurile judetene, nu au fost inregistrate blocaje, insa viscolul le-a pus probleme soferilor care au circulat prin zona Darabani, dar si pe drumul Cotusca-Radauti Prut.

"Se circula pe strat de zapada, dar nu sunt drumuri inchise. In cursul diminetii (n.r. – marti) am imprastiat si material antiderapant, insa din cauza ninsorilor am sistat operatiunea si am continuat patrularile cu lame si pluguri", a mentionat Romeo Caciuc, directorul DJDP.

Circulatie ingreunata si in municipiu

Si in municipiu, circulatia s-a desfasurat cu dificultate. In  urma cu doua nopti utilajele Urban Serv au imprastiat 48 de tone de material antiderapant, dar zapada nu s-a topit din cauza frigului. Ieri dimineata au fost scoase in oras opt utilaje de indepartat zapada de pe carosabil, care au actionat pe strazile principale, si doua care au actionat pe trotuare.

Gheorghe Pricopi, directorul Urban Serv, a precizat ca nu se poate interveni in totalitate nici pe arterele din careul de salubrizare din cauza unor stalpi, copaci sau materiale depozitate. Nu se poate interveni pe trotuarele din Zona Imparat Traian, Petru Rares, Zona Industriala sau Ocolitor Viilor.

Societatea mai are in depozite o suta de tone de material antiderapant, pentru inca doua iesiri in teren, situatie care a impus achizitionarea unor noi cantitati de sare. De la debutul iernii in municipiu au fost folosite 1.000 tone de material antiderapant, costul activitatii de deszapezire ajungand la 650.000 de lei.

Ieri, echipe de la Conrec au plombat cu mixtura la rece unele gropi. Mai mult, municipalitatea a amendat cu cate 2.500 de lei sase firme care au efectuat lucrari la retelele de apa si termie si le-a dat un ultimatum de doua zile sa completeze santurile cu piatra sparta pentru ca acestea sa nu mai ingreuneze circulatia.

Noi solutii cautate pentru deszapezire

Tot in aceste zile se fac unele calcule in privinta oportunitatii folosirii clorurii de calciu in activitatea de deszapezire. Aceasta este de patru ori mai scumpa comparativ cu materialul antiderapant, dar are mai multe avantaje. Conducerea Primariei va fi cea care va decide asupra solutiei care va fi folosita iarna urmatoare.

Tarile din Uniunea Europeana au ales clorura de calciu sub forma de solutie sau pudra, ultima fiind eficienta si la minus 30 de grade. In plus nu distruge drumurile, reduce gradul de deteriorare a autoturismelor, nu infunda canalizarile, nu polueaza si nu necesita lucrari de degajare.

Numere de urgenta pentru strarea drumurilor

Soferii pot obtine informatii despre starea arterelor rutiere sunand la dispeceratele SDN si DJDP. Numerele de telefon care le stau la dispozitiei sunt 0231/510792 pentru drumurile judetene si 0231/516524, respectiv 0231/514395 pentru drumurile nationale. La dispeceratele mentionate pot fi semnalate si eventuale blocaje in trafic.

Ninsori urmate de ger naprasnic

Meteorologii anunta ninsori pana la sfarsitul saptamanii. Prognozele indica pentru astazi temperaturi cuprinse intre minus opt grade maxima, si minus 10 grade minima, iar precipitatiile sub forma de ninsoare vor cadea pe toata perioada zilei. Maine va fi ceata pana in jurul amiezii, cand temperaturile vor atinge o maxima de minus sapte grade Celsius. Dupa-amiaza cerul se va innora, iar spre seara va cadea din noi ninsoarea si temperaturile vor cobori pana la minus noua grade.

Vineri ninsorile vor continua pana in jurul amiezii, in timp ce dupa-amiaza cerul se va mentine innorat. Temperaturile se vor incadra intre minus sapte grade maxima, si minus 16 grade maxima. Incepand de sambata precipitatiile se vor opri, insa va fi ger, maxima prognozata fiind de minus 13 grade, iar minima de minus 18 grade. Duminica va fi la fel de ger. Maxima va fi de minus 13 grade, iar minima de minus 19.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii