Cladirile istorice in pericol la un cutremur

miercuri, 06 mai 2009, 21:34
2 MIN
 Cladirile istorice in pericol la un cutremur

Avertizarea este facuta de Ioan Ciobanu, inspector sef adjunct in cadrul Inspectoratului Judetean in Constructii (IJC). 97 de cladiri din Centrul Istoric figureaza in evidentele institutiei ca fiind cele mai vulnerabile. "Fereasca Dumnezeu sa fie un cutremur de cinci sase – grade in municipiul Botosani, ca toate cladirile din Centrul Vechi si alte cladiri monument istoric ar fi ruina. In ce priveste celelalte cladiri de locuit, asigur botosanenii ca nu se intampla absolut nimic, daca un cutremur nu depaseste gradul opt pe scara Richter", a afirmat Ioan Ciobanu. 

Specialistii nu se pot pronunta, insa, in privinta celor mai vechi blocuri din municipiu, imobilele cu parter si doua etaje de pe Strada Stefan Luchian. In cazul acestora, responsabilitatea efectuarii unor expertizari care sa evidentieze gradul de rezistenta la un eventual cutremur revine proprietarilor. Cum aceste expertizari costa peste 5.000 de lei, este greu de crezut ca locatarii se vor mobiliza in aceasta directie. "Cu siguranta acele blocuri sunt subrede. Dar marele nostru noroc este ca judetul Botosani nu este un judet cu risc seismic", a mai spus Ioan Ciobanu. 

O alta discutie legata de rezistenta cladirilor la un posibil cutremur este data de amenajarile facute in unele apartamente, care au presupus demolarea unor ziduri de rezistenta. Demolarea unor ziduri de rezistenta este catalogata de oficialul IJC drept inconstienta, stiut fiind faptul ca astfel de interventii pot afecta rezistenta imobilelor. Ingrijorator este faptul ca specialistii in siguranta constructiilor nu pot preciza in cate imobile au fost facute astfel de recompartimentari, ei actionand doar in urma unor sesizari. Potrivit celor precizate de Ioan Ciobanu au fost depistate multe cazuri in care au fost demolate ziduri de rezistenta, dar in urma controalelor proprietarii au fost obligati sa le refaca. Anual, IJC inregistreaza 10-15 cazuri.   

Cartile de identitate ale imobilelor au disparut dupa Revolutie

O problema nerezolvata de multi ani este lipsa cartilor tehnice ale imobilelor. Pana in 1990 aceste documente s-au aflat la fosta Intreprindere de Gospodarie Comunala si Locativa. Dupa ce blocurile au fost vandute, noii proprietari nu au luat in calcul si preluarea respectivelor documente. Astfel ca majoritatea blocurilor nu au carti tehnice. In lipsa documentelor care includ proiectul constructiei, anul constructiei si alte date, nu se stie dupa cati ani trebuie facute unele lucrari de reabilitare. Potrivit estimarilor lui Ioan Ciobanu, astfel de carti tehnice exista doar in cazul a 1-2% dintre blocurile existente in municipiu. Specialistii in siguranta constructiilor recomanda botosanenilor sa nu fie preocupati doar de apartamentul lor, ci si de starea imobilelor in care locuiesc.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii