Concedii medicale traficate de doctori

marți, 28 aprilie 2009, 21:34
4 MIN
 Concedii medicale traficate de doctori

Cazul mediatizat intens a avut-o in centru pe Gianina Pintilii, fostul manager al Directiei Judetene de Drumuri si Poduri, care a recurs la aceste mijloace pentru a demonstra ilegalitatea demiterii.

Situatia nu a avut niciun efect asupra cadrelor medicale implicate, acestea fiind doar avertizate. Practica este folosita in continuare, din ce in ce mai multi sefi de institutii constatand ca subalternii lor apeleaza la metoda concediului medical pentru a evita problemele la munca. La Eltrans, spre exemplu, taxatorii se prezinta cu astfel de documente in lunile in care nu-si ating target-ul. Directorul Victor Ivanescu banuieste ca, in urma intelegerilor cu calatorii, angajatii sai nu le dau bilete tuturor celor aflati in tramvai, iar in ultima saptamana din luna "se imbolnavesc" brusc.

"Cand am citit in presa despre cazul Pintilii am vrut sa iau si eu teancul de concedii medicale aduse de angajatii mei si sa-l duc la Casa de Sanatate pentru a se face cercetari", a declarat Ivanescu, explicand ca ulterior a renuntat, dorind sa-si convinga salariatii sa fie corecti prin metode mai blande. Managerul a explicat ca recordul la Eltrans il detine un vatman care a avut in 2008 peste 140 de zile de concediu medical.

Concediile medicale au dus anul trecut chiar la falimentul unei fabrici de confectii, care nu a putut onora trei comenzi din strainatate din cauza ca peste 40% din angajati s-au imbolnavit. Practica traficului de concedii a ajuns si la urechile prefectului. Cristian Roman a declarat zilele trecute ca inclusiv directorii unor mari institutii din judet recurg la aceasta cale cand „simt ca se apropie comisia de disciplina". „Trebuie luate masuri si sa intram intr-o situatie de normalitate. Corpul medicilor ar trebui sa fie mai atent, pentru ca exista parghii de control. Cunosc zicala «corb la corb nu-si scoate ochii», dar acolo unde situatiile sunt clare, nu mai are rost sa te ascunzi dupa deget", a explicat prefectul.

Conform normelor in vigoare, primele cinci zile de incapacitate de munca sunt decontate de angajator, iar restul de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Incepand de la a 90-a zi a concediului medical, CAS solicita avizul Comisiei de Expertiza Medicala pentru prelungirea acestuia. Concediul se poate prelungi pana la 183 de zile cu avizul medicului expert, dupa aceasta perioada fiind nevoie de acordul unei comisii speciale de la Bucuresti. Reprezentantii CAS spun ca in cazul unor afectiuni extrem de grave durata concediului medical poate ajunge pana la 18 luni.

Bolnavi gravi pusi pe drumuri

Reversul traficului de concedii este trait de botosanenii care au intr-adevar nevoie de repaos din motive medicale, dar carora li se inchid usile in nas, pe motiv de procedura. Un caz concret este cel al unei asistente medicale care a fost, de curand, operata de cancer. Tratamentele preoperatorii au necesitat eliberarea unor concedii medicale, iar dupa operatie medicul specialist i-a comunicat ca trebuie sa se prezinte la serviciu sau la comisia ce aproba prelungiri de concedii.

 Aceeasi situatie o traiesc femeile insarcinate a caror meserie nu se pliaza pe ultimele luni de sarcina. Pentru anumite persoane asteptarile si consultarea acestei comisii reprezinta suferinte in plus de care ar putea fi scutite daca sistemul ar fi gandit, intr-adevar, in sprijinul pacientului.

Controale promise de Casa de Asigurari

Peste un milion de euro. Atat a decontat anul trecut CAS pentru concediile a peste 5.000 de botosaneni. Suma, aproape dubla fata de 2007, este pusa pe seama faptului ca multi angajati isi iau concedii medicale pentru a evita disponibilizarea. Desi recunosc ca medicii pot acorda cu usurinta concedii medicale, reprezentantii CAS sustin ca acest lucru este foarte greu de dovedit si pentru ca sesizarile sunt depuse de angajatori la finalizarea concediilor. „Daca angajatorul are de obiectat nu ii va plati acel concediu angajatului si va face o sesizare la noi. Noi verificam documentul, nu pe pacient", a precizat Ecaterina Petrescu, medic in cadrul CAS.

Cu toate acestea reprezentantii institutiei sustin ca vor incepe o serie de controale la medici. "Asta si pentru ca sumele prevazute in acest an pentru decontare sunt mult mai mici", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS Botosani.

In 2008, angajatii botosaneni au avut 330.000 de zile de concediu medical. Concediile prescrise cel mai des sunt cele pentru sarcina, afectiuni respiratorii si afectiuni digestive. Majoritatea concediilor au fost in industria textila, unde conditiile de munca sunt precare.

Statisticile UE arata ca romanii sunt printre angajatii cu cele mai putine zile de concediu medical din Europa si petrec la munca o perioada mult mai mare decat cei din comunitate.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii