Copii disperati de plecarea parintilor

luni, 25 octombrie 2010, 21:31
3 MIN
 Copii disperati de plecarea parintilor

O fata de 17 ani, din Botosani a ajuns duminica seara la spital, dupa ce a incercat sa se sinucida cu medicamente. Motivul, parintii plecati in strainatate sunt la un pas de a divorta. Potrivit rudelor, copila a intrat in depresie, dupa ce a aflat ca certurile intre parintii plecati in Italia au devenit tot mai dese si chiar s-au transformat in violente. Disperata ca va ramane singura pe lume, duminica seara a inghitit mai multe tablete de antibiotic. Rudele au vazut ca se simte rau si au sunat la 112, chemand ambulanta. "Am preluat pacienta si dupa ce am stabilizat-o, am transportat-o la spital pentru investigatii suplimentare si supraveghere. Din pacate astfel de cazuri sunt tot mai dese, minori, in general fete, care din cauza lipsei parintilor recurg si la astfel de gesturi", a precizat Relu Chiriac, asistent principal in cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta.

Tot la finele saptamanii trecute, un baiat de 16 ani a incercat sa se sinucida, dupa ce a aflat ca tatal sau a decedat in strainatate. Adolescentul, adus la spital, de mama, intr-o stare apropiata de coma, ingurgitase mai multe substante si alcool.

Specialistii spun ca astfel de cazuri se doresc semnale de alarma pentru parintii plecati peste hotare, care de cele mai multe ori isi abandoneaza copiii in grija bunicilor sau chiar a unor rude mai indepartate. "Din pacate de multe ori familiile acestea sfarsesc prin a se dezbina, sau parintii vin acasa si investesc banii castigati in consilierea copiilor", a precizat medicul Nicolae Vlad, managerul Spitalului de Psihiatrie Botosani, adaugand ca plecarea parintilor in strainatate le poate provoca traume copiilor ramasi in tara. Aceste traume au implicatii pe termen lung, afectand dezvoltarea micutilor.

Afectiuni mimate pentru a-si readuce acasa parintii

Medicii specialisti spun ca, in alte cazuri, copiii se prefac bolnavi pentru a-si convinge parintii sa se intoarca acasa. Din ce in ce mai des, la cabinetele medicilor de diferite specialitati se prezinta copii care acuza tulburari de vedere, dureri de cap, de maini, de burta, sau orice altceva ce se poate traduce ca o problema de sanatate, desi in realitate nu sufera de nimic. "E usor sa atragi atentia spunand «nu vad». In acel moment, cel care il are in grija, in cel mai bun caz, il duce la tot felul de doctori, pentru controale, ochelari si tot asa. Dar el nu vede in continuare, pentru ca nu asta e problema lui, de fapt. El vrea doar sa spuna «sunt si eu pe lumea asta, m-ai lasat, ai uitat de mine» si simuleaza o afectiune medicala. Astfel de cazuri sunt cel mai dificil de rezolvat", declarat Cornelia Pricope, medic oftalmolog in cadrul Spitalului de Copii Botosani.  

Numarul copiilor crescuti de straini nu este cunoscut

Datele centralizate de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului arata ca peste 4.000 de copii botosaneni au parinti plecati la munca in strainatate. Dintre acestia, mai bine de o treime aveau ambii parinti peste granita. Oficialii recunosc ca aceasta statistica nu reflecta intocmai realitatea, in multe localitati asistentii sociali nereusind sa faca fata numarului tot mai mare de copii lasati in grija unor rude sau uneori chiar a vecinilor de parintii prinsi in goana dupa un viitor mai bun.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii