Decesele au crescut bugetul spitalului

duminică, 08 februarie 2009, 22:03
2 MIN
 Decesele au crescut bugetul spitalului

Oricat de morbid ar putea parea, cei mai multi bani incasati de o unitate sanitara sunt in cazurile cele mai grave, care uneori isi gasesc sfarsitul pe patul spitalului.

Mergandu-se pe principiul ca pentru evitarea unui deces se consuma toate resursele unui spital, se ajunge ca pentru un bolnav mort in spital sa se cheltuiasca sume de patru-cinci ori mai mari decat pentru unul salvat.

Rata de complexitate ridicata de cazurile critice

Rata mortalitatii inregistrata anul trecut in unitatea spitaliceasca a fost de 1,26%, ceea ce inseamna ca  din cei 36.836 de pacienti internati pe sectiile spitalului, 464 si-au gasit sfarsitul in ciuda incercarilor medicilor de a-i salva. Printre acestia s-au aflate si cazuri disperate, cum ar fi cele ale persoanelor ranite grav in accidentele rutiere sau cele care au incercat sa se sinucida, in care sansele de supravietuire au fost foarte mici.

Pentru un astfel de pacient se cheltuiesc, insa, cei mai multi bani, ceea ce face ca indicele de complexitate al unitatii sanitare, implicit si bugetul total, sa creasca de la un an la altul. "Este o cheltuiala foarte mare cu astfel de pacienti. Si se merge pe principiul ca pentru un caz disperat se face tot posibilul si se administreaza fara precupetire orice medicamente necesare salvarii acelei vieti. De asta de foarte multe ori, pentru un caz care din nefericire nu supravietuieste se cheltuiesc sume foarte mari, insa cand e vorba de salvarea unei vieti nu te mai gandesti la costuri", a precizat Doru Muntianu, managerul general al Spitalului Judetean.

Multe din cazurile care ajung la Sectia de anestezie si terapie intensiva scot sume importante din bugetul spitalului.

Costuri uriase la Chirurgie plastica si Cardiologie

Anul trecut cele mai scumpe cazuri salvate s-au regasit pe sectiile de Chirurgie plastica si reparatorie, unde pentru o singura persoana s-au cheltuit cinci-sase mii de lei, Cardiologie, cu patru-cinci mii de lei, sau Chirurgie-ortopedie, sume de ordinul miilor de lei fiind cheltuite pentru victime ale accidentelor rutiere.

Si interventiile, care nu au avut ca finalitate salvarea pacientului, reprezinta costuri imense pentru Spitalul Judetean "Mavromati". Acest lucru reiese si din statisticile unitatii, care arata ca pentru pacienti decedati chiar si dupa o zi sau doua de la internare au fost intocmite note de plata in valoare de peste sase-sapte mii de lei.

In schimb, Casa de Sanatate evalueaza costul mediu al unui caz de la spital la aproximativ 1.200 de lei, ceea ce inseamna ca foarte multe alte cazuri nu costa nici 100 de lei.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii